Backup sistema uz pomoć Clonezilla alata

Backup sistema uz pomoć Clonezilla alataKlasična greška koju vidjam kod korisnika jeste ta da ne postoji backup sistema, te ukoliko sistem padne, pojedu ga virusi i trojanci ili hard disk „gekne“ sve se radi od nule, instalacija, konfigurisanje, instalacija drajvera, trilion restartovanja kompjutera, Windows ažuriranja…da poludiš. klasično bacanje vremena, jer se posao koji bi trajao 10 minuta…radi više od 3 sata.

Ovim putem ću vam objasniti kako da napravite backup sistema i da se rešite muka prilikom ovih katastrofa, uz pomoć jednog besplatnog alata koji radi i na Windows-u i na Linuksu.

Moram napomenuti da sam pre nego što sam naleteo na ovaj alat koristio Acronis i Active Boot Disk koji su komercijalni i morate ih kupiti.
Clonezilla sa druge strane je apsoluto slobodna, i možete je koristiti u svojoj firmi bez ikakve bojazni, straha od inspekcije i slično.

Clonezilla je izmedju ostalog dobra i zbog toga što je možete instalirati na USB fleš tako da ne morate kupovati ili juriti prazan CD/DVD…već možete upotrebiti polovnu flešku od 1GB koju imate tu negde po fiokama 🙂 Takodje napominjem da je Clonezilla tekstualni program, nema fensi izgled i nema baš najprijateljskije radno okruženje tako da ukoliko se neko plaši takvog okruženja može da digne ruke…ali prvo neka pročita ovaj članak do kraja jer je pravljenje backupa pomoću ovog alata krajnje jednostavno da jednostavnije biti ne može.

I Clonezilla i alat kojim ćemo nabaciti Clonezillu na USB flaš TuxBoot ne traže instalaciju na računaru tako da se sistem ne truje nikakvim dodatnim registry unosima, fajlovima i slično.

Moja preporuka je pravljenje 3 bekapa, ali vi radite kako vi mislite da treba:
– instalirajte Windows, aktivirajte ga (naravno ukoliko ste ga kupili) i odmah napravite bekap (ovo je takozvani klot bekap)
– potom instalirajte drajvere pa —> backup
– potom instalirajte sve programe koji su vam potrebni i iskonfigurišite, instalirajte antiviruse i sve ostalo što vam treba ih tj spremite komp za rad pa napravite bekap.

PREDISPOZICIJE ZA KREIRANJE BACKUPA SISTEMA:
– Internet konekcija kako bi se skinula Clonezilla i alat za prebacivanje Clonezille na USB fleš (ukoliko backup ne ide preko CD/DVD)
– Flesh od minimum 512MB slobodnog prostora ili prazan CD/DVD kako bi se Clonezilla naezala na njega (u ovom slučaju radićemo sa USB flešom)
– Prostor za backup…druga particija na kompu, ili drugi fleš malo većeg kapaciteta ili mrežni disk (u ovom slučaju radićemo sa drugom particijom)

Skidanje Clonezille i alata za laku instlaciju na USB fleš sa neta

Prvo idite na ovaj link i skinite Clonezilla ISO image, tamo gde piše „stable releases (.iso/.zip)“. Ako imate UEFI na laptopu skinite AMD64 verziju!
Potom idite na ovaj link i skinite TuxBoot kojim ćete da „narežete“ Clonezilla alat na USB flash.

Instalacija Clonezilla na USB flash uz pomoć TuxBoot-a

Pokrenite TuxBoot duplim klikom na instalacioni fajl koji ste skinuli u drugom koraku. Potom kliknite na 3 tačkice, nadjite iso fajl Clonezilla koji ste skinuli u prvom koraku i potvrdite sa OK. Nakon toga u odeljku Drive u padajućem meniju nadjite fleš koji ste „zaboli“ u računar i kliknite na OK.

Pre nego sto krenete sa procesom pravljenja bekapa:

 • Napišite na papirče kako vam se zovu particije i koje su veličine, naravno ako ne znate, zatrebaće vam možda (ovo vam se nalazi u My Computer)
 • Pravljenjem bekapa ne možete ništa da zeznete na računaru. U najgore slučaju možete da zauzmete slobodan prostor ukoliko ga imate malo, a to rešavate tako što obrišete bekap i rešeno – naravno ukoliko bekap pravite na drugoj particiji, kao što ćemo odraditi u ovom primeru. Ukoliko bekap radite na USB fleš, mrežni disk i slično, nemate o čemu da brinete.
 • Ovo možete raditi na poslovnom i kućnom računaru, upotreba Clonezille je apsolutno besplatna u bilo kojoj varijanti jer se radi o Open Source softveru iz Linux sveta 🙂
 • Iako ćete videti u screnshotovima dole samo neka slova na crnoj pozadini, nemojte se bojati, većina akcija koju treba da izvedete jeste „samo pritisnite ENTER na tastaturi“
 • Clonezillom se može raditi bekap i Windowsa i Linuxa

clonezilla01

Sačekajte malo da se ISO fajl "prevuče" na USB fleš. Ovo traje minut-dva.

Sačekajte malo da se ISO fajl „prevuče“ na USB fleš. Ovo traje minut-dva.

 

Sada možete kliknuti na Reboot Now kako bi počeli sa pravljenjem backupa sistama.

Sada možete kliknuti na Reboot Now kako bi počeli sa pravljenjem backupa sistama.

 

 

Podizanje sistema sa USB fleša

Ovo je u principu najteži korak za početnike, ali suštinu sam već objasnio u postu Kako očistiti Windows od virusa u koraku 2 gde sam pisao o konfigurisanju sistema za dizanje sa CD/DVD-ja. Treba samo prilikom podizanja sistema pritisnuti F2 ili F9 zavisno od računara i izabrati USB device, ili ući u BIOS i podesiti da se sistem podiže sa USB fleša. Svi noviji laptopovi i računari (kupljeni od 2005-te pa na ovamo) imaju opciju „Press F2 (ili neki drugi funkcijski taster) to select boot device“ tako da ne bi trebalo da tu bude problema.

Pravljenje Backupa sistema

Nakon što ste restartovali računar i podigli sistem sa fleša (ili CD/DVD-ja ko je išao tim putem) sledi pravljenje backupa. U ovom slučaju imam dve particije na sistemu, sistemski od oko 60GB i onu sa podacima od oko 40GB. Tu od 40GB ću iskoristiti za čuvanje backupa.

Sada ću vam kroz screenshotove pokazati kako se radi backup. Primetićete ima mnogo koraka ali 90% akcija se svodi na „lupi enter“ filozofiju tako da nemojte da se plašite 🙂
Kada smo kod plašenja, napomenuću da se sve svodi na tekstualni mod rada, tako da čuvajte se ]:-) šalim se naravno, ne možete ništa da zeznete.

clonezilla_0001

Dočekaće vas Clonezilla početni ekran – samo lupite ENTER na tastaturi 🙂

 

clonezilla_0002

Samo pritisnite ENTER na tastaturi 🙂

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Samo pritisnite ENTER na tastaturi 🙂

 

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Samo pritisnite ENTER na tastaturi 🙂

 

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Samo pritisnite ENTER na tastaturi 🙂

 

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Pošto ćemo bekap čuvati na drugoj particiji, samo pritisnite ENTER na tastaturi 🙂

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Ovo je najkritičniji deo radnje ali opet ponavaljam ne možete ništa da zajebete (sada sam ozbiljan). Treba da izaberete particiju na kojoj ćete čuvati backup. U ovom primeru ja znam da se radi o drugoj particiji na osnovu kapaciteta od oko 40GB koliko mi ta druga particija i ima, i na osnovu naziva particije „STEK“. Kada izaberete particiju za čuvanje backupa samo pritisnite ENTER na tastaturi 🙂 Ne brinite, i ako ste izabrali pogrešnu particiju, nećete ništa zeznuti na sistemu. Ono čuvanje imena particije i njenog kapaciteta koje sam spomenuo u gornjem tekstu je zbog ovog koraka.

 

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Ovde vas Clonezilla pita u koji folder na particiji koju ste odabrali malopre želite da sačuvate backup. U ovom primeru druga particija mi je skroz prazna pa se sem „Top Direktorijuma“ ne vidi ništa….dakle samo pritisnite ENTER na tastaturi 🙂

 

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Samo pritisnite ENTER na tastaturi 🙂

 

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Samo pritisnite ENTER na tastaturi 🙂

 

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Ovde vas Clonezilla pita da li želite da sačuvate ceo disk kao jedan bekap ili samo particiju, Pošto u ovom slučaju bekap čuvamo na drugoj particiji ne možemo izabrati prvu opciju. Ako kojim slučajem imate 2 ili više hard diskova na računaru imaćete ovde više stavki. Konkretno u  ovom primeru imam jedan hard disk sa dve particije pa ćemo izabrati saveparts, odnosno sačuvaćemo particiju (sistemsku particiju, tj C particiju) kao bekap i pritisnuti ENTER na tastaturi 🙂

 

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Ovde vas pita, kako želite da nazovete backup. Ja obično pravim bekape čistog sistema bez drajvera, sistema sa drajverima i full sistema sa drajverima i programima. U ovom slučaju ću praviti bekap sistema sa drajverima pa ću ga tako i nazvati…a vi ga nazovite kako želite. Kada ste ukucali ime bekapa samo pritisnite ENTER na tastaturi 🙂

 

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Ovde vas pita, koju particiju želite da bekapujete. U ovom slučaju, ja imam kao što rekoh dve particije, jednu sistemsku na kojoj je Windows i jednu na koju pakujem Filmove, muziku, bla-bla i na kojoj ću snimiti bekap. zato ovde imam jednu stavku. Ako imate više od 2 particije na sistemu, ovde ćete imati više stavki, tako da treba da izaberete onu koju želite da bekapujete.

 

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Samo pritisnite ENTER na tastaturi 🙂

 

clonezilla_0016

Samo pritisnite ENTER na tastaturi 🙂

 

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Samo pritisnite ENTER na tastaturi 🙂

 

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Ovo je finalni korak, gde vas pita da li ste sigurni da želite da napravite bekap. Pošto ste sigurni pritisnite y na tastaturi pa ENTER 🙂

 

Bekap je počeo sačekajte malo, pristavite kafu ili slično. Ovo može potrajati oko desetak minuta :)

Bekap je počeo sačekajte malo, pristavite kafu ili slično. Ovo može potrajati oko desetak minuta 🙂

 

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Samo pritisnite ENTER na tastaturi  🙂

 

 

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Sada vas pita šta želite da uradite dalje. Pritisnite 0 na tastaturi pa ENTER kako bi ugasili komp.

 

Samo pritisnite ENTER na tastaturi :)

Ovde vam Clonezilla kaže da isčupate USB fleš koji ste koristili (ili CD/DVD ako ste išli preko njega). Kada ste to uradili , pritisnite ENTER i računar će vam se ugasiti. Naravno nakon toga možete slobodno da upalite računar.

 

Kao što vidite, bekap koji ste napravili je tu. Sada ovaj bekap možete da narežete na DVD, da ga sačuvate na nekom flešu, ili jednostavno da ga ostavite na toj particiji gde i jeste (što nije preporučnjivo zbog potencionalnih budućih Windows virusa koji vam mogu korumpirati fajlove, obrisati bekap i slično. Idealna varijanta je imati jednu skrivenu Linux particiju (ext3) na koju bi ste čuvali bekape, ali to je već akcija za malo iskusnije korisnike.

Kao što vidite, bekap koji ste napravili je tu. Sada ovaj bekap možete da narežete na DVD (u ovom slučaju bekap ima ~1GB), da ga sačuvate na nekom flešu, ili jednostavno da ga ostavite na toj particiji gde i jeste (što nije preporučnjivo zbog potencionalnih budućih Windows virusa koji vam mogu korumpirati fajlove, obrisati bekap i slično. Idealna varijanta je imati jednu skrivenu Linux particiju (ext3) na koju bi ste čuvali bekape, ali to je već akcija za malo iskusnije korisnike.

E sad, imate bekap, sačuvali ste ga na DVD-ju (ili ste ga ostavili na particiji) kako ga onda upotrebiti u slučaju potrebe 🙂
Da ne bi sada preopteretio ovu stranicu pogledajte ovde kako se radi RESTORE UZ POMOĆ BEKAPA NAPRAVLJENOG CLONEZILLA ALATOM.

27 komentara na tekst Backup sistema uz pomoć Clonezilla alata

 • Sreten Jovanovic

  Prvo,puno pozdrava.
  Imam dva HDD u racunaru.Jedan je IDE 80 GB (2 particije po 40) a drugi SATA 500 GB (2 part. po 250 G). Na IDE HDD mi je WIN XP,svi drajveri i programi. Interesuje me dali mogu pomoću „Clonezzila“ back-up sve prebaciti na SATA HDD tako da i sa njega mogu podizati sistem biranjem u BIOSU.
  Unaprijed zahvalan.

  • Darko Dražović

   Ne vidim zašto ne bi mogao kada nisu u RAID-u. Ali naravno, preporuka je pre nego što se upustiš u ovaj posao da napraviš bekap svega na eksterni disk ili DVD-jeve.

 • Boban

  Dali ovo može da seprimeni i na WINDOWS 7 ULTIMATE 64 bit.

  • Darko Dražović

   Nema veze koji je operativni sistem u pitanju, bitno je koji je fajl sistem (Windowsovi FS poput NTFS, FAT32… su podržani).
   Konktretno, ja na poslu radim backup uz pomoc ovog programa, a do sada sam radio, sto se Windowsa tice nad XP, Vistom, 7-om i 32 i 64 bita.

 • mikica

  Da li postoji besplatni program koji ce smestiti vise ISO fajlova na fleshu naravno da bude butabilan sa sa odgovarajucim menijem.
  Pretpostavljam mada nisam koristio gore spomenuti program Tuxboot kreira butabilnu flesku samo sa jednom ISO slikom.

  Inace sve poxvale za Vas rad!

 • Dule

  Pozdrav,

  Da li mi možete pomoći kako da uradim backup na DVD?

 • David

  Zdravo. Probao sam na virtuelnoj masini i Clonezilla super radi, ali nece da radi na fizickom racunaru.
  Imam ASUS Maximus VI Hero maticnu plocu sa UEFI bios-om. Kada botujem sa USB-a ili sa DVD-a dobijem crni ekran i upozorenje da program pokusava da izmeni firmware ili operativni sistem… i sta ja znam, nisam sve ni procitao…. i jedina ponudjena opcija mi je da pritisnem taster „N“ kako bih se vratio u BIOS. Imas li ideju u cemu bi mogao biti problem, ili mozda neki drugi slican program koji bi mogao da radi?

  Inace, bez problema mogu da botujem diskove sa operativnim sistemom prilikom instalacije (W7, W8, W8.1, W10Previev, Ubuntu 11, 12, 13, 14…). Pokrenuo sam cak i Bitdefender rescue disk, ali ovo nece

  • Darko Dražović

   Pretpostavljam da ne radiš sa AMD64 verzijom koja je obavezna za UEFI

   Citiram: „However, if you need uEFI secure boot, please use AMD64 version of alternative (Ubuntu-based) Clonezilla live.“
   http://clonezilla.org/downloads/download.php?branch=stable

  • David

   Da, to je bila moja greska. Nisam procitao upustvo sa sajta, gdje pise da za UEFI postoji druga verzija koju je moguce skinuti. Ona funkcionise dobro i upravo radim bekap diska.

   Inace, tvoj blog je super. Svaka cast

 • Dragan

  Na računaru imam dva sistema. U pitanju su Win 7 i Linux Ubuntu. Imam jednu Linux particiju od 14 gb, jednu sistemsku win particiju 7o gb i ostatak do 500 gb je win particija gde su podaci. Inače, ranije sam koristio za backup Norton Ghost. Međutim, nedavno sam počeo da koristim Ubuntu pa sam u skladu s tim počeo da analiziram softver pod Linuxom. Za Clonezill-u znam od ranije, ali sad sam rešio da uradim jedno kloniranje po Vašem uputstvu. Napravio sam boot Clonezill-e na USB stiku. Sve odlično funkcioniše do momenta kada treba da počne da se klonira sistem (windows sistemska particija), umesto da započne kloniranje sistema pojavi se prozor gde mi se ustvari nudi da vratim ,,sliku“ sistema, koju normalno nisam prethodno napravio. Ne znam koji je razlog za to?  Računar ima UEFI te sam prema uputstvu napravio boot sa AMD 64-bitnim ISO fajlom.

  • Darko Dražović

   Iskreno, pojma nemam. Otprilike imamo iste particije, i ja imam UEFI, dual boot Windows 8.1 i BackBox 4, particije 20 i 600GB ext4 i jednu od 80 ntfs, ali sve radi bez problema, testirao sam i bekap sve je OK. Sve mi deluje kao da si umesto saveparts išao na restoreparts.

  • Igor

   I meni se to desava,probao sam par puta ali uvek isto.

 • Stane Koželj

  Pozdrav svima. Imam 74 godine i Clonezillu za pravljenje backup-ova mojih OS-a Win-XP, Windows-7, Windows 8.1 Debian 3.1 i Ubuntu 14.04 upotrebljavam več oko 10 godina. Clonezilla potpuno mi je zamjenila Norton Ghost i vrlo sam zadovoljan sa tim koristnim programskim alatom.

  • Darko Dražović

   Stane, svaka čast, sve je jasno: iskustvo = znanje…još samo i drugi da nauče da koriste CloneZilla umesto što gube po pola dana za kojekakve reinstalacije, drajvere, restarte i podešavanja.

   Puno pozdrava za Sloveniju

 • Vuk

  Uradio sam sve kao što je objašnjeno ovde, imao sam nepoklapanje u jednom ili 2 koraka, ali to je bilo uglavnom da sam stinuo ENTER jednom manje ili tako nešto.
  E sad, sve je uradjeno, folder napravljen, ali mi prikazuje da ima 0 byte, neće da mi ga otvori(ne znam ni sto sam to pokašao al ajde) i neće da mi ga prekopira na EHDD. Neki savet, pomoć?

 • Goran

  Odličan tekst i uputstvo (kao i ostali na ovom blogu)! Backup odrađen uspješno, a za Restore ćemo vidjeti kada bude bilo potrebno. Hvala Draža na ovome & keep up the good work!

 • Dusan

  Konacno da sam nasao ono sto mi treba, ali pri pokusaju bekapa, naisao sam na problem :
  kako bekapovati Windows koji ima System reserved (100 ili 350MB) i C particiju na neku drugu particiju, npr. D:

  Kako odabrati sda1 (350MB) i sda2 (40gb) da napravi image na sda3 (100gb)

  • Dusan

   Kod sistema koji imaju reserved partition i C treba odabrati obe particije i iste
   oznaciti sa * pomocu tipke SPACE !

 • Андрија

  Много бре компликована ова CloneZila. Предлажем програм Systemback. Не ради из терминала, и све сам укапирао без икаквих туторијала. Све се ради у три клика. Систем се враћа буквално за пар минута. Баш сам скоро имао прилику да га испробам код себе на Убунту 15.10. Све је прошло без икаквих проблема.

 • Zeus-rs

  Poštovani, cijeli dan tražim kako da elegantno uradim backup windows sistema na neki od claud servisa i nisam uspio naći. Da li možete da mi uputite?
  Puno pozdrava
  Zeus

  • Darko DRAŽOVIĆ

   Nema tu neke filozofije:
   1) Uradiš bekap kao što je u ovom tekstu opisano (ili nekim drugim alatom, ja preferiram u poslednje vreme Acronis)
   2) Uradiš upload na cloud

 • Boris

  Da li se moze namjestiti nekako da sistem sam vrsi upload na claud, a ne ja rucno da moram, posto zaboravi… 🙂

 • Boris

  P.S. Acronis se placa. Da li postoji neki dobar, jednostavan programcic za backup sistema osim Clonazilla koji treba mnogo kliktati…

Komentarišite

Email neće biti javno objavljen. Sajt je neobavezan podatak, svi ostali su obavezni.