Kako očistiti Windows od virusa? (malo teži način)

Istina, metod koji ću vam sada opisati jeste možda za nijansu teži za rad, ali je zato i temeljniji, ima lakših načina ali ovaj je proveren i radi odlično. Takodje morate znati da ukoliko vam je računar u haosu što se zloćudnih programa tiče, i ako su vam inficirane bitne sistemske datoteke, čišćenjem virusa ćete obrisati i njih (doduše u ovom primeru nećete ih obrisati već samo reimenovati za zlu ne trebalo), te postoji šansa da vam se sistem neće moći dići.

Kao i u prethodnim a i budućim tekstovima, ovo ćemo raditi uz pomoć besplatnih alata. U nekom od sledećih tekstova ću vam objasniti i taj lakši način za čišćenje, poput čišćenja računara iz safe mode i slično.

Ponavljam, postoji šansa i da vam se posle čišćenja sistem neće dići ukoliko je „zaražen za sve pare“ te ukoliko ćišćenje sistema očisti i neki zaraženi sistemski fajl…mada ukoliko je sistem stvarno toliko otrovan najbolje je i da se uradi reinstalacija sistema od nule (ili restore ukoliko ste napravili backup putem Clonezilla ili Acronis programa).

Da se podsetimo sa jednog od predjašnjih tekstova…da bi vam računar bio koliko toliko bezbedan, morate da:

 1. Imate instaliran antivirus koji radi u realnom vremenu, ali nikako krekovan. Ili besplatan poput Avire, Avasta ili Qihoo 360 Internet Security (pročitajte recenziju koju sam napisao o njemu ovde) ili kupite licencu za antivirus. Licenca se ponovo kupuje tj obnavlja svakih godinu dana i košta od 10 evra godišnje pa nadalje.
 2. Kada idete na internet, koristite Chrome ili Firefox, a sa Firefox-om i dodatke NoScript i Ghostery
 3. Kada ste na računaru ne treba da imate administratorske privilegije, već je najbolje da imate odvojeni administratorski nalog zaštićen dobrom lozinkom koji služi samo kada nešto treba da se instalira ili iskonfiguriše, a vi da na kompu radite pod limited ili guest nalogom.
 4. Onemogućite Autorun, kako ne biste bili automatski zaraženi kada neko utakne zaražen USB fleš, mp3 plejer ili mobilni telefon.

Pročitajte još i:
Najbolji besplatni programi za Windows koje preporučujem svima
Napravite bekap računara pre nego što nešto ode dođavola

 

Kako očistiti Windows od virusa?

Kratko objašnjenje pre početka procesa: Otići ćemo na računar koji nije zaražen, od komšije ili kuma 🙂 i skinućemo sa interneta antivirus koji se pokreće sa diska, narezaćemo ga na DVD, otićićemo na naš komp, podići sistem sa tog diska umesto sa našeg zaraženog hard diska i očistićemo naš zaraženi hard disk.

 

Šta vam treba pre nego što započnete ovaj posao?

– Jedan inficiran računar 🙂
– Jedan neinficiran računar, može i komšijski, samo da nešto skine sa neta i nareže na CD 🙂
– Jedan prazan DVD ili CD

KORAK 1: Skidanje programa za čišćenje sa Interneta i njegovo rezanje na DVD

Idite na ovaj link i skinite Avira Antivir Rescue CD klikom na strelicu pored skraćenice ISO, i sačekajte da se fajl skine. Postoje i drugi programi koji rade skeniranje sistema sa CD-a pre podizanja Windows-a (imate linkove na dnu ovog uputstva), ali ovog puta ću vam opisati rad sa ovim programom.
Kako očistiti Windows od virusa?

 

Taj ISO koji ste skinuli sa neta narežite putem CDBurnerXP-a (koji preporučujem) ili Nera (kojeg svi živi imaju a koriste samo jednu njegovu funkcionalonost – rezanje), ali narežite ISO kao disk, ne ISO kao fajl. Ubacite prazan CD ili DVD, pa na CDBurnerXP-u kliknute na Burn ISO Image.

kako-ocistiti-windows-od-virusa02

Kliknite na Burn ISO Image

kako-ocistiti-windows-od-virusa03

Kliknite na tri tačkice, nadjite ISO koji ste upravo skinuli i kliknite na BURN DISC i sačekajte da se disk nareže

KORAK 2: Podešavanje BIOS-a za podizanje sistema sa DVD-ja

E sada sledi najteži deo posla, a to je podesiti u BIOS-u da se sistem podiže sa CD-a jer se taj deo razlikuje od računara do računara…ali je suština ista. Ukoliko imate laptop kupljen u zadnjih 5 godina, sigurno prilikom paljenja računara a pre učitavanja Windows-a imate opciju „Press F2 (ili neki drugi funkcijski taster) to select boot device“ ili tako nešto slično, i to je najlakša varijanta, jer sve što treba da uradite jeste da ubacite CD, pritisnete traženi taster dok se sistem diže i izaberete CD/DVD. U principu, svi noviji računari imaju takvu neku opciju.

Ukoliko vam je računar „metuzalem“ potrebno je da odradite podešavanje u BIOS-u kako bi se sistem podigao sa CD/DVD-ja. U najvećem broju slučajeva u BIOS ćete ući pritiskom na taster DEL dok se računar pali (ili opet pritiskom na neki od funkcijskih tastera). Pre ovoga, pokušajte da ubacite CD i restartujete komp, jer je moguće da vam je to neko već namestio kada je instalirao Windows.

boot01

Prilikom podizanja sistema pritiskajte taster DEL

boot02

Kada ste ušli u BIOS, desnom strelicom na tastaturi idite na tab BOOT. Kada ste došli na tab BOOT, strelicom na dole dodjite do BOOT DEVICE PRIORITY i pritisnite ENTER na tastaturi.

 

boot03

Strelicom na dole se pozicionirajte na 1ST BOOT DEVICE i pritisnite Enter. Strelicom na dole izaberite CD/DVD i pritisnite Enter na tastaturi.

 

boot04

Kada uočite da vam pored 1ST BOOT DEVICE piše CDROM (ili DVDROM) pritisnite taster F10. Kada vam se pojavi pitanje „Save configuration and exit?“ izaberite OK i pritisnite Enter. nakon toga će se računar restartovati i podići sa diska koji ste u prethioodnim koracima ubacili u drajv.

KORAK 3: Podizanje sistema sa CD/DVD-ja i čišćenje računara

Nakon restarta sistem će vam se podići sa CD/DVD-ja, naravno, pod uslovom da se ispravno narezali disk. Dočekaće vas ovakav prozor, koji nije lep za oko, ali nemojte se uplašiti, već samo pritisnite na tastaturi 1 pa Enter.

kako-ocistiti-windows-od-virusa04

Samo pritisnite na tastaturi 1 pa Enter

 

kako-ocistiti-windows-od-virusa041

Kliknite na Update pa na Yes u sledećem prozoru, kako bi pokušali da skinete najnovije potpise virusa sa interneta, na osnovu kojih antivirus skener radi

Nakon toga će vam se pojaviti malo prijateljskiji prozor. U njemu kliknite na Update pa na Yes u sledećem prozoru, kako bi pokušali da skinete najnovije potpise virusa sa interneta, na osnovu kojih antivirus skener radi.

 

kako-ocistiti-windows-od-virusa05

Samo kliknite na START SCANNER

 

kako-ocistiti-windows-od-virusa06

Sada pustite da se skniranje završi, i pratite rezultate.

 

Nakon završenog skeniranja, ostaje vam samo da izvadite disk iz drajva i restartujete računar. U dolepomenutom slučaju, Avira je našla jedan exe fajl koji je inficiran (a koji sam ja namerno prekopirao na test mašinu) i onemogućila je prostim reimenovanjem fajla.
Sigurno se sad pitate „A zašto ga nije obrisao kada je u pitanju virus tj zaraženi fajl?“. Pa nije ga obrisao iz jednog jedinog razloga….možda je u pitanju vama ili sistemu bitan fajl, a pošto antivirus nema njegovu kopiju (odnosno bekap) ne želi da ga bespovratno obriše. Stoga ga Avira samo reimenuje, a na vama je da uvidite da li je vama taj fajl bitan i imate li njegov bekap (ako je recimo u pitanju neka vama bitna slika sa mora, ili nešto slično).
Naravno, ukoliko želite da Avira automatski obriše sve viruse i zaražene fajlove na koje naleteti prilikom skeniranja, to možete podesiti lako (slika ispod)

kako-ocistiti-windows-od-virusa07

Kliknite na shutdown pa na restart

 

Podešavanje Avire da automatski obriše sve viruse i sumljive fajlove sa sistema:

Ukoliko želite da iskonfigurišete Aviru da briše sve viruse na koje naleti umesto da ih reimenuje, kada se Avira podigne sa diska, kliknite na Configuration, pa u odeljku "Action when malware found" klinite na REMOVE SUSPICIOUS FILES. Izaćiće vam prozor upozorenja u kome piše da nećete imati kontrolu brisanja, i pita vas da li ste sigurni da želite da sve zaražene fajlove automatski obrišete. Klinite Yes ukoliko to želite. Ostaje vam da odete na Virus Scanner i ponovo pokrenete skeniranje. Ovog puta sve što skener bude detektovao, biće bespovratno obrisano s sistema vo vijek i vjekov :)

Ukoliko želite da iskonfigurišete Aviru da briše sve viruse na koje naleti umesto da ih reimenuje, kada se Avira podigne sa diska, kliknite na Configuration, pa u odeljku „Action when malware found“ klinite na REMOVE SUSPICIOUS FILES. Izaćiće vam prozor upozorenja u kome piše da nećete imati kontrolu brisanja, i pita vas da li ste sigurni da želite da sve zaražene fajlove automatski obrišete. Klinite Yes ukoliko to želite. Ostaje vam da odete na Virus Scanner i ponovo pokrenete skeniranje. Ovog puta sve što skener bude detektovao, biće bespovratno obrisano s sistema vo vijek i vjekov 🙂

 

I to je to, sada ste sistem očistili od zlokobnog softvera.
Bilo bi dobro i posle ovoga, da instalirate Malwarebytes Antimalware i da pokrenete jedno još jedno full skeniranje sistema, kako bi i potencionalni preživeli virusi bili dokrajčeni i kako bi ste vi bili sigurni da vam je sistem čist.

UKRATKO:

 1. Skinete Avira Rescue Disk sa neta
 2. Narežete ga na CD ili DVD
 3. Ubacite taj CD u svoj računar
 4. Podesite u BIOS-u da se sitem diže prvo sa CD-a
 5. Restartujete komp i sistem će se dići sa tog CD-a
 6. Pokušate da uradite update definicija preko neta (ukoliko ste povezani mrežnim kablom to neće biti problem)
 7. Pokrenete skeniranje i sačekate da se završi
 8. Kada se završi izvadite disk i restartujete računar
 9. Odradite još jedno skeniranje nekim drugim programom

Inače….ako vam je sve ovo mnogo komplikovano, instalirajte i koristite Linux i ne razmišljajte o virusima. Da vas ne lažem, postoje naravno i virusi i za Linux (svaki softver ima svoju rupu) ali njih je mizeran broj i treba da budete baš-baš baksuz da biste pokupili neki malver dok ste na Linuksu.

Korisni Linkovi:
Avira AntiVir Rescue System
AVG Rescue CD
F-Secure Rescue CD
Bitdefender Rescue CD

23 komentara na tekst Kako očistiti Windows od virusa?

 • Ivona

  Ovo mi je trebalo. Imam detetu da skidam tonu crtaća.

 • Đorđe

  Mnogo si bistar momak ! Sve ti verujem i pažljivo sam pročitao….
  Al’ ništa nisam razumeo.

  • Darko Dražović

   Ukratko, skineš ISO i narežeš na CD, ubaciš u komp, butneš sa CD-a, pustiš skeniranje. Može tako?

 • Stefan

  Zašto NE krekovani antivirusi?
  Pročitao sam post o Qihoo 360 i dopalo mi se to što piše ali nekako nemam poverenja u te besplatne, do sada sam uvek koristio krekovan i nisam imao nikakave probleme.

 • Dalibor

  Pozdrav!
  Skinuo sam Avira resc.disc,narezao na CD i pokrenuo ga ,sve prema uputstvu.Nije se ništa ni desilo sem upozorenja da moj računar ne zadovoljava minimum requirements za rad Avire.Otišao sam na njihov sajt pročitao minimum koji je potreban i video da zadovoljavam zahteve. 1GB RAM,min.700MHz takta(kod mene 2300MHz,1GB RAM) i ostalo.
  Ponovo sam nabacio Aviru ovaj put na USB Unetbootin-om i ista priča.
  Pokušao sam i sa AVG rescue usb-om(on se nije ni pokrenuo).
  Šta sad? Nije mi preko potrebno sve ovo,koristim 360 Total Security i Malwarebytes (prezadovoljan rezultatima),ali sam ipak hteo ovo da uradim iz znatiželje prema tim stvarima,a ko zna možda bih i našao nešto na laptopu,što ne mogu na standardan način sa antivirusima.

  • Darko Dražović

   Ono što mi pada na pamet jeste da imaš 1GB RAM-a i integrisanu grafičku karticu?

 • Dalibor

  jeste

  • Darko Dražović

   Onda nemas 1GB nego 1GB minus memorija dodeljena VGA

 • Dalibor

  To znači da ovaj način skeniranja pre podizanja sistema,otpada? To jest,ostaje mi samo sličan rad u Safe modu?Ili ipak ima neka solucija?

  • Darko Dražović

   Otpada. Eventualno da pogledas specifikacije nekog drugog rešenja (Kasperski, BitDefender…) da li se uklapaju u tvoj hardver.

  • Dalibor

   Ok.Probaćemo.Hvala!

  • Darko Dražović

   Razmisli i o upotrebi Linuksa, recimo Lubuntu Linux-a, s obtirom da imaš slabašnu mašinu. Linux na starijim mašinama radi odlično.

  • Dalibor

   E evo me,Bitdefender je pun pogodak,nabacio na USB i radi posao(i odradio je).A vidi,Windows sam koristio sve do pred dve godine,pa sam prešao na Linux (na otprilike godinu i po) ,postepeno sa dual boot-om pa onda komplet i bio sam zadovoljan sa njim,prvenstveno zbog odsustva ovih malware i spyware zajebancija i zbog gomile drugih mogućnosti (recimo volim da mu zadam komandu u terminalu i pomatram njeno izvršavanje…:)),kao i zbog gomile ljudi na ubuntu forumu spremnih da pomognu u bilo kom trenutku.Od njih sam najviše i naučio i zavolio Ubuntu,s obzirom na prvobitni strah i skepsu.Međutim koristio sam samo izdanja od 11.04 do 13.10.Od toga Precise mi se pokazao kao najstabilniji,ali i on me je ponekad zajebavao.Rad je nakon instalacije bio perfektan,ali vremenom mi je lap počinjao usporavati i zakucavati a to nikako nisam znao srediti čak ni uz pomoć foruma.Valjda sam se zato i vratio na Win.
   Misliš da su ta izdanja ipak prejaka za moju konfiguraciju i da probam sa Lubuntu?Koji onda tačno preporučuješ a da nije siromašan u svojim mogućnostima?

 • Dalibor

  Skidam Lubuntu 12.04,pa će probam…

  • Darko Dražović

   Arch ili LMDE, ali su oni malo zaguljeni za non-admin korisnike.
   Od Ubuntolikih distroa po brzini se izdvajaju LXLE, Lubuntu i Linux Mint Xfce. Ja koristim BackBox i prezadovoljan sam kako radi.

  • Dalibor

   Dobro,probaću i to….Možeš li mi dati link do tog Bacbox-a

  • Darko Dražović
 • Dalibor

  Ok hvala,evo upravo sad testiram Wubi instalaciju Lubuntu Precise i evo što me najviše i mučilo kod Linuxa,a zaboravih da napomenem.Pre nekog vremena dobio sam LED TV 24 inča i pošto slabo gledam TV,rešio sam da Laptop pretvorim u Desk(lap)top.Sve je fiksirano,ugradio sam mu hladjenje povezan je kablovima sa napajanjem,ruterom itd.Drugim rečima to više nije mobilni računar.
  E sad,na Winu kad deinstaliram fabrički VGA drajver i instaliram zadnju verziju (AMD 4250 čini mi se) imam opciju u Screen Resolution da uvećam sliku sa laptopovih 1366×768 na led-ov 1900×1600 (koristim1600x1200 pix i sve je ok.)
  Na Linuxu nemam te opcije,u display podešavanjima sistem prepoznaje vanjski monitor ali mi nudi maximalnih 1024xneka sića.Što je manje i od rezolucije laptopa-a.Tako da mi ostaje skromni prostor za rad u ogromnom crnilu TV monitora.To mi je najviše muke zadavalo na Linuxu i nisam uspeo da rešim.Glavni razlog što se vratih na Win7. Možeš reći da je jadno opravdanje za povratak na Win,al jebi ga….Da li tu ima pomoći ili da se ne bakćem.Inače prilikom Update-a,nikad nisam dopuštao insatalaciju vlasničkih drajvera za grafiku,jer mi se to jednom desilo i morao sam sve brisati zbog neverovatnih zakucavanja grafike i vraćati ih na osnovne,source…Pada mi na pamet da je baš to problem vezano za rezoluciju…šta misliš?
  I poslednje,ako su ove Lubuntu verzije odlične za moju konf.da li će mi instalacija vlasničkih drajvera s ciljem povećanja rezolucije,opet zezati i kočiti grafiku?
  Ja se raspričah,ne zameri…

  • Darko Dražović

   Iskreno, nisam se nikad bavio tim pa ne bih da lupam, ali tebe svakako ne košta ništa da instaliraš vlasnički drajver pa probas…
   Drugo, zašto ne postaviš to pitanje na domaćem Ubuntu forumu (http://forum.ubuntu-rs.org) baza korisnika je velika i sigurno se neko već baktao s tim?

 • Dalibor

  Pa i u pravu si….tako će i biti,pa il’ pukovnik il’ pokojnik..:)
  Hvala u svakom slučaju!

 • Tea

  Htela sam da instaliram neku igricu.
  Kada sam konacno uspela nije se normalno instalirala vec se pojavila neka slika koja nece da se skloni sa desktopa,preko celog je! To je trenutno! Sada nece da se skloni sta god da radim.
  Jel je to virus?
  Sta da radim dok mama i tata ne saznaju? :'(

 • Srdjan

  Pozdrav,
  Htedoh da ubacim win 10, ali reko da pre toga malo sredim laptop…naleteh na ovaj clanak, bas je lepo napisan. Probacu, cim budem imao vise vremena. Ali kad sam tu hajde da pitam jos nesto. Pre par dana sam instalirao neki spijunski program na laptopu koji prati unos sa tastature (zbog mladjeg brata, poceo je nesto sa svrlja u poslednje vreme), medjutim kako sam instalirao taj program on je nestao iz one liste instaliranih programa i sad nikako ne mogu da ga obrisem (bar ja ne znam kako). I nekako mi je u to vreme poludeo i chrome (da li je povezano sa tim programom ne znam). Naime, kad ga otvorim on otvori sta on hoce, ja izmenim tamo u podesavanju sta da otvori pri pokretanju i tako dalje, medjutim on otvara neke desete stranice tamo. Isto se u kratkim vremenskim intervalima (tipa pet minuta), otvaraju neke stranice same od sebe. Probao sam i da izbrisem chrome i da ga ponovo instaliram, ali opet isto. Jako me nervira. Mozete li mi pomoci oko ova dva problema? Unapred zahvalan

  • дракар

   то што ти Chrome отвара сам неке друге стране је сигурно вирус или неки од malware сподоба…то се и мени дешавало,а лијек за то је антивирус(користим NOD32)који није помогао,али зато јесте MalwareAntibytes,UnHackMe и SuperAntispyware,при чему сам морао да додатно очистим и регистар(јесте трајало мало дуже,али боље то но да поново реинсталирам Win7).Најгоре од свега је то што кад сам чистио заражене датотеке,он се регенерише или промијени име и опет ми Chrome отвара нешто сасвим десето(вала сам га обрисао послије тога и сад користим Firefox или Оперу…) и зато сам морао да „малчице“ очистим регистар…

Komentarišite

Email neće biti javno objavljen. Sajt je neobavezan podatak, svi ostali su obavezni.