Novi najbolji besplatni antivirus – 360 Internet Security

Izbor kvalitetnih besplatnih antivirusa za PC na kom se nalazi Windows se sveo na izbor između Avasta, Avire ili AVG-a, a u međuvremenu se nečujno pojavio odličan besplatan antivirus za kojeg i dan danas skoro pa niko ne zna – 360 Internet Security kineske kompanije Qihoo (mislim da se čita Kihu) kojeg možete skinuti odavde (fajl je veličine od oko 250MB).

Pre nego što krenete da čitate dalje, preporučio bih vam da prvo pročitate tekst koji sam pisao posle ovog koji sad čitate, tekst o programu 360 Total Security, koji daje više nivoa zaštite i dodatnih optimizacija u odnosu na Internet Securitya po meni je i još bolji.

Sem 360 Internet Security postoji za PC i malo napredniji 360 Total Security besplatni antivirus od iste kompanije koji poseduje 5 mehanizama za zaštitu računara, alate za ubrzavanje sistema, Windows Update ažuriranje sigurnosnih problema, čišćenje smeća i ostale zanimljive alate, kao i programe za zaštitu smartfona i Mac računara ali ćemo se u ovoj recenziji zadržati isključivo na Internet Security zaštitnom programu.

Radi se o kineskom antivirus rešenju koje u svom sklopu poseduje 3 različite tehnologije za detekciju: sopstveno cloud scanning rešenje bazirano na potpisu virusa (checksum-based), sopstvenu samoučeću cloud tehnologiju za naprednu detekciju virusa (heuristika) i iznenađenje: opštepoznato odlično BitDefender rešenje za lokalnu zaštitu baziranu na standardnom ažuriranju definicija virusa (Total Security na sve ovo ima još i Avira mehanizam za detekciju). Dakle, može se reći 3 antivirus rešenja u jednom premijum rešenju…koja rade u realnom vremenu, besplatno.

360 Internet Security - Glavni interface

Ovaj besplatni antivirus je ultra popularan u Kini, ali dalje od nje niko čuo za njega, iako mu je interfejs na engleskom jeziku. To što je ovo kineski softver mu je ujedno i najveća mana.
Kad se kaže „Kineski“ prvo se pomisli da je u pitanju neko teško njesra od proizvoda koje će se raspasti za 5 dana, a kad se kaže „Kineski“ u IT terminologiji prvo se pomisli na viruse, kineske hakere, praćenje i svašta softverski maliciozno. Dakle, teške predrasude koje niđe veze nemaju.

Prve impresije su da je ovo odličan program, po meni bolji od svih poznatijih besplatnih rešenja a bogami i nekih komercijalnih.

Renomirana neprofitna organizacija AV-Comparatives, koja se unazad već 10-tak godina bavi analizom i testiranjem raznih vrsta zaštitnog softvera mu je dala najbolje ocene u trci kako sa besplatnim tako i sa komercijalnim antivirus programima. Rezultate i sam test možete videti ovde i datira iz jula 2014. Ocena koju je rešenje dobilo je najviše Advanced+ i tu ocenu sem 360 Internet Security su dobili između ostalih i komercijalni programi poput rešenja Kaspersky i NOD. Ispod su Avast, Avira i ostala ekipa.

Ono što mi je ipak prvo palo na pamet kad sam saznao za trostruku zaštitu koju ovaj program poseduje bilo je…“ovo jede i memoriju i procesor ko da je slava kod ujaka“, čak pročitah i po raznim stranicama da je stvarno teško za računar, i to sam naravno proverio. Evo rezultata na laptopu koji ima i3 procesor na 2.67GHz i 3GB memorije:

Zauzeće procesora i memorije kad je 360 Internet Security u fazi mirovanja u system tray-u sa svim aktiviranim mehanizmima i zaštitama – 0-1%CPU, oko 20-30MB memorije

Faza Mirovanja

Zauzeće u fazi mirovanja, kad nije startovano ručno skeniranje

360 Internet Security - faza full skeniranja

Zauzeće u kad je startovano full skeniranje sistema

Zauzeće kad je aktivirano ručno skeniranje celog sistema je 2-10% procesora (i3 procesor, 2.67GHz) i od 100-200MB memorije.

360 Internet Security sem standardnog seta real time zaštite fajlova i sajtova kao i proaktivne heurističke zaštite poseduje i:

 • WebCam zaštita – zaštita kamere na vašem laptopu od neovlaščenog startovanja od strane hakera ili virusa (starlete neće više imati izgovore za šatro procurele video klipove)
 • AntiKeyloger zaštita – zabrana praćenja unosa na tastaturi i uz pomoć miša
 • Sandbox tehnologija za izolovanje željenih programa od celog sistema
 • Privacy cleaner – za brisanje podataka koje ste ostavili kroz sistem, browser i slično

Testiranje360 Internet Security - Uhvacen virus

Naravno, ja kao neverni Toma Nikolić odmah sam se bacio na testiranje rešenja. Prvo, imam pod VirtualBox-om jednu virtualnu mašinu koja je zaražena sa svim mogućim sranjima, ona mi je reper. Ima u sebi bogaoca virusa, crva, fork bombi, fake antivirusa, adware, scareware, riskware i ostalih čuda….a koju sam skenirao sa svim poznatim rešenjima kako bih znao koliki je red veličine zaraze na njoj. Ukupno oko 7000 malicioznih fajlova i unosa.
Najbolji rezultat kad su besplatna rešenja u pitanju do sad je imao Malwarebytes Antimalware koji doduše u besplatnoj varijatni nema real-time zaštitu i koji je skinuo oko 95% ukupne zaraze iste mašine.

360 Internet Security je skinuo neverovanih 99% malvera na tom računaru. Ostali su samo neki fajlovi koji su bili skriveni unutar 7-zip arhiva. Dakle, sve je detektovao i uklonio. Ocena – čista desetka.
Drugo testiranje, odlazak na moj omiljeni sajt Malware Domain List i igranje sa raznim zaraženim stranicama, raznim vrstama expoita, najnovijih virusa…sve je bilo detektovano, skinuto, obrisano, zabranjeno. ništa nije promaklo.

Licenca

Program je potpuno besplatan za kućnu upotrebu i za upotrebu u nekomercijalne svrhe (neprofitne organizacije) ali je bilo nejasno da li je program besplatan i za upotrebu u firmama. 

Iz ugovora o licenciranju

„The Software is a free product. 360 hereby grants you and only you a limited license to download, install, use and copy the Software on a single device for non-commercial use and without limitation on number of uses.

Kontaktirao sam po ovom pitanju Qihoo kompaniju, i dobio sam odgovor od njih na mail da se proizvod sme najnormalnije i besplatno koristiti i na poslovnim računarima ali da ne sme da se prodaje, menja i ostalo, što je naravno i normalno:

RE: 360 Internet security for business use (mail: 21/08/2014)
Dear Darko,
Thank you for your support to 360safe.

You can use 360 Total Security/360 Internet Security both on the computers in your home, and in your company.
But you could not use our product for commercial use, such as selling it, repacking and rebuilding it for other use, or so.

We define a commercial use as the use which is undertaken for a business purpose, rather than hobby, recreational, educational, or other purposes, and which can, directly or indirectly, further the commercial, trade, or profit interests of the user. The software is not licensed for any commercial business activities, profit business activities, or revenue-generating business activities.

You may not exercise any of the rights granted to you under the software license agreement in any manner that is primarily intended for or directed toward commercial advantage or private monetary compensation. Provided that the above is strictly observed, you may use the software in the enterprise-wide environment.

You can use 360 Total Security/360 Internet Security both on the computers in your home, and in your company.

Also, we recommend users to try our 360 Total Security with more features.

So again, thank you and please feel free to contact us anytime you have any question or suggestion about our product.

Kind regards,
Jay
Qihoo 360 Support Team
Email: support@360safe.com

Inače zatražio sam im i da ovo postave u licencni ugovor, pošto je klauzula „single device for non-commercial use“ pomalo nejasna. Nigde u ugovori ne stoji da se pod „non-comercial use“ podrazumeva da nećete prodavati proizvod, već ćete ga samo koristiti na poslovnom računaru.
Ako želite da koristite besplatnu zaštitu na svom poslovnom računaru bez bojazni od inspekcije, dok Qihoo ovo ne popravi u licencnom ugovoru, možete koristitio Comodo Internet Security kome baš u licencnom ugovoru stoji da je besplatan za upotrebu u komercijalne svrhe.

Download link: 360 Internet Security
Koristan link: Najbolji besplatni programi za Windows | Preporuka

Rezime

Na računarima koji su mi pali šaka i gde sam instalirao ovaj besplatni antivirus korisnici nisu primetili neko štucanje u radu, usporenje ili bagovanje. Na mom računaru sam ovo rešenje koristio oko mesec dana (i dalje ga koristim kad nisam na Linuksu) i mogu doneti zaključak da se radi o jednom visoko kvalitetnom antivirus rešenju koje uveliko parira komercijalnim rešenjima i koje ponosno postavljam na listu preporučenih besplatnih programa za Windows. Trostruka zaštita, od kojih jedna poznata i nagrađivana BitDefender definitivno garantuju čist sistem. Opterećenje računara – ni neosetno ni osetno. Radi brzo, hvata u letu sve maliciozno, sandbox radi posao (moram da naletim na neku dobru ransomware zarazu da bih ovo testirao). Može se koristiti i na kućnom i na poslovnom računaru.

Dobre strane:

 • Odlična i brza detekcija zlonamernih programa
 • Odličan interfejs
 • Zaštita uz pomoć 3 mehanizma
 • Besplatan za upotrebu
 • Nije mnogo težak za računar

Loše strane:

 • Po defaultu nije podešeno ciklično skeniranje celog računara, ali ovo možete sami podesiti unutar programa. Najbolje ga podesite da vam jednom mesečno iskenira sve, za svaki slučaj.
 • Kopiranje fajlova na hard disk biva sporije za oko 20% zbog skeniranja. Nije strašno, ali eto, nekome je to bitno. Ovo doduše možete izbeći tako što ćete podesiti unutar samog programa da ne skenira fajlove veće od recimo 100MB, ali time gubite na sigurnosti.
 • Program nema opciju samozaštite lozinkom. Dakle, svako može da sedne za vaš računar i deinstalira ovaj antivirus. Doduše, može to i daljinski, ali da bi to uspeo mora da vam zarazi računar, a to ide „malo teže“ sa ovim programom.
 • Nema verzije za Linux (mada to linuksu i ne treba)
 • Paranoja (doduše za sad samo moja). Ako ti Qihoo kompanija (naglasak na kompanija) nudi premijum rešenje besplatno koje radi odlično, nema nikakve reklame i slično…kako stiče profit ili novac za dalje istraživanje? Mora da ima tu neka skrivena fora. Možda i nema. Ali ajd sad, ko će ga znati.
  Obično kompanije koje ovako krenu, kasnije kad postanu popularne nakarikaju tu reklame (poput Avire), cikličnu registaciju (poput Avasta) i odseku pola funkcionalnosti koje poseduju njihova plaćena zaštitna rešenja. Za sad malo ljudi zna za ovaj program i trebaće vremena da se ljudi nateraju da skinu dinosauruse kad su u pitanju besplatni antivirusi (Avast, Avira, AVG) sa svojih računara i postave 360 Internet SecurityDakle, dok ne vidimo gde je caka ili neko od direktnih konkurenata ovog antivirusa ne nađe neki sigurnosni ili privacy problem, ovo će biti preporuka za besplatan antivirus

Pročitajte više o 360 Total Security rešenju ovde

OCENA: 9/10

71 komentara na tekst Novi najbolji besplatni antivirus – 360 Internet Security

 • Siniša Pak

  Skinuo AVG instalirao ovo tvoje, nasao mi 200 nekih virusa obrisao sam ih i sad mi laptop radi brze a izgleda i brzi mi je net. Eto da ne videh ovo na fejsu nikad ne bih ni znao da postoji a odlicna stvar. Svaka tebi cast, samo nastavi sa radom.

 • Косингас

  Да ли би могао да додаш неку компарацију 360 Internet Security са троструком заштитом и тог напреднијег програма 360 Total Security sa petostrukom zaštitom? Ако се већ упуштамо у испробавање нових добрих бесплатних антивируса да видимо који од та два испробати. Или би баш ту могла доћи до изражаја твоја дилема из резимеа. Можда ће, као нижа варијанта, 360 Internet Security остати бесплатан а 360 Total Security, као виша варијанта, ће се можда касније наплаћивати ако програми доживе успех?

 • Elac

  Svaka čast na tekstu!

 • lignjorad

  Testirao sam ga na androidu pre par meseci, nije los.  Sad cu da ga probam i na laptopu, trenutno koristim dr web sa kojim sam prilicno zadovoljan.

  • Darko Dražović

   Kod mene je već više od mesec dana i radi odlično. Neosetno, testirao sam ga dodatno po trash sajtovima. Avast/AVG/Avira su definitivno otišli u penziju, bar što se mene tiče i budućih računara koje ću sređivati 🙂

 • mirko

  Kakva je situacija sa upotrebom u firmama, da li ima nekih novosti u vezi toga? Da li se moze koristiti ili ne? U pitanju je fotokopirnica.

  • Darko Dražović

   Još nisam dobio odgovor od Qihoo-a, čim dobijem proslediću ga svima na Kompjuteras FB stranici.
   Od tih free antivirusa koji su slobodni za korišćenje u poslovne svrhe odličan je Comodo antivirus.
   Koristio sam ga pre godinu dana, dobro se pokazao. Pisaću i o ovome kad ugrabim vremena. Hvala na ideji 🙂

 • Nidžo

  Koristim ga na jednoj starijoj konfiguraciji (P4 3.4GHz, 1GB RAM, Win XP) od onda kada si pričao o njemu na FB i više nego korektno radi, a ujedno dopušta kompu da radi bez problema. Hvala Dražo, imaš pivU 😉

  • Darko Dražović

   Piva…žemo 🙂 Isključiću firewall 🙂

 • Mare NS

  Hvala ti za ovo!Koristio sam dosada Avast free,sa Comodo-om!U poslednje vreme sam primetio da vode neki „tihi rat“ izmedju sebe!
  Dok sam radio zastitu privatnosti sa Advancedsystemcare 7,primetio sam da gomilu datoteka skladisti,upravo Avast,iako sam tu opciju iskljucio!
  Nakon instaliranja 360 internet security,sistem radi mnogo brze.
  Jedina mana koju sam primetio je Update!Posto ja koristim uglavnom mts mobilni internet,a ovaj AV se izgleda update-uje,odmah posle podizanja sistema,u logu se pojavljuje greska,pa sam prinudjen na rucno update-ovanje,jer posle retko sam pokusava i to svega par puta dnevno!
  Posle sedam dana testiranja,cak ni Malwerbytes nije pronasao ni jedan problem,sto sa Avastom nije bio slucaj!Sve u svemu odlican AV!

 • Zzepa

  Tvoje mišljene:
  da li je dovoljno 360 Internet Security ili da instaliram 360 Total Security
  Pozdrav i hvala.

  • Darko Dražović

   Za bezbedonosnu zaštitu ti je dovoljan samo IS.
   Ovaj drugi ti daje neke fensi stvari tipa, ubrzanje butovanja i ubrzanje sistema, CCleaner munje i tako to.
   Pisacu i o njemu.

 • Peca

  Probao sam ga i testirao na nekoj mojoj bazi virusa i sve je detektovao i obrisao

 • Srki

  Kada hocu da skinem instalaciju sa sajta koji si ostavio, pojavljuje mi se ovo…zasto?

  Warning
  Warning: Unsafe Website Blocked!
  down.360safe.com

  This website has been blocked temporarily because of the following reason(s):

  Prohibited Content: Site may contain content that is prohibited on this network

  Go back to safety (Recommended)

  This website has been reported as unsafe by various users and we do NOT recommend you to continue browsing.
  Disregard this warning and continue (Not Recommended)

 • Zoro

  A Microsoft Security Essentials?
  Koristim ga prilicno dugo i mnogo dobro radi, ali testiracu i ovaj…

 • Časlav

  Ja sam 360 instalirao još početkom godine i radi super mada sam ga za svaki slucaj upario sa malwarebytesom (izgleda da za tim nije bilo potrebe) sa piratskom licencom -(keygen pokrenut u sandboxu od 360 internet sekurity)

 • Anonimni

  Meni je 360 Internet Security sjebao internet, a kad sam ga deinstalirala net je ponovo proradio. Inače imam w7.

  • Darko Dražović

   Svašta, na bar 20 računara sam ga lično instalirao plus moj privatni i službeni računar – nigde jednog problema sa internetom

  • miki

   E, bas, svasta. Da „anti-virusni“ program „sjebe“–eheheeeee ceo OS ja to cujem prvi put do sada.
   Ja sam preporucio ovaj fantastican program (360), barem 30-tak prijatelja ga koristi i pitao sam ih kako „sljaka“
   Do sada se niko nije pozalio.

  • miki

   To je , nemoguce !!!!!
   Internet ti moze „sjebati“ ili tvoj provajder pa ga nemas ili si ga ti „sjebo“ cackajuci u podesavanjima…a da si „sjebao“ ceo OS…moze biti samo tvoja „zasluga“ a ne i ovog fantasticnog 360 Internet Security….

 • Negi

  360 Internet Security sam probao na nekoliko računara i radi kao sat.
  Sajt je inače odličan, sve pohvale. Etički na mestu, stručno, precizno, dovoljno edukativno i za prosečne korisnike računara. Pravi inženjerski pristup.

 • Bob

  Svaka cast, izbrisao mi je ne samo viruse vec i jedan zipovan program za pravljenje prostih virusa, i jednu igricu u kojoj sam ubacio virus experimentalno. Ostaje da probam sa raznim skrivanjem virusa, ili kill antivirus. Preporuke za 360.

 • Sonja

  Imam 360 total security i za sad deluje extra.Ne usporava komp…pronašao je svašta nešto što je Avastu promaklo.
  Mene samo zanima da li mogu da instaliram i 360 Internet Security ili mi je bespotreba?!
  Ako ne,koji od ova dva mi je potrebniji!?
  Hvala…Pozdrav

  • Darko Dražović

   Ako si instalirala Total Security – ne treba ti Internet Security (i obrnuto).

  • Sonja

   Hvala puno na odgovoru.
   Mislila sam (laik za komp) da me internet security stiti samo dok sam na netu 🙂 😀

 • r4pt0r

  imam pitanje
  jeli ovaj antivirus bolji nego kaspersky internet security
  jer ja ga sad koristim i nekad imam osjecaj da mu prolaze virusi
  jer sad je komp usporen
  i na ovim rezultatima vidim da je ispada panda najbolja
  a bit deffender iza nje pa onda avira
  inace za sajt pohvale
  posjetio sam ga prvi put kad sam trazio kako instalirati linux
  mogao bi otvoriti i forum di korisnici mogu postavljati i pitanja i slicno

  • Darko Dražović

   Ne znam da li je bolji, ne bi trebalo, s obzirom da je KIS komercijalno rešenje visokog kvaliteta. Da je najbolji od besplatnih rešenja – 100% sam siguran, instaliran je po mojoj preporuci na bogaoca kompjutera i nikad ni jedna zamerka.
   Ako ti je usporio komp – onda si prvi kome se to desilo. Ono na šta ja sumnjam jeste da nisi deinstalirao prethodni antivirus pre instalacije 360.
   Forum – dobra ideja, ali onda ovo ne bi bio blog nego portal – a nemam resurse (čitaj – slobodnog vremena) za održavanje i bavljenje time 🙂

 • r4pt0r

  ma kazem kaspersky mi je usporio kompjuter
  jer doslovno zdere resurse a kad skenira mozes zaboravit da ces ista drugo radit
  zato pitam
  a za portal ti budes forum admin i odredis ljude provjerene i od povjerenja koji ce ti biti moderatori
  i mozes i napraviti korisnicku grupu pomagac i onda bi ljudi iz te grupe mogli pomagati ljudima
  jer ako bi otvorio forum da svatko moze svakome odgovarat to bi opet stvorilo samo spam a takvih foruma ima i previse

 • R4z0r

  Ajde posto slucajno naleteh na ovaj blog da i ja iskomentarisem malo posto imam poprilicnog iskustva sa svim vrstama malware-a.
  360 je poprilicno dobar antivirus za prosecne korisnike koji ne skidaju puno toga sa neta i naravno PAZE sta to skidaju. Daleko od toga da je najbolji antivirus, mada bih se slozio sa tobom da je medju najboljima od besplatnih resenja. Da podjem od toga da je najbolji i da zasluzuje ocenu koju si mu ti dao 9/10 svakako da ne, ne znam na kojim si ga to malware-ima testirao ali moram da dodam komentar da sam ga ja isto testirao sa svojim malware-om..tacnije retom uz dobro kriptovanje moze se probiti bez veceg problema, sandboxie koji poseduje je slabijeg kvalieta od recimo Avast-ovog iako je sam Avast obicna kanta danas koja se najlakse moze zaobici.(Govorim iz licnog iskustva). Nista bolje nisu ni opcije: AntiLogger i AntiWebCam… takodje sam ih uspesno bypass-ovao. Sto se tice AntiLoggera postoje brdo boljih softvera za tako nesto od 360 ali se naravno placaju….Iskreno se nadam da ce se razvijati u buducnosti ….svakako rezime bi bio da nije los za kucne varijante uz napomenu da vec posedujete dodatni firewall + antilogger(webcam+key+desktop+micro) i naravno PAZITE STA TO SKIDATE I KOJE SAJTOVE POSECUJETE! Ocena:6/10. Sve najbolje. Pozz.

  • Darko Dražović

   Posto vidim da si debelo u materiji, daj info, onda koji besplatni antivirus je po tebi najbolji?

   Ja znam da gde god sam onstalirao 360 Total Security vise me niko nije zvao da mi kuka.

  • R4z0r

   Pa pazi ovako, od besplatnih bas ako uzmemo i opterecenje memorije i CPU kao i scantime + runtime zastitu, 360 bi se nalazio sigurno u samom vrhu. Ta Cloud zastita koja vecina antivirusa poseduje je sama po sebi nedovoljna za ozbiljinije viruse ili napade. 360 je relativno novi antivirus i jos nedovoljno istrazen da bi mogli da se samo na njega i oslonimo osim toga sto sam eto primetio da mu runtime nije jaca strana.
   Ja antiviruse delim na dve kategorije iako postoje milion. 1 Scantime i 2 Runtime. Postoje virusi koji lako mogu da probiju taj scantime kod antivirusa, odnosno cisto skeniranje ( tipican predstavnik AV je Malwarebytes koji ima fokus na skeniranje-scantime i poprilicno je dobar jer vecinu takvih virusa nalazi) dok su oni opasniji virusi koji mogu probiti i scantime i runtime odnosno kada se program ucita u samu memoriju i onda dekriptuje svoj sakriveni zlonamerni kod. Ne mogu da kazem da postoji bas AV koji je idealan i koji se ne moze nikako probiti jer tako nesto trenutno ne postoji, svi imaju po neku manu. Avira je u poslednjih meseci znacajno podigla nivo zastite i gotovo da moze da parira NOD-u, Kasperskim i BitDefenderom koji su sigurno 3 najbolja resenja trenutno. Kaspersky ima odlican Sandboxie i to je ono sto je njegova najjaca strana mozda, uzgred to mu daje i bolju runtime zastitu, sad sto je malo kompleksniji i trosi vise resursa to je druga stvar. Ali ajde da ne zalazim u detalje sada da prosto odgovorim na pitanje: Od besplatnih mozes se i osloniti na 360 ali sa dodatnim firewall-om recimo Comodo ili Zemana + Malwarebytes koji toplo preporucujem svima da bar jednom mesecno ako nista vise puste skeniranje.
   Isto bih preporucio Zemanu koja ima sjajan AntiLogger. Nijedan od ovih programa ne opterecuje racunar previse( Testirano i na starijim racunarima na XP OS). Pozz

  • miki

   Znas , sta, R4z0r !! Slazem se sa tobom.Ranije sam koristio AVIRY i Malwarebytes…ali na preporuku Darka (bio covek u pravu 99,99%) instalirao sam 360 Internet security + Malwarebytes.
   E, sda je (konacno) sve u redu…osim sto povremeno skeniram sa Malwarebyte a da mi 360 „radi“ non-stop po njihovom difoltu….mada ga koristim i za vanredno skeniranje.
   Za sada je sve okay.!

  • miki

   Eehehehee…Moj Darko…Ja „kukao“…pisao…“zalio“ se tebi licno…ali pomoci nema..ili…nikako da mi das odgovor.
   Okay.360 je odlican 10 +..instalirao sam ga na tvoju preporuku ali i tvoje znanje i iskustvo.
   Zanas, umes…i to je to !
   Ali sta je sad pa ovo:
   „Ubacim“ u sandboxie browsere „Chrome“ i „Mozilu“ i verovao ili ne>>ja nemam konekciju WiFi.
   Bude je 3-4 min..i blokira mi konekciju.
   Skoknem da pogledam drugi racunar, koji nema instal.360…tamo je sve okay.
   Razmisljam ..u cemu je nastao problem…lomatao sam se dva -tri dana…i „pororadi“ mi cuka..da je to „Sandboxie“ za gore pomenute browsere.
   Obrisem ih i sada je sve okay.
   Ako imas odgovor..javi..ako nemas..opet nista..“sve je pod kontrolom“
   Pozdrav

 • David

  Ako ste ovo instalirali poslije nekog drugog antivrusa I ovo vam nadje hrpu „virusa“ to ne znaci da vam je racunar bio zarazen istim. Koristim ovaj antivirus vec nekoliko mjeseci I skontao sam da je poprilicno paranocian I tvrdoglav.
  Mada, I dalje ga koristim I mislim da je kao besplatan sasvim ok. Ustvari, kompanija nam besplatno nudi skoro sve ono sto nam druge kompanije kao sto su Bittdefender, Kaspesky nudili za poprilicne pare kroz jednogodisnje licence… a ja opet nekako zarazim racunar…

  • David

   Zaboravio sam napomenuti da koristim 360 Total Security. Ova verzija sadrzi I dodatne opcije optimizacije sistema kao sto su „Speedup“, „Cleanup“, „Tool Box“ gdje imate opcije „Patch Up“ (to je nesto kao update Sistema) „Sandbox“ (mislim da je to kao neki izolvani proctor od ostatka sistema u kom vi mozete da pokrenete neki sumnjiv softver, bez rizika da vam se zarazi ostatak racunara u slucaju da je seftver ustvari virus), dalje postoji opcija „System Backup Cleaner“

   Kada je u pitanju zastita sistema I privatnosti, tu imate gomilu mogucih podesavanja I mogu se instalirati Bitdefender I Avira Scan Engine, zatim integracija antivirusa u web browser kako bi blokirao sumnjive sajtove… I sve je besplatno I legalno… ali nekad zna da zivcira jer je paraonican, sto ce kod korisnika koji se bave I piraterijom cesto rezultovati opcijom „Daisable protection“ jer gotovo svaki crack, keygen, .reg fajl vidi kao potencijalnu opasnost I blokira ga.

  • Darko Dražović

   Primetio sam u poslednje vreme i ovde u komentarima i po raznim forumima da se sve češće dešava false-positive detekcija.
   Izgleda da će kao i svaki program koji je odličan a besplatan – da useru nadogradnjama.
   Na kompjuterima gde ga sve imam instaliranog (a imam ih na dosta kompjutera većinom kućni korisnici su u pitanju), za sad nema problema – mada doduše, instaliran je Total Security, prvenstveno zbog ovih brzinskih optimizacija koje nudi.

 • zoran

  Ja sam amter nisam strucnja ali po vasem savetu sam instalirao 360 securiti. VRHUNSKI antivirus , uvek sam kuburio sa brzinom otvaranja sada mi je 30 sekundi mnogo brze mi radi komp.
  Skoro mo se javila i sesrta kojoj je klinka bila na sajtovima za igrice a iskljucila je antivirus jer joj je usporavao ( jako stari komp 2 ili tako nesto). Instalirao sam ovaj antivirus uradio skin i ocitio od raznih virusa kojih je bilo 87 i za dinvno cudo poceo je da radi normalno.
  Sve pohvale za ovaj clanak

  • Darko Dražović

   Ako vam se tekst svideo preporučite ovaj blog prijateljima na društvenim mrežama ili još bolje (i zdravije) u kafani 🙂

  • miki

   Od sutra javljam i u kafani–eheheeeee. Pa u zdravlje i ziveli ! 🙂 😛 🙂

 • Aleksa

  Drazo hvala za odlican tekst.
  Upravo instaliraokineza 🙂

  Iako sam poprilicno kompjuterski pismen, ne uspevam da nadjem podesavanje automatskog skeniranja (shceduler, ako se tako pise)

  I jos jedno pitanje, sta bi bila tvoja preporuka za antivirus za mobilni.

  Hvala i pozdrav

  • Darko Dražović

   Za scheduler scan, pogle ovaj screenshot koji napravih malopre: http://i.imgur.com/IhZMMoc.png

   Za antivirus za mobilne – za sad ni jedan, stavio sam neki testni virus koji je u principu bio običan .sh fajl koji radi delete svega sa ext kartice i /data na rutovanom telefonu – ni jedan od njih jedno 20-tak nije uspeo da ga detektuje kao pretnju makar.
   Dok ne porade malo na heuristici – pamet u glavu i manse antivirusa. Ja sam jedno vreme koristio AVG jer sam imao licencu za njega (dobio je free na Amazon AppStore) ali ništa naročito.

  • Aleksa

   Hvala na munjevitom odgovoru :))))

  • Aleksa

   Nazalost meni se u meniju ne pojavljuje ta opcija…
   Sve izgleda isto samo fali „virus scan“
   to mi se pojavljuje pod „general“ pa u desnom prozoru…

  • Darko Dražović

   Hm, pričamo o Total Security ili Internet Security? Ovo kod mene je Total (preporuka je, kao što piše u tekstu, da tutneš Total Security – ima više nivoa zaštite i više opcija)

 • Aleksa

  Jbg, ne znam :))

  ‘Tedo da instaliram „internet“ i cini mi se da sam to i uradio,
  medjutim, kad odem u „about“ pise „360 Total security Essential“

  Dwld fajl je TSE360_Setup_6.0.0.2016.exe

  Nema veze, da ne smaram 🙂 skeniracu povremeno rucno

 • BingoZR

  Koristio sam razne antiviruse,među njima najbolji je bio Dr.Web Security Space,ruski proizvod.Međutim,stalno treba juriti nove licenece pa sam prešao na 360 TS,odlično besplatno rešenje protiv virusa.Da napomenem,nijedan AV nije 100% siguran niti savršen.Najbolja zaštita je sam korisnik i njegovo iskustvo.Treba znati surfovati bezbedno,ne kliktati na kojekakve reklame,skidati samo proverene fajlove od proverenih uploadera,a za sve to treba steći iskustvo,kako svoje,tako i od drugih korisnika.Nažalost,kod mnogih je problem što su zapeli kod Fejsbuka,a posle njega samo ambis,mnogi korisnici se jako loše snalaze po netu.Ne umeju da skinu ni film ili bilo šta drugo.Treba savladati sistem da ne bi on savladao nas,ali za mnoge je to još uvek špansko selo.U svakom slučaju,sve preporuke za 360 IS ili 360 TS,uz njih i Malwarebytes kao obavezna zaštita.Još jednom,pazite gde šta skidate i kako skidate fajlove,jer nijedan AV nije 100% bezbedan ako ste nepažljivi.Pozdrav za autora sajta!!!

 • zozo

  Instalirala sam da isprobam po tvojoj preporuci, hvala, jedino se pitam sta sad kad mi ne da da ukljucim ona dva opciona na virus skenu jer nemam dovoljno memorije tj imam sam gb systemske m. U planu mi je da dokupim jos 1 gb memorije, ali dok se to ne desi, ima li to nekog veceg uticaja na kvalitet tj iskoriscenost ovog antivirusa? Dakle mislim na birdefendera i Aviru. Pozz, inace sam imala Avast do sada, ali mi je svasta prolazilo kroz njega, doduse ovaj komp koristim za svakakvo skidanje, pa nije ni cudo :), imam i malwarebytes-a, koji mi je super dodatak.

  • Darko Dražović

   Ako nemaš dovoljno memorije, dakle kompjuter ti je level Krokobabić – nemoj paliti ona dva modula, igraće ti posao i osnovna cloud zaštita (znam ljude koji imaju komp star 15 godina i 512MB RAM-a i furaju samo cloud zaštitu na 360), samo – naravno, pamet uglavu.

   Pošto koristiš komp za svako skidanje, gledaj prvo da zaštitiš onoga ko je prvi na udaru – browser, a njega možeš zaštititi preko recimo NoScript dodatka za Firefox koji blokira otprilike 99% maliciozinih zahteva – ali moraš malo i da ga podesiš (proguglaj)

  • zozo

   Thx na pomoci, divan si, dobar ti je nick za moj komp 😀

 • Miki

  E, svaka ti cast…Odlicno objasnjenje…samo me cudi>>kako imas toliko slobodnog vremena da se „bakces“ sa testiranjem…uporedjivanjem i sl…
  U svakom slucaju..bas ti hvala..
  No hajde da ga probam…Ince, ja koristim Avast-free“ vec 10 god. i nemam problema…Po nekada skeniram sa „Malware Byte-antimalware“..
  i sve ide kako treba…mada se trudim da ne „virim i cackam“ razne sjebane sajtove…Za to koristim (tamo sam registrovan kao saradnik)>> WOT….
  Pozdrav

  • Darko Dražović

   Nemam slobodnog vremena, posao, deca i tako to – ali ima to svoju priču…ranije sam na posao putovao javnim prevozom, a s obzirom da živim u tri pičke materine, ukupno sam putovao 5h dnevno a tih 5h sam ubijao izmedju ostalog i blogovanjem sa svog mobilnog telefona. Kad sam kući za 5 minuta popakujem screenshotove i sačekaju me za kuckanje u prevozu a programi za recenziju na kompjuteru rade pa rade a na kompjuteru sam zbog posla i mojom zaluđenošću sa istim minimum 12h dnevno.

   Razlog zašto više ne objavljujem tekstove često kao nekad je taj što sam promenio posao i na posao idem kolima umesto drndavim javnim prevozom pa putujem manje od 2h ukupno (shvatio sam da ta 3h viška koje sam mogao upotrebiti na druženje sa decom, ili bilo šta pametnije a koje gubim u prevozu nemaju cenu, jebo pare za gorivo a i nije nešto ko zna koliko skuplje) pa nemam kad da se bavim blogom toliko – sem kad uveče svi spavaju a ja iz nekog razloga ne mogu zaspati.

  • Miki

   E, bas ti hvala sto me nasmeja…Pun si duha…drugarcina, zaljivdjija…Cuo sam da neko zivi u 2 (dve PM…ali ti si i tu sampion pa zivis u 3 (tri) No, dobro, nije.  Bogu hvala u 4
   Nego..ako imas samo malkice vremena za mene „jadnicka“ koji je instalirao >>“360 Internet Security“<<, naravno po tvom predlogu…ali se desilo cudo kod instalacije.
   1)- cekao sam da zavrsi instalaciju (oces vraga…trajalo je Bogme 20-30 mint.)
   2)- PObrisao mi neke programcice…(nije strasno !!! )
   3)- Zakocio mi ceo komp..pa sam morao da restartujem 2-3 puta
   4)- Interesantno—skoro 90 % ikonica na desktopy su bile "zakljucane"..kao da nisu exe.
   5)- Mis ne reaguje "desnim klikom", tek posle restarta "proradilo"
   6)- Ram memorija 4,oo GB
   7)- Procesor AMD Althon x2 250 ..3.00GHz
   8)- Instalirao sam…360 TSE_Serup_Full 7.2.1018
   Izinatio sam se da ga instaliram, jer , po tvom opisu i iskustvu, odlican je….ali nesto ne stima…
   Hvala ti na odgovoru i saradnji
   s'pozdravom i postovanjem g-dine Darko

   mr. Ostojic Miki, dipl oecc

   P.S. Ne gasi "blog" trebas nam ki lebac…

  • Darko Dražović

   Au, mašala, sudeći po ovome što ispisa a ispisa da je 360 svašta nešto stopirao i obrisao – tebi je kompjuter bio u debeloj buli, biće da je taj Avast bio dekoracija a ne zaštita. Kakva crna instalacija 30 minuta, 3 i ćao – i to za 360 Total Security ne za 360 Internet Security koji je slabiji.

   Total Security sam instalirao na bar 50 kompjutera i nikad ni jedan problem tog tipa – problemi su obično bili ti da on detektuje par nekih regularnih fajlova kao da su maliciozni – te moraju da se dodaju na whitelistu-u.

   Mislim, ako mene pitaš, da si zreo za jednu čistu reinstalaciju sistema i postavljanje svega kako treba – od nule.

  • Miki

   Slusam ja uvek pametnije od mene. ..i hvala Ti..
   Pa ja sam instalirao windows7 pre 2 meseca…ni cackam nigde gde ne treba..mada sve je moguce..
   Skeniram ga :Avastom“–kaze odlicno..nema pretnji
   Skeniram ga dodatno :Malware anti malware bytes….ista prica…
   Da instaliram ovaj 360TS…a ove da iskljucim (Avast i Malware)
   pa da vidim sta ce biti….
   Ipak hvala ti i srdacan pozdrav..
   mr. Ostojic M. dipl. oecc

  • Darko Dražović

   Pa stvarno ne znam šta bih rekao a da je ukratko i lako…da je problem do antivirusa javili bi se milioni ljudi sa istim problemom (pa i ja, koristim ga i na poslovnom i na privatnom kompjuteru). Još nešto – ako koristiš 360 obavezno deinstaliraj Avast – čak i ako si ugasio RealTime zaštitu neki Avastovi servisi i dalje rade i ometaju rad drugih real-time mehanizama. Malwarebytes ne moraš da deinstaliraš (sem ako nisi instalirao neki krekovani koji ima real-time zaštitu)

  • Miki

   Hvala Darko…slusam Vas…postujem Vase znanje i iskustvo…Uradicu kako ste Vi rekli..
   Instalirao sam 360…savladjujem inteface….i mislim da je sve okay..
   Pozdrav i uspeh u radu
   srdacan pozdrav i s’postovanjem

   Mr. Ostojic M. dipl oecc

 • miki

  E, pa da se ponovo javim, posle silne–exexeeee“kuknjave“ o 360…
  Dobar ,, odlican je,za pohvalu…jedino mi je (valjda je to po difoltu) „Avira AntiVir Engine“-zakljucan…(zatamnjena ikonica)..
  U cemu je caka..ili su ovo iz „Company from China“ izkljucili taj engine……
  pozdrav
  (Ah, da !!! Ako ukljucim browsere u sandboxy-e ..zakljuca mi internet konekciju…verovao ili ne…
  Proverio sam..Kod sina ima konekcija..kod mene nema a zakaceni smo na istom WiFi-ju (ruteru)…Kada sam iskljucio sandboxy..“proradila konekcija..Cudo jedno!!!! )

  • Meca

   Postovani Darko Drazovicu,
   danas sam pokusao da nadjem resenje za usporeni rad mog racunara. Racunar je star, pentium(R) 4CPU 2.00GHy 1.96GB RAM, i koristio sam neke savete koje ste dali na ovom blogu. Tada sam shvatio da imam instaliran antivirus program koji mi iz nekog razloga nije bio aktivan (AVIRA). Prema Vasem uputstvu instalirao sam ovaj antivirus program ali sam prethodno morao da skinem prethodno instalirani. Sve je trajalo jako kratko (zajedno sa brzim skanom oko 5 min.). Ovo pisem jer su prijavljivani problemi oko ucitavanje. E sada idem na internet i onda cu Vas obavestiti o iskustvima. Pozdrav

 • Marko

  Ja koristim Total Security 360, a na desktopu sa taskbara se pojavljuje „Patch Up“? Šta to znači? Da li treba da to uradim na „patch up“? Hvala unapred 😉

 • Ana

  Pozdrav ne mogu da instaliram izlazi ovo ‘Fail to load download module,installation cannot continue. Sta da radim?

  • miki

   Po mom…ocigledno da imas veoma „slabu“ konekciju“-protok/brzinu „download“-a..te za to vreme , dok cekas“ da se downloaduje program sa odredjenog sajta…“izbaci“ te server (njihov) da ne „visis i pravis zauzece“
   To je moje misljenje.
   Probaj sa nekog drugog sajta.. ne sa officialnog…na primer sa www. filehippo.com…ili sa .www.softpedia.com…ili bilo kog drugod..koji ce biti manje opterecen…..
   Pozdrav

  • miki

   Ah, da jos nesto !!
   Ako si download-ovala program 360…. obrisi ga…pa ponovo uradi now download…pa ga pokreni…i izkljuci sve otvorene programe i browsere…..trebala bi obrisati sve ostale >>anti virusne“ programe koje imas instalirane….mada bi mogla instalirati (kasnije) i
   „Malwarebye-anti malware“ (odlican je)..i sa njime povremeno skenirati kompjuter barem sedmicno.

  • miki
 • Mita

  Ne razumem se mnogo u racunare, ali primetio sam da „koci“ po nekad (izvinite na nestrucnom izrazu). Trazio sam da skinem neki antivirus jer sam sumnjao da onaj koji sam imao, Aviru nije dobar. Nasao sam ovu diskusiju i instalirao 360 total security. Samo cu jedno reci: HVALA!!!!

 • Stefan

  Postovani Darko, instalirao sam 360 TS po Vasoj preporuci i zadovoljan sam bio njime sve do danas kada mi je Action Center (Windows 8.1 legalan) izbacio obavestenje da su antivirus i spyware iskljuceni, kada probam da ih ukljucim jednostavno ne reaguje na komandu. Inace komp odlicno radi i sa ovim problemom. Zanimljivo je da u isto vreme 360 TS kaze da je zastita ukljucena…

 • Aco

  Instalirao sam ga pre nekoliko dana i za sada sam prezadovoljan.Onaj speedup je jako korisna alatka,a postoji i statistika gde mozede videti vrepe podizanja sistema.Detekcija je jako dobra jer sam gledajuci filmove na netu nesmotreno kliknuo na pogresno mesto i on je odmah pronasao virus za koji sam na google orocitao da ume da bude bas nezgodan…Tako da medju free av prva opcija

 • aca

  Upravo probao 360 Total Security. Odlican. Hvala!

 • Miki

  E, konacno, proradio mi „dopis“ na tvom blogu.
  Nesto se cudno izdogadjalo pa zbir brojeva koje sam dobijao nikako se nisu „uklapali“ .
  Mora da je Micun „umesao“ prste………
  A za 360…zahvaljujuci tebi i tvom blogu i ja sam ga instalirao 17.VIII.2015 (velicina 191,52 MB)…i zaista radi perfektno.
  Kompatibilan je i sa „Malwarebytes Anti-Malware, pa nije zgoreg da se oba instaliraju i povremeno skenira OS i particije ili, ako download-ujete -bilo sta, moze i **desni** klik da skenira ono sto ste downloadovali.

Komentarišite

Email neće biti javno objavljen. Sajt je neobavezan podatak, svi ostali su obavezni.