Održavanje i čišćenje računara pod Windows-om

Za razliku od upotrebe računara u korporativnom okruženju gde je održavanje plansko, kućni korisnici imaju tu slobodu da sređuju sistem kad se za tim ukaže prilika. Doduše, iskren da budem, ja lično prolazim kroz sve korake tek kad primetim da računar počinje da usporava sa radom (izuzetak je čišćenje računara od prašine koje radim redovno, kao i dodatno skeniranje sistema za virusima).

Šta se podrazumeva pod održavanjem računara?

 1. Fizičko čišćenje računara
  Dakle, šrafciger u ruke, otvorite kućište, očistite od prašine kulere, hladnjake, procesore i ostale delove računara, procesor „razbatalite“ i premažete termalnom pastom deo gde hladnjak prijanja na sam procesor (kod desktop računara). Ako niste baš najbolji sa računarima, najbolje prepustite fizičko čišćenje servisu ili nekome ko to radi profesionalno, jer ako budete krenuli vi da čivijate recimo jedan HP laptop može se desiti da ćete napraviti više štete nego koristi.
  Zašto se ovo radi?
  Pa, prašina ometa slobodan protok vazduha, te recimo da kuler umesto da hladi hladnjak procesora, vazduh će udarati u taj debeli sloj prašine te će rashlađivanje biti ili delimično ili nikako. Može se desiti i da recimo prašina zaustavi okretanje kulera, pa da vam se zbog toga računar restartuje čim se malo zagreje.
 2. Softversko čišćenje i održavanje računara
  Pod ovim se misli na (klik na linkove posebno za više detalja):

Ovaj prvi deo oko fizičkog čišćenja vam ne mogu tako olako objasniti, jer postoji trilijardu modela računara, a i to je posao većinom za servis sem anaravno ako niste GEEK kao neki ovde 🙂 tako da ću ovaj deo da preskočim. U daljim tekstovima ću se pozabaviti softverskim delom čišćenja računara, stavku po stavku.

Naravno, opet bih iskoristio priliku i napomenuo, da ukoliko koristite Linux nema potrebe da radite većinu stvari vezanih za održavanje sistema (kakvi crni registry/defregmentacija/virusi 🙂

3 komentara na tekst Održavanje i čišćenje računara pod Windows-om

 • Suzana

  Postovani komplet sadrzaj je mnogo koristan,hvala.
  Samo imam problem za Skidanje Clonezille i alata za laku instlaciju na USB fleš sa neta,jer preko ovog linka ne nalazim link sa downoload?
  Hvala

 • xperiaz3

  Postovanje, instalirao sam danas program „Glary Utilities 5″i imam opciju da ocistim pojedine stavke, pored svega i „Registry Cleaner“? Da li da kliknem na kvacicu bez bojazni da bi moglo obrisati nesto sto ne zelim da se izbrise, ili da cekiram i to da alat sam obrise….? Hvala!

  • Darko Dražović

   Glary je koliko znam proveren alat, ali – đavo nikad ne spava a sa registry-ma nije za igrati se. Ako imaš bekap računara (CloneZilla ili Acronis) – udri

Komentarišite

Email neće biti javno objavljen. Sajt je neobavezan podatak, svi ostali su obavezni.