Provera stanja hard diskova

Bed Sektori (bad sectors) jeste jedna od stvari koja ljudima diže kosu na glavi, sve i da je nemaju. Čim počne sa pojavom bed sektora to je alarm za češćim pravljenjem bekapa sistema i fajlova na neki drugi hard disk ili cloud rešenje (o kom sam pisao ovde) jer se može desiti da vam hard disk „crkne“ sutra ili u skorije vreme, ali se može desiti i da sa tim bad sector-ima živi još 100 godina (malo preterah).

Pročitajte: Kako da napravite bekap sistema uz pomoć besplatnog programa CloneZilla (korak-po-korak)

Windowsov program za poveru grešaka na hard disku zove se Check Disk (ili ako se poziva i komandne linije chkdsk, što je preglednije) i on sem bad sectora proverava i razne druge greške na disku poput izgubljenih klastera, neispravno povezanih foldera  ili grešaka samih foldera (ako ga recimo niste obrisali niti sakrili…a nema ga pa vas uhvati panika…sa Check Disk-om ćete ga povratiti „u žive“)

Da bi ste došli do Check Disk programa idite na My Computer, kliknite desnim klikom na C particiju (i ovo morate particiju po particiju), pa izabrati PropertiesTools – pa pod Error Checking izabrati Check Now, začekirajte i kliknite Start.
chkdsk

Dobićete poruku da ovo ne može da se uradi dok je disk u radu, te će vam tražiti dozvolu da ovo sve uradi prilikom sledećeg startovanja sistema. Kliknite na Schedule disk check pa potvrdite sa OK. Kad ste to uradili, uradiće se provera i ispravka potencijalnih grešaka na hard disku prilikom sledećeg startovanja računara.

chkdsk1

Možete i sami da restartujete računar, pa da ispratite dešavanja. Log provere diskove može se videti u Event View-eru, ali o tom neki drugi put 🙂

Ja obično prvo isproveravam disk kroz komandnu liniju, tako sto otvorim Command Promt (kucajte u pretrazi u Start meniju), unesem komandu chkdsk c: (za proveru c particije, a posle poverim i ostale particije) i pritisnem Enter. Ukoliko skeniranje ne javi nikakvu gresku, onda nikom ništa, ukoliko javi odradim povere i ispravke sa restartom računara.

 

Pročitajte još i:

Jedan komentar na Provera stanja hard diskova

  • Bob

    Jednom sam syebo hard disk dok sam radio Check Disk.
    Nestane struja bas tada, srecom jos nije bila istekla garancija.

Komentarišite

Email neće biti javno objavljen. Sajt je neobavezan podatak, svi ostali su obavezni.