Šta je to procesor?

Procesor je, da se tako izrazim, mozak računara i on je taj koji odlučuje kako i šta teba da se radi na vašem računaru. Što je on jači i brži (dakle skuplji) računar će biti pouzdaniji i jači.

Dakle sve što se odvija na računaru, odvija se preko tog komada hardvera (dela računara), proračuni, zadaci…sve. Trenutno postoje dva glavna proizvođača procesora skuplji i dominantniji Intel i jeftiniji ali ne nužno lošiji AMD, koji se međusobno šibaju oko tržišta, ali trenutno Intel vodi ubedljivo.

Oznaka za procesor na tom IT jeziku jeste CPU što je skraćeno od Central Processing Unit što u prevodu znači „centralna procesorska jedinica“, ili u mom nekom prevodu lakom za korisnike „centralna jedinica za obradu“ (kad tako prevedem odmah je jasno čemu služi to ćereslo).

Kad se kaže procesor misli se prvenstveno na procesor koji se nalazi na matičnoj ploči, odnosno baš taj centralni procesor, ali odmah da vas zbunim, posebne vrste procesora se nalaze i na grafičkim karticama (GPU – Graphics processing unit, odnosno u mom nekom prevodu „jedinica za obradu grafike“), zvučne kartice (ako ih sama zvučna kartica nema, onda ovaj deo obavlja centralni procesor).

Procesor obično izgleda ovako nekako, s tim što ga ne vidite čim otvorite računar jer je sakriven ispod hladnjaka.

Procesor obično izgleda ovako nekako, s tim što ga ne vidite čim otvorite računar jer je sakriven ispod hladnjaka.

Procesor je jedan od delova računara koji se najviše greje (tu su i napajanje i grafička kartica), te je bitno i da imate dobro i kvalitetno hlađenje, te ako niste računar čistili 5 godina najverovatnije prašina ne dozvoljava normalno hlađenje (ili vam ventilator uopšte i ne vrti jer ga prašina ugušila), te je moguće da vas to zeza pa je komp sporiji nego inače i stalno se restartuje a nije virus 🙂

Procesor – bitnije karakteristike:

Brzina rada procesora, ili radni takt (mada su to dva odvojena pojma ali se u zadnje vreme koriste za isto označavanje): Maksimalan broj operacija koje procesor može izvršiti u jednoj sekundi i trenutno se obeležava u gigahercima (GHz) ali ako imate neki ultra mator računar moguće je i da je u megahercima tj MHz (a inače osnovna oznaka je herc Hz, 1Hz = jedan ciklus neke radnje koja se ponavlja u sekundi, tačnije 1/s – malo sam sad smorio, ali moguće da i ovo nekog zanima).
Obično što je veća brzina procesora to je i procesor moćniji a samim tim i računar „bolji“ (mada ne mora da bude tako, tu su i ostali delovi računara koji igraju ulogu). Brži procesori = bolje performanse, te ako se bakćete sa igricama, obradom zvuka, videa i slično, biće bolje da imate jači procesor.

Dužina procesorske reči (‘el imaš 32-bitni il’ 64-bitni procesor): To je broj bitova koji se istovremeno prenosi i obrađuje u procesoru (ovu rečenicu možete i da zaboravite).
Noviji procesori su većinom 64-bitni, te da bi ste imali računar u punoj snazi, trebalo bi da mu instalirate 64-bitni operativni sistem, 64-bitne programe, 64-bitne drajvere. Na računar sa 64-bitnim procesorom možete instalirati 32-bitni sistem (neće mu smetati i nećete primetiti neku veliku razliku što se brzine tiče), dok na računaru koji ima ovaj stariji 32-bitni procesor ne može da se instalira 64-bitni operativni sistem.

Broj jezgara procesora: Višejezgarni procesor jeste fizički jedan procesor u kome se, da se tako nekako odrazim, nalazi više procesora koji su nezavisni. Ako imate recimo jedno jezgro i pokrenete neki program koji vam „jede“ 100% procesora, ako pokrenete neku drugu aplikaciju ona neće moći da radi normalno jer neće imati resurse koji su joj potrebni. Ali ako imate recimo dva jezgra, u tom slučaju ova jedna aplikacija će pojesti 100% samo jednog jezgra dok će drugo jezgro biti na raspolaganju drugim aplikacijama. Trenutno su najzastupljeniji procesori sa 2 (Dual-Core)i sa 4 (Quad-Core) jezgra, ali ima i procesora sa 6, 8 i više jezgara koji se većinom koriste za servere i virtualnu infrastrukturu, ali i za teže zadatke na običnim računarima.
Da bi iskoriščenost ovakvih procesora bila dobra najbolje bi bilo da imate operativni sistem i aplikacije koje imaju mogućnost paralelnog rada na više jezgara (takozvani Hyperthreading) ali takvih je programa malo, tako da lupam 8 jezgara običnom korisniku ne treba.

Procesorska keš memorija: Termin na koji se malo obraća pažnja prilikom kupovine procesora ali koja je bitna. Kad procesor „provali“ da se neke radnje ponavljaju i stalno koriste jedni te isti podaci, on će to da spakuje u neki svoj keš (cache). Taj keš možete shvatiti i kao mini-RAM memoriju kapaciteta 1-8MB (u ovom trenutku za obične korisnike) ali koja radi mnooogo brže, s tim što će podatak umesto da bude spakovan na RAM memoriju biti spakovan u keš procesora, te se smanjuje komunikacije sa RAM memorijom što na kraju dovodi do veće brzine rada. Veći keš = potencionalno brži računar.

Dobro bre, znam šta je to procesor ali koji je meni procesor potreban, šta da kupim?

 • Ako vam komp služi za Facebook/surfovanje, slušate muziku, gledate filmove, ne igrate igrice, biće vam dovoljan recimo Intel Celeron dual-core procesor koji radi na 2.6GHz, ima 2MB keša i košta oko 40 evra.
 • Ako vam komp sem gorenavedenog, treba i za neke igrice starije od 3-4 godine biće vam dovoljan i AMD-ov dual-core procesor koji radi na 3.2GHz (isto košta oko 40 evra, pošto je od AMD-a koji se još bori za tržište protiv giganta Intela)
 • Ako vam komp sem svega gorenavedenog treba i za neke malčice novije igrice, plus bi ste malo da s vremena na vreme obradjujete audio/video materijale (ali ne mnogo) biće vam dovoljan recimo AMD-ov A8 procesor sa 4 jezgra i taktom od 3.2GHz, i 4MB keša
 • Ako ste ovekovečeni gejmer-narkoman :), bavite se video renderingom, obradom svega i svačega onda ste najverovatnije već upoznati sa svime a i sami znate šta ćete da kupite…dakle neke perverzije sa 6+ jezgara, velikim kešom, velikom frekfencijom i tako to 🙂

24 komentara na tekst Šta je to procesor?

 • Jovana

  Da see zakomlikowao yesi ali yesi i objasneeo

  • Darko DRAŽOVIĆ

   A?

 • Skaarlet

  Odlicno napisano, svima razumljivo. Sve pohvale 🙂 !

 • lenka

  E hvala!!!

 • Ivan

  Postovani,

  Molim Vas da mi kazete da li dual core procesor 2.3ghz treba da radi kao 2.3 + 2.3 ili kao 1.15+1.15. molim Vas za odgovor?

  • Darko Dražović

   Prva varijanta, ali to ne znači da sad imaš procesor od 4.6GHz (da ne bude zabune).
   Otprilike, dual-core procesor možeš shvatiti kao automobil sa pogonom na sva 4 točka ali gde i prednji i zadnji točkovi imaju svoj zaseban motor.
   Da li će auto ići duplo brže? Neće…ali će moći više da povuče, imaće veću snagu i neće kuburiti sa velikim uzbrdicama…kao što bi taj isti automobil kuburio da ima samo jedan motor i pogon na dva točka.

  • E Drazo ti kad krenes da odgovaras preteras sa mastom, tj komplikujes kao sto vec rece jedna devojka 🙂

   U osnovi razlika izmedju dvojezgranog procesora, takozvani dual core procesor,i obicnih starih single core procesora, u osnovi takvih vec vise nema u prodaji, je u prvenstveno u razlicitoj arhitekturi i u SMP, simterickom multiprocesioniranju.

   U osnovi to je tehnologija koja deli zahteve(task) na racunaru, tj pozive ka CPU simetricno na 2 ili vise jezgra. Tako da ukoliko imate softver koji podrzava 64bitnu arhitekturu i samim tim i SMP onda ce vam razlika u brzini rada biti primetna jer opterecenje se deli izmedju dva ili cetiri jezgra na procesoru, sto znaci da se vise zadataka moze izvrsavati u isto vreme.

   Jos nesto trebate znati, a to je da brzina procesora, tako reci 2.3Ghz ili 3.5Ghz nije jedina, sta vise ni presudna stvar koja odredjuje performanse i kvalitet procesora.
   Vaznije stvari su sama Arhitektura procesora i broj tranzistora koji sadrzi.
   Znaci imamo procesore iz 2003 ili 2004 koji su radjeni u na x86 32bitnoj arhitekturi a koji su radili na 2.5ghz ali se nemogu porediti sa danasnjim procesorima koji rade i na 2.0 ili 1.8Ghz 🙂

   Znaci procesori kao recimo procesori iz perioda 2002-2005 su radjeni u tehnologiji od 130nm(nm znaci nanoMetar) pre njih su radjeni u 180nm a sada se rade u 22nm i Intel je vec izbacio seriju procesora baziranu na 14nm tehnologiji, planira se dalje smanjivanje na 7nm…

   Tako da jedna od vaznijih stvari tehnologija u kojoj je procesor napravljen, mislim prvenstveno na velicinu tranzistora, jer posto ProcessorDie, leziste na procesoru, ostaje relativno iste velicine a tehnologija u kojoj se pravi se smanjuje.
   I naravno dodaju se mnoge nove tehnologije i povecava brzina komunikacije i na magistralama na maticnim plocama.

   Anyway ja sam uprostio ovo koliko mogu posto mislim da ipak se ne treba sprdati sa stvarima i porediti razlike izmedju procesora sa kolima sa pogonom na prednje i zadnje tockove 😛
   Znaci danas imate toliko resursa online tako da oni koje interesuje mogu bez problema da nadju sta znace i koje su razlike izmedju razlicitih procesora i naravno nauciti nesto o osnovama procesorske arhitekture 🙂

   Btw za one koji ce ponovo imati neka slicna pitanja, najbolje je da kada zelite da kupite nov procesor pogledate isti i uporedite njegove karakteristike na odlicnom sajtu http://www.cpu-world.com/index.html

  • Darko Dražović

   Shiva, brate, da li će obični korisnik koji prvi put čuje pojam „Procesor“ i koji postavi pitenje tipa „da li dual core od 2.4 radi kao 4.8GHz ili kao 2×1.2GHz lakše razumeti moje komplikovano objašnjenje o automobilu sa prednjom i zadnjom vučom, ili tvoje jednostavno objašnjenje o simterickom multiprocesioniranju, nano tehnologiji i veličini tranzistora (jel može da se sluša muzika na tom tranzistoru)

  • Sale

   Hvala, al ne kontam bas sve to nak

 • suzana

  pozdrav,

  pitanje je>

  razlika izmedju N450 sa 1,66ghz i N550 sa 1,5ghz?
  koji je bolji i brzi?

  • David

   Ovaj N550 je bolji zato sto je noviji, ima dva fizicka jezgra i podrzava HyperThreads Tehnology pa ga Operativni sistem vidi kao cetverojezgarni procesor. N550 ima vise kes memorije (2×512=1024Kb).

   N450 je procesor sa samo jednim fizickim jezgrom koji takodje podrzava HyperThreads tehnologiju, i operativni sistem ga vidi kao dvojezgarni procesor. Ima samo 512Kb kes memorije.
   Dakle, ja bih izabrao N550

 • Adis

  POzdrav ! molim da mi odgovorite odmah.treba mi hitno!
  imam 32bitni i hteo bi da stavim 64bitni imam 3.0GHz i 4 gb rama.

 • Adis

  POzdrav ! molim da mi odgovorite odmah.treba mi hitno!
  imam 32bitni i hteo bi da stavim 64bitni imam 3.0GHz i 4 gb rama. 😀

  • Selmir

   64 bitni mu rokni 😀

 • zoran

  intel core 2 quad q6600
  dali je to dobar procesor
  hvala

 • Aleksandar

  Moze li mala pomoc??

  CPU: Intel Core  i7-860 4×2.8 GHz
  Grafika: GTX 580 3GB-bit GDDR5 DirectX 11.2
  Ram: 8 GB DDR3
  HDD 500 GB SATA

  Da li je ovo dovoljno jak racunar za igranje jakih igrica poput GTA V, Call of Duty 4,… i da ujedno budem na netu, ali da bude brz.

  CPU: AMD Quad Core 640 4×3,0 GHz
  Grafika: Radeon HD5870 1 GB 256-bit GDDR5 DX 11
  RAM: 6 GB DDR3
  HDD 500 GB SATA

  Da li bi i ovaj mogao to podrzati, posto vidim da ima vise GHz. Ja bih sebi uzeo jedan od ta 2, ali nisam siguran koji , jer vidim da je prvi model malo mocniji , ali ima manje GHz , a ja igram dosta igrice. Hvala mnogo

  • Selmir

   Ja bi ti preporucio ovaj drugi zato sto je Intel proccesor i malo je bolji sto se tice igrica.

 • Zaca

  A je li dual core 64bit dva puta core 32bit?

  • Aleksandar

   NE 😀

 • Lazar

  Pozdrav staff timu ja sam elektrotehnicar za racunare uglavnom se bavim unutar racunara softverski ali radim i spolja hardverski ,dosta vremena provodim uz racunar rasklapajuci ga i pokusavati da saznam sto vise informacija o nekoj komponenti… Ja sam tek poceo time da se bavim i imam jedno pitanje dali mozete da objavite neke informacije o tome kako se pravi procesor zelim informacije koje se nalaze unutar procesora ovde nisam nasao ono sto me je zanimalo..

 • Tina

  Veliko hvala!

Komentarišite

Email neće biti javno objavljen. Sajt je neobavezan podatak, svi ostali su obavezni.