Ukoliko želite da se malo detaljnije upoznate sa Linux operativnim sistema to najbolje možete uraditi u direktnom razgovoru sa Linux korisnicima, a s obzirom a svi kuburimo sa manjkom slobodnog vremena zbog sveošteg ludila, ekipa domaćih Linux korisnika se organizovala i pokrenula online druženje korišćenjem Mumble VOIP servera te tako mimoišla bug slobodnog vremena.

Ekipa koja se okuplja na Mumble VOIP serveru tu razmenjuje Linux iskustva kako iz privatne tako i iz poslovne sfere korišćenja Linuksa, ali se tu nađe prostora i za neobavezno prijateljsko čavljanje o stvarima koje nisu direktno vezane za Linux.

Pokretač akcije oko online druženja na Mumbleu je Marko Pavlović u hakerskom svetu poznatiji kao Shiva, koji je i meni više puta pomagao nekih podešavanja na Linuksu, i od njega je krenula priča koja se posle raširila kroz Linux u Srbiji Google+ stranicu.

Na ovim druženjima možete potražiti pomoć u korišćenju Linuxa, oko preporuka za početnike u Linux vodama, pomoć oko nekih finih podešavanja istog a u planu su organizacije predavanja vezanih za softver otvorenog koda od strane iskusnih Linux administratora.

Termin sastanaka na Mumble serveru počinje SVAKE SREDE U 20:00 i traju dok ste tu (-: i namenjeni su za sve Linux korisnike/ce i geekove koje interesuje Linux, OpenSource i uopste hakerski način razmišljanja, života i delovanja ali i za korisnike drugih operativnih sistema koji žele da se upoznaju sa Linuksom i programima otvorenog koda. Nema zabranjenih tema, sem eventualno, baljezgarija tipa „Koji je Linux bolji„, „Windows/Linux je bolji“ i slično.

Dakle, sve što vam treba je želja da naučite nešto novo kad je rad sa računarima u pitanju, da niste zatvorenih razmišljanja i da želite da upoznate i koristite Linux.
Mumble server je otvoren i van dogovorenog termina (svake srede u 20h) ali je tad broj online korisnika nizak.

Pročitajte još i: Šta je meni konkretno donelo upoznavanje sa Linuksom!

Šta je Mumble i kako da se nakačite na njega?

Mumble je VOIP softver otvorenog koda (voice over internet protocol, ili ti po naški protokol prenosa glasa putem interneta) postavljen i podešen na nekom serveru/računaru javno dostupnom na netu (ili unutar zatvorene mreže u firmi, što da ne) a na kome je komunikacija uvek šifrovana, tako da je privatnost zagarantovana i inicijalno je bio zamišljen samo kao klijent za gejmere a posle je našao širu primenu.
Sem prenosa glasa, moguće je i klasično tekstualno četovanje sa online korisnicima, pravljenje privatnih soba za četovanje i ostale mogućnosti.

Da bi ste se uključili u druženje na Mumble server potrebna vam je internet konekcija i Mumble klijent. Mumble client za vaš Windows/Linux/Mac možete naći na ovom linku a instalacija, ukoliko ste na Windowsu se radi klasičnim next-next-finish klikovima, a u daljem tekstu ću pojasniti neka osnovna podešavanja Windows klijenta.

 

Podaci za korišćenje Mumble su:

Label Stavite kako želite da vam se zove konekcija, recimo „Balkan Mumble“
Address mumble.lugons.org
Port 64738
Username Stavite kako želite da se predstavite drugim korisnicima, jedna reč

Dakle, kad ste instalirali Mumble klijent, otvorite ga, kliknite na Server pa Connect. Potom kliknite na Add New, unesite podatke koje sam vam gore naveo i sve potvrdite i sačuvajte.
Kad sačuvate videćete u Favorites-ima, ovo što ste napravili, te vam ostaje samo da kliknete na konekciju i izaberete Connect.

Mumble

Kao address unesite: mumble.lugons.org a port:64738

 

 

Mumble 2

Sledeća stavka posle konektovanja jeste podešavanje glasovne komunikacije na Mumble klijentu. Kliknite na Configure (posle konektovanja) – Settings, potom u prozoru koji se otvorio kliknite na Audio Input – pod odeljkom Transmission izaberite Push To Talk i kliknite na Apply. Time ste podesili da možete razgovarati samo ako pritisnete odredjenu kombinaciju tastera koju ćete iskonfigurisati u sledećem koraku.

Mumble podesavanje zvuka

Konfiguracija prečice za glasovno uključenje se radi tako što kliknite na ShortcutsAdd, pa kliknete da polje ispod Function i izaberete Push-to-talk, potom kliknete na polje ispod Shortcut i izaberete kombinaciju tastera kojom želite da aktivirate glasovnu komunikaciju (dok ne pritisnete tu kombinaciju možete da četujete, i pričate dok je prečica pritisnuta) – ja sam recimo izabrao CTRL+F (doduše ne vidi se na ovom skrinšotu) i sve to sačuvate klikom na OK.

Mumble podesavanje precice

Postoji i podešavanje uređaja na kome ćete da slušate priču, ali vas neću o tome gnjaviti (po defaultu se zvuk čuje na zvučnicima, ili na sluškama ako ih utaknete). Treba još napomenuti da je bolje da koristite sluške za slušanje ukoliko ćete pričati jer se može desiti mikrofonija.

Ukoliko imate bilo kakav problem oko podešavanja Mumble klijenta, možete se obratiti drugim korisnicima direktno posle konektovanja putem četa i dobićete pomoć na licu mesta. Polje za tekstualnu komunikaciju vam se nalazi u denjem levom uglu Mumble klijenta.

Koristan link: Linux u Srbiji – Google+ zajednica

Dakle, ako ste za online druženja vezana za upoznavanje sa Linuksom i otovorenim kodom, sastanci su svake srede u 20:00.
Priznajem, nisam učestvovao u druženju na Mumbleu, ali zbog privatnih poteškoća (period 20:00-22:00 je zajeban za roditelje koji imaju na lageru malecku dečicu) ali impresije ljudi koji su bili na druženjima su da su oduševljeni!