Izazov „Španska Sela“ ima za cilj da vas direktno navede da koristite jezik koji do sada nikad niste koristili. Poenta je dokazati da se čovek može naučiti i navići na rad na bilo kom jeziku i tako otvoriti sebi nove puteve i nova razmišljanja, a ko zna, možda se i zainteresuje za ozbiljnije učenje novih jezika u njegovom životu.

Akcija bi se sastojala od sledećih radnji:

  1. Odaberite jezik koji ne znate
  2. Promenite glavni jezik na svim društvenim mrežama koje koristite na taj jezik
  3. Promenite jezik na telefonu ili tabletu na taj jezik
  4. Instalirajte ili promenite jezik na internet pretraživaču koji koristite

Opciono (za ekstremiste):

  • Promenite jezik na operativnom sistemu koji koristite
  • Promenite jezik na programima koje koristite a za koje postoji prevod na traženi jezik

Ovoga se pridržavajte bar mesec dana a po mogućstvu i više, nemojte odustajati. Ovo neka bude akcija kojom podržavate sami sebe i uvodite sebe u neke nove vode i puteve.

Za početak naučićete da pišete i da prevedete neke od stranih reči ne i da izgovorite, ali ukoliko upadnete u jezički ćorsokak, koristite besplatne resurse za prevođenje koji su vam javno dostupni na internetu 24h/dan, poput recimo Google Translate (Google Prevodioc) na kome se uz pomoć jednog klika možete upoznati i sa izgovorom datih reči.

[blockquote align=“none“]“Strani jezici nisu lajavi jezici. Strani jezici nisu zli jezici.
Ksenofilija, lepa strana reč.“ – Predrag Kurdulija [/blockquote]
Španska sela – Španskim selima se u jezicima koji su u upotrebi na Balkanu opisuju nepoznate i komplikovane stvari nerazumljive svima

Ako ste krenuli sa akcijom, podelite vaše impresije i nove reči koje ste naučili sa vašim prijateljima na društvenim mrežama koje koristite uz hashtag #SpanskaSela (Slovo „š“ nećemo koristiti u heštagu jer nemaju sve tastature to slovo, a ko zna, možda se neko i van našeg govornog područja priključi akciji upoznavanja sa sopstvenim španskim selima). 

Korisni linkovi: