Explore Feed: Фејсбук је похлепна педерчина – премијум верзија

Експлор Фид (Explore Feed) је заправно нешто одлично. Већ неко време покушавам да забаталим своје бивствовање на Фејсбуку али стално имам неки изговор па се вратим….те тамо су ми сви пријатељи које не могу виђати, те Фејсбук страница блога има доста фанова и заинтересовала је људе за ИТ, те ово – те оно. Сад, од како су увели Експлор Фид као тестни опит за подручје Србије – више немам шта да премишљам, згадио ми се ФБ и његова похлепа и немам више никакву жељу да се њиме бавим…и хвала му на томе – а комуникацију ћу ипак покушати да преселим где и треба да буде – телефон, кафа, пиво или ако је дистанца проблем Скајп, Вајбер, Вацап…

Експлор Фид је заправо осмишљен као добра идеја – одвојити објаве пријатеља од објава страница….хоћеш да испратиш шта пишу пријатељи кликнеш на News Feed, хоћеш да пратиш шта пишу странице које пратиш – кликнеш на Експлор Фид – по мени одличан филтер. Оно што је баг у целој причи је што је по дифолту постављено да те Фејсбук води на News Feed и нигде објава страница које си сам одабрао да пратиш што је опет у неку руку ОК али су у тај News Feed спаковане објаве пријатеља И СПОНЗОРИСАНЕ ОБЈАВЕ СТРАНИЦА. Па чекај Мајковићу, стави и те спонзорисане објаве станица у Експлор Фид кад си шмеле, ако је News Feed резервисан за пријатеље а Експлор Фид за странице.

Друга ствар која је велики проблем у причи је и то што је драстично опала и видљивост објава са страница и сама интеракција на њима јер је потребан тај један додатни клик да би се виделе објаве страница – а сви знамо колико људи воле додатни ангажман (пример је и сортирање по најновијим објавама на Фејсбуку). Дакле, сад треба да плати рекламу неко ко води страницу да би ЉУДИ КОЈИ СУ ОДАБРАЛИ ДА ПРАТЕ ТУ СТРАНИЦУ ЈЕР ИХ ЗАНИМА – могли да је виде. Одаберу својевољно да те прате али да би видели шта ти ту пишеш – мораш да платиш рекламу Фејсбуку и то нас враћа на претходни текст Фејсбук је похлепна педерчина Стартер верзија али у напреднијем и похлепнијем премијум издању.

Што би Линус рекао

Сем овога, ту је ултракапитализам у најгорем смислу – „Само деца сиромашних људи иду у затвор кад неког згазе колима на пешачком прелазу и побегну са места судара“ или ти „Деца богатих људи не иду у затвор“ односно у овом случају – само богате корпорацијске Фејсбук странице са великим буџетима ће моћи да се одрже у животу без неких последица. Сиротињска страница Компјутераш ИТ блога која и нема буџет ту нема шта да тражи и зато сам решио да се више њом не бавим или док се овај Експлор Фид тест не укине у потпуности, или уколико се измени његова функционалност – типа да буде једна од филтер опција (а да news feed буде оно што је и био пре овога) или да се и спонзорисане објаве страница појављују искључиво у Експлор Фиду….дакле, нећу да гледам никакве рекламе страница (иако ми не сметају ни најмање) док скролујем куце, маце, Мике Антиће, Буковске, копипејст хумор и понеку нормалну објаву или фотографију Фејсбук пријатеља већ хоћу да их гледам само у Експлор Фид секцији.

Ispod svake objave taster – BOOST

Сем овога, излуђивало ме је на Фејсбук страници – како шта објавим испод сваке објаве стоји дугме „BOOST POST“ (повећај видљивост објаве), како се који пост покаже одмах ми стигне нотификација да „Бустујем факинг постове“, на свом зиду кад скролујем – мало-мало видим неку своју објаву како би требала да изгледа у спонзорисаној варијанти уз тастер – BOOST, кад кренем да скролујем страницу прво што ми се покаже је „Boost Your Page for $2 Reach even more people in Belgrade“…па као да сам ја ту само због тог маркетиншког бустовања факинг постова, на све старне boost, boost, boost – па нећу да бустујем, јебо вас буст, ако будем хтео знам где је та секција. За нормалне људе – бустовање (буст) је повећавање видљивости објава кешом.

Иначе, овај Експлор Фид као опција је наводно у тестном периоду и то само за пет држава, пај’сад егзотику – Србију, Камбоџу, Гватемалу, Шри Ланку, Боливију и Словачку – што би наш народ рекао: „Све мој до мога“. Једино ми није јасно како Словачка упала у ову групу титана али ајд. Колико ће овај тест да траје, не знам, волео бих да траје што дуже и да се на крају прихвати од стране Фејсбук кад дифолт, ем ћу сас-сласт да једном за свагда и мирне савести да обришем Фејсбук налог и страницу, ем ће то довести по некој мојој процени до мајспејсизације Фејсбука и могућег прављења његових алтернитива које неће бити толико похлепне крвопије. ОК, приватна је фирма то и профит је на првом месту – али ако се претерује онда дође до толеранцијског бафер оверфлова корисника…дакле сад ће свака друга објава да буде реклама неке странице.

Ово је уједно и последњи чланак на блогу у којем сам се бавио овом мрежом или дешавањима са њом, без обзира на даљи развој приче око Експлор Фид ракетице.