Муке око чишћења лаптопа

Не волим да отварам лаптопове, то кад морам да радим као неко на стрељање да ме тера а већина растављања лаптопа ми се сводила на појачај меморију, додај или замени хард диск, замени кулер ако је црко, и слично а кап која је прелила чашу је била кад сам појео говно код неког HP-a коме је да би се стигло до хард диска који је црко морао разбаталити и дисплеј и тастатуру и све у парампарчад, јебавао сам се тиме два дана и рекао себи – никад више. Вазда сам имао и тај неки тај страх од замене термалне пасте, радио сам то неколико пута али не на лаптоповима него на нормалним кућиштима где је то све лаћа али овде је то све мање и пипавије па сам избегавао у широком луку како знам и умем те кад је требао лаптоп да се крштено очисти одем у сервис, платим и то је то…

Прође годину и по дана од чишћења лаптопа – а чисти ми га је неки сервис на Видиковцу, већ бар пола године кулери раде ко луди, лаптоп већ постаје бучан, дошло време да се опет очисти. Овог пута не могу себи да дозволим да останем без лаптопа дуже од неколико сати а пошто је то сервисима рутинска акција тражим неки где у договорено време кад ми они кажу могу донети лаптоп и да крену одмах да га раде па да једно 2-3 сата блејим и шетам па се вратим по њега, платим и кући….али јок.

Прогулам на Гугл мапсу сервисе, пронађем неколико њих са добрим оценама па зовем један сервис – аааа не може тако, донесете лаптоп и можете га преузети назад за 2 дана, то вам је 2500 динара. Зовем други сервис – аааа не може тако, оставите га овде па дођете по њега за НЕДЕЉУ ДАНА, цена 2000 ако је лак за отварање и 3000 ако није – мислим се, да ли ће да га чисте или ће да га осмишљавају од нуле па им треба недељу дана. Зовем трећи сервис – може тако, али лаптоп онда морамо да преузмемо прекоредно а тарифа за прекоредно преузимање је 1500 динара и чишћење 3000 то је 4500 динара. Много је куме за акцију чишћења толико.

Мислим се, ма да му јебем матер ја мало, отворићу га сам, ако га сјебем сјебем, искешираћу колико треба да га оправе па нека иде живот, преживеће се, ако га не сјебем има сам да га чистим сваких пола године…и крене акција. Корак један – гуглам по јућубу „acer aspire 7 disassembly“ – изађе ми неки видео, одгледах „на скрол“ један, други, трећи – контам па не делује ми то нешто претерано тешко, једино онај део кад се скидају они пинови са кулера и батерије – имам дебеле прсте како ли ћу то.

Скупим муда и кажем себи – ајде баш да видим како ће то да изгледа и да ли ћу моћи ја то да расклопим, скинем лаптоп, метнем га на астал, кренем да одвијам…али цврц, немам ни један шрафцигерчић који има магнетни врх, си шрафићи ми остају унутра и не могу да их извучем…без да окренем лаптоп наопачке и да тако погубим пола шрафића. Ништа, вратим шрафиће и кренем да гуглам на КупујемПродајем „алат за сервисирање лаптопова“, нађем 1000 динара кошта али се мислим…ако наручим данас (четвртак), они ће то послати сутра (петак), курирске службе ће га послати у понедељак – ће полудим док не стигне, не могу да чекам….и запуцам ја у фарбару у Барајеву, нађем одговарајући шрафцигерчић за 120 динара, нађем неку четкицу за чишћење прашине за 100 динара – то је то.

Дођем кући, реко – ајд сад да пробам, све супер, како скинем шрафић остане на шрафцигеру и не може да се изгуби. Одвијем све шрафиће, скинем поклопац са меморије и хард диска, за неким ножем одвојим поклопац од кућишта и дођем до матичне, све је слично као што је на јућубу. Гледам оне кулере и она ребра мислим се – да ли могу ово да раскачим, како ли би то изгледало.

Пробам, али ајд прво да раскачим батерију – она причвршћена на неких 10 места, које ли раскачити…ајд пробаћу овај највећи џек са највише каблова, требало би да је то то и раскачим. Кулери су на по два шрафа, има два кулера, скидох то лако. Они начакени на матичну преко неког малецког џека од 3-4 милиметра – раскачих га ноктима јер срећом нисам скоро гледао неки зајебани филм па су ми нокти били „неподшишани“. Скидох кулере па се мислим, ајд да пробам и ова ребра што хладе процесор….десетак шрафчића даље, она ребра ајд мало лево-десно успех и њих да скинем…и дођох до старе термалне пасте…и мени лаички делује да су је ставили више него што треба те је отишла мало и тамо где није требала.

Ништа, по упутству са јућуба скинем ову термалну пасту са оним срањем за уши са ватом, мало са марамицом и мало са алкохолом те уљудим ово са старом термалном. Кулере доватим и са четкицом их очистим од прашине и мало да простите издувам устима, као и издувни део гране који је био забетониран прашином, тако да више нема прашине ни у чему. Пређем и поклопац и њега очистим од прашине.

Дакле све могу да изведем и спреман сам за чишћење лаптопа, тј делује ми да ја могу ово….нема више прашине, нема више старе термалне пасте, то је то, све готово за око пола сата али…нешто фали. Фак. Па не могу ово овако да оставим, морам да склопим а где сад да склапам кад сам га расклопио, пошто немам термалну пасту не би смео да палим лаптоп о јебога…погледам у сат 21h, питам жену кад ради сутра….вели прва смена, дакле немам кола за ујутру а ко ће њу дочекати до поподне са мишљу – да ли је ово добро и да ли сам нешто зајебао.

Ништа, тржни центар у Раковици ради до 22h, правац Пунто, правац Раковица и после једне саобраћајне казне због превбрзе вожње јер ограничење 50 а ја возио 60 коју ми полицајац опростио из неког разлога (највероватније из сажаљења јер возим Пунта), ето мене тамо, видим неки Компјутерленд уђем унутра, имате ли какве термалне пасте, имамо овај неки Гризли…е јебога како да знам да ли је то добра паста то још нисам истраживао, брзински укуцам на телефону „Thermal Grizzly Kryonaut“ видим на неколико линкова стоји по 5 од 5 звездица, ма дај, цена 720 динара – може.

Правац кући, измазим се са кером пошто он у фазону нисмо се видели 200 година где си ти човече недостајао си ми, и седнем за лаптоп…нанесем термалну на ова два чипа методом тачке величине мањег зрна грашка – док сам почетник…кад мало уђем у штос онда ћу методом X или премазивањем, вратим све како је било, ребра, кулери, батерија и склопим лаптоп.

ТРЕНУТАК ИСТИНЕ

А сад да видим да ли то ради док ми у глави она „Т Т Т ТТ“ мелодија из Терминатора 2, враћам лаптоп на постоље, мећем му кабл од напајања, мећем му ове утепеове, уесбеове, хдмијеве и притискам POWER, пали се тастатура – мојој срећи нема краја…али – НЕ ПАЛИ СЕ ДИСПЛЕЈ. У мозгу експлозија супернове, неуролинк катастрофа, калкулације хигсовог бозона, јеботе шта сад…од мозгања некако непрородно проради бешика, одем до клоње, вратим се – видим логин Виндовс 11-тице. ПА то МИ реци.  Е сад, зашто му је требало више да се подигне него раније појма немам шта је било (мислим на лаптоп перверзњаку).

Лаптоп се не чује, палим Фајерфокс и у њему 20 так табова са видеима на Јућубу и оставим тако 10-так минута…и даље све тихо, екстра…али не да ђаво мира „јеботе, па нисам кулере можда лепо спојио са матичном, можда уопште више и не раде“. Стартујем HWINFO64, вели температура на процесору ~55 степени. Хм, сетим се ја како ћу да га брзински оптеретим…правац додатак VideoDownloadHelper, oдем на xHamster порњаву, одаберем 4K видео и пустим да ми се преко овог додатка скида 5 првих видеа са списка преко овог додатка. Употреба порњаве у сврху тестирања хардвера, хехе. И опала, почињу кулери да се чују, HWINFO32 показује 55, 60, 65, 75 степени и не мрда одатле….кулери раде, браво ја. Прекидам скидање, у року од пар минута температура процесора пада на 40-45 степени, лаптоп миран. Мисија извршена. Браво ја.

Тај осећај поноса кад сам успео нешто сам да урадим, без да цимам трећу страну и кукам и молим да ми приме лаптоп и очисте без да чекам неколико дана – непроцењиво. На руку и то што сам прошао доста јефтиније…нека сам за плин дао 500 динара, 750 за пасту, 250 за шрафцигер и четкицу – 1500 динџи, дакле имао сам луфта и за казну за пребрзу вожњу која би требало да је 2500 динара ако се плати у року од 7 дана, плус при том ми шрафцигер и четкица остају а и ових 500 динџи за плин сам могао да искулирам да нисам психо. А сад, ту је и ризик, могао сам нешто и да сјебем па да ме оправка кошта ко зна колико, али шта ћу, неиздрж прекипео, све кул и све се одлично завршило.

А још је ту сад и леп осећај у глави да могу сам да чистим свој лаптоп чим осетим да почиње да се мучи са температурама – непроцењиво.