На којим су дрогама дизајнери лаптопова?

Клинцу лаптоп стар више од 10 година постаје слаб и време је промену, његов да дам клинки да бар може оно најосновније на нету, клинцу да дам мој Ејсер а себи да купим нов лаптоп и сви мирни, после једно 5 година колико се нисам бавио прегледом понуде лаптопова кренем да гледуцкам ту и тамо…

Отворим разноразних домаћих сајтова и кренем са истраживањем….хтео бих лаптоп са новијом генерацијом i7 или Ryzen 7 процесором и 16 гига рама јер ипак дрљам све и свашта са могућношћу да могу да га надоградим некад на још толико – не бих баш да ми све застари за годину-две, да има мени све потребне портове тј бар 3 USB порта, по један RJ-45 јер волим стабилну везу а вајерлес ми није баш то и HDMI за екстерни монитор, 3.2mm аудио и у идеалној варијанти бар један USB-C порт, да не морам да чкиљим у екран тј да је величина екрана бар 15.6 инча, да има нормалну тастатуру и то је то, евентуално да је лаптоп тих у раду кад није превише оптерећен…не треба ми фенси графика јер игрице не играм нешто претерано ОК ми је интегрисана. И мени доста битна ставка – гледаћу тај лаптоп сваки дан тако да мора бити окоугодан и не епилепсија-френдли.

Прво што ми запада за око је то да је понуда лаптопова са Ryzen процесорима баш слаба а друго што ми запада за око је да су сви модели који се нуде по продавницама све неки полу-застарели или су им ови накарикали још један такав лаптоп на фабричку цену…тако да понуда по званичним продавницама изгубила трку од КупујемПродајем где има чегахоћеш пошто наши то из Мађарске исхендлују са све HU тастатуром – али ајд ти сад тек тако пљуни некоме сома евра а да ти пошаље пањ у кутији од лаптопа и обрише си КП налог па ти ем остао без лаптопа, ем испао магарац, ем још мораш то да отплаћујеш банци нааредних годину дана ни за шта, за казну. Сем овога видим да је неки глупави тренд да је понуда јачих лаптопова већином везана за „чкиљим ко на стражи“ лаптопова од 14 и мање инча.

Коме требају лаптопови од фазон 12-14 инча сем бизнис корисницима који су вазда по авионима и путовањима, па им битно да буде малечко и лагано? Аааааа, па треба програмерима…јер њима све на 5 екстерних монитора и шес’ екстерних тастатура и мишева, лаптоп им је само десктоп без десктопа? Па чак и у тој варијанти не видим зашто лаптоп не би био инч-два већи по дијагонали за те ваше програмере, није да је баш толика фрка на столу па да се нема за толико мајкуму? А и контам програмери воле да понекад да програмирају и из природе, кафића, Боцване и слично…не би ли им значило да не морају у тим ситуацијама да чкиље у дисплејчиће од 13-14 инча??? Али ајд, можда сам оматорио па не знам те нове трендове типа мање је боље…

Потребно је посебно нагласити гејминг тастере увек

И сад ме занима оно што ме је занимало и пре 5 година – на каквим су дрогама ликови са титулом „product designer“ кад је у питању дизајн гејминг лаптопова? На прву ми делује да је LSD, он хоће мало да нагласи боје али не бих баш тако лако одустајао ни од коке. Гејминг лаптови, погледаш их и добијеш инстант епилепсију – то све нешто шљаштеће, све нешто свемирско, контуре лаптопа као да је пао низ степенице, па неке боје и лед диоде на све стране….као да сам на сајбер свадби ектремистичких руских Рома са космичке станице Мир. Хит ми је и оно наглашавање стрелица и тастера A/W/S/D који се користе у гејмингу – јер да ти тастери нису посебно наглашени другим бојама и додатним лед луменима сунца – гејмери не би ни знали да су то тастери који се користе за гејминг. Могу ли гејминг лаптопови имати неки дизајн бизнис лаптопа типа Dell XPS – а да не изгледају као да се LSD исповраћао по хардверу? Јел тастарура на гејминг лаптоповима увек мора имати позадинско осветљење у боји геј параде или може и обично бело па ко како воли? Ко је рекао дизајнерима да изглед гејминг лаптопа мора бити такав шљаштећи булшит? Клинци се ложе на шљаштећи булшит? Неће лаптоп за играње видео игара ако није шљаштећи булшит?

Па кад си дао толке паре на лаптоп, купидер и тај докинг стејшн стипсо али зато не брини ако ти хитно затреба да прочиташ неку SD картицу

…кад помену Dell, гледам неки Precision од скоро 3000 евра…алуминијум, врхунски дизајн, врхунски материјал израде, одличан хардвер унутра….и има фазон два USB-C порта, један oвај обичан, читач јебених SD картица и SDD складиште од, пајсад – 256GB. Нема RJ-45 за да уденем мрежни кабл јер не верујем вајерлесу – ни по питању стабилности ни по питању безбедности, нема места за фајлове које би да чувам јер маломало радим нешто са њима a које заузимају 400 гига које не желим на клауду а поготово не желим додатни хардвер типа NAS због њих, ако планирам да уденем тастатуту и миша – не могу нема портова – мора то преко блутута купи си блутут периферије, нема ни HDMI ни дисплеј порта….али зато има јебени читач SD картица. Ко бре то чита SD картице, кад и колико често леба ти, па је то толико битно да се удене на уштрб нормалних портова?

Јеботе, направиш лаптоп од 3000-4000 евра, нафилујеш га свиме и свачиме – али зато поизбацујеш оно што је корисно било и остало…а коме треба нека купи си и користи докинг, клауд, NAS…? Која је поента, ако утуримо још један или два USB порта онда ће лаптоп бити ружнији, биће дебљи за 0.4mm, која је прича иза те филозофије…сем – пљуди додатни кеш за докинг стејшн буђави? Извини Епле нисам те препознао.

Благе немам која је фора са дизајном лаптопова, шта се то намеће људима ево паметан нисам, контам да има везе са капитализмом али не успевам да пронађем логичку везу, немам довољно умних капацитета за то…а до даљњег цепам и даље овог мог Ејсера који има све што ми треба и ради као гепард…и клинац и клинка ће морати да попричекају хардверску принову, док ја не нађем нешто за себе а то ће потрајати док не нађем тако неки полугејминг крштеног изгледа од ког нећу пасти у транс поред стола.