Hiren’s Boot CD – стари проверени сисадмин алат

Hirens’s Boot CD је all-in-one бутабилно решење које садржи прегршт софтверских алата корисних за дијагностику и отклањање скоро свих врста кварова. Овде не убрајамо физичке кварове компоненти, мада се пуно корисних ствари може урадити и тој сфери, пре свега кроз дијагностику.

Hirens’s Boot CD, код нас популарно назван Хирен, садржи прегршт алата, уредно подељених по категоријама, а ако то није довољно на располоагању су и live оперативни системи који пружају графички интерфејс како би вам олакшали посао.

У овом тексту се нећемо бавити описивањем свих укључених алата и функције Хирена, али ћемо покушати да дочарамо његову незамењљивост у арсеналу сваког ко се бави рачунарима, био то системски инжењер у сервер сали, техничар у лаптоп сервису, или ентузијаста – „Power user“ који се не бави рачунарима професионално, већ из страсти и знатижеље.

Како је настао HBCD

Hirens’s Boot CD је настао крајем деведестих, односно након појаве Knoppix Линукса на коме се базира. Ово је био приватни сет алата који су направли господа Хирен и Панкај. У једном моменту су одлучили да поделе свој пројекат са остатком света, те се 2004 године на интернету појављује Hirens’s Boot CD 5.0. Од почетка је било разлчитих реакција, једни су критиковали како је то уствари хакерски алат, другима је сметало што је био напуњен комерцијалним софтвером, али једно је сигурно – сво су га користили. Страсти су се смириле, а HBCD је временом, тачније од верзије 11.0, скоро све комерцијалне заменио freeware програмима

Како је већина корисника навикла на комерцијалне алате, одговор заједнице која се незванично бави HBCD-ом је био Hirens’s Boot CD – Restored Edition који прати свако издање и враћа комерцијлани софтвер у асортиман алата. Креатори HBCD-а у овоме не учествују, али су на званичним издањима оставили опцију „Custom menu“ и алат HBCD Customizer који олакшава и стандардизује овај процес.

У наставку овог текста бавићемо се детаљније функционисањем Hirens’s Boot алата и софтвером који је укључен.

Live OS

Реч две о Live оперативним системима: Live OS или Live CD је потпуно функционалан оперативни систем припремљен за подизање са CD-а (или било ког другог медија), а који се учитава директно у RAM меморију. Live CD-ови имају две примене: једна је испробавање новог оперативног система без прављења помена на хард диску и постојећем оперативном систему, а друга, која нас интересује, су „rescue“ операције. Зашто баш Live CD? Из разлога што му HDD није потребан за функционисање, па самим тим неће правити било какве промене на истом, што је посебно битно у случају спашавања података. Притом LiveOS има потпун приступ хардверу рачунара (наравно уколико Live OS поседује одговарајуће драјвере), па је самим тим могућа манипулација података са HDD-а, оперативног система који је инсталиран, као и дијагностика хардвера. Нама су понуђени Mini Windows XP и Linux based rescue environment – Parted Magic.

Mini Windows XP

Mini Windows XP је смањена верзија Windows XP-а, опремљена свим алатима који се иначе налазе на HBCD-у. Неки од ових алата мењају поједине функције XP-а, а сви се могу наћи помоћу иконице HBCD менија која се налази на десктопу.

Mini XP пружа могућност коришћења HBCD алата у графичком окружењу (наравно оних који поседују графички интерфејс), али такође и већу контролу над рачунаром током рада, нпр. уколико покушавате да спасите податке а не видите HDD, можете проверити у device manager-у да ли је диск уопште у функцији или га само програм који користите не види. Још једна згодна ствар са Mini Windows XP-ом је управо та да можете покренути чак и неке windows програме који се не налазе на HBCD-у.

Parted Magic

Parted Magic је LiveCD верзија Parted Magic оперативног система специјализованог за рад са хард дисковима и подацима. Parted Magic поседује алате за манипулацију партицијама, спасавање података, клонирање и тестирање хард дискова, криптовање, безбедно брисање података и сл. Неки од алата које користи Parted Magic су: GParted, parted, Partimage, TestDisk, Truecrypt, Clonezilla, G4L, SuperGrubDisk, ddrescue. Обзиром да је ово OS специјализован за рад са хард дисковима, има подрску за већину фајл система који се данас користе: btrfs, exfat, ext2, ext3, ext4, fat16, fat32, hfs, hfs+, jfs, linux-swap, ntfs, reiserfs, reiser4, xfs, и zfs.

DOS Programs

У DOS Programs менију се налазе сви алати, подељени по категоријама, тако да лако можете наћи алате који су вам потребни за дати посао. Једини проблем је тај што ће те након одабира већине категорија бити понуђени гомилом алата, тако да је некада тешко одабрати прави, а посебно ако унапред не знате који највише одговора вашим потребама. У овом тексту ћемо обрадити два алата која вам могу бити од користи за дијагностику два најчешћа учесника у кваровима рачунара – RAM меморије и хард диска.

Memtest86+

Memtest86+ је бесплатан алат за тестирање RAM меморије вашег рачунара. Овај алат се налази међу првим ставкама главног менија и под ставком „Testing Tools“ DOS Programs менија.

По отварању Testing Tools ставке Memtest је на првом месту од понуђених програма

На слици изнад је графички интерфејс Memtest86+ програма. Од момента када покренте програм ваше је само да сачекате резултат. Програм ће понављати тест у бесконачно пролаза, односно док га не зауставите. Уколико је наишао на проблем са RAM меморијом грешка коју ће вам програм пријавити изгледа овако:

Грешке су у ствари списак проблематичних адреса у RAM меморији. Уколико програм прође један или висе кругова тестирања без грешке, ваша меморија је исправна. Број кругова, односно пролаза можете видети под ставком Pass, а укупну количину меморије која је видљива рачунару под ставком Memory.

Подаци о сесији. Из програма излазите тастером Escape.

HDАТ2

HDАТ2 је бесплатан алат који служи за тестирање хард диска, односно откривање и потенцијално отклањање лоших сектора. Налази се у DOS Programs менију под ставком „Hard Disk Tools…“

Прво што ћете видети када покренете програм јесте неколико дијалога сличних дијалогу на слици испод. На све дијалоге слободно можете одговорти са „Yes“. Путем ових дијалога, програм вас пита које драјвере да учита и нуди одговор сходно својој претпоставци. У позадини можете видети називе драјвера који су учитани, а обележени су зеленом бојом.

Када се програм покрене, нуди вам избор уређаја за складиштење које је детектовао у рачунару. На слици испод су приказани Floppy drive, CDROM уређај и HDD које је програм детектовао, а селектован је хард диск. Избор потврђујете тастером „Ентер“.

Након одабира, понуђене су категорије операција које можемо да извршимо на уређајем. Обележавањем ставке добијамо опис њених функција. Интересује нас „Drive Level Tests Menu“.

Бирамо „Check and Repair bad sectors“. Оно што још може да буде интересантно је опција „Wipe drive“ која служи за уништавање свих податке, па према томе треба обратити пажњу на ово.

Коначно, стигли смо и до самог тестирања. Сада је остало да отпратимо тест. Резулати ће бити динимачки представљени, што значи да ћете сазнати за грешке чим тест на њих наиђе.

Резуltате ћете видети представљене на pregressbar-у са приближном локацијом на диску, исто као и ставку „Errors“ која даје прецизан број и тип грешака.

Закључак

Од уништавања до спасавања података, дијагностике, отклањања кварова и других nameна чији је број изузетно велики, Hirens’s Boot CD је већ годинама незамењиво средство када дође до непредвиђених ситуација са рачунарима. Више него импозантни сет софтверског алата који је укључен, чини га незаменљивим у буквалном смислу, управо због чињенице да је тешко пронаћи други сличан производ који у себи интегрише толико корисних функција. Овај сет алата ће наћи своје место у торби свакога ко се напредније бави рачунарима, било професионално или аматерски.

Текст је преузет са угашеног блога ИТ модул и оригинални аутор овог текста је Ненад Стојиљковић. Компјутераш ИТ блог објављује текстове са тог блога како ризница знања са те локације не би отишла у заборав.