Hiren’s Boot CD – stari provereni sisadmin alat

Hirens’s Boot CD je all-in-one butabilno rešenje koje sadrži pregršt softverskih alata korisnih za dijagnostiku i otklanjanje skoro svih vrsta kvarova. Ovde ne ubrajamo fizičke kvarove komponenti, mada se puno korisnih stvari može uraditi i toj sferi, pre svega kroz dijagnostiku. Hirens’s Boot CD, kod nas popularno nazvan Hiren, sadrži pregršt alata, uredno podeljenih po kategorijama, a ako to nije dovoljno na raspoloaganju su i live operativni sistemi koji pružaju grafički interfejs kako bi vam olakšali posao.

U ovom tekstu se nećemo baviti opisivanjem svih uključenih alata i funkcije Hirena, ali ćemo pokušati da dočaramo njegovu nezamenjljivost u arsenalu svakog ko se bavi računarima, bio to sistemski inženjer u server sali, tehničar u laptop servisu, ili entuzijasta – „Power user“ koji se ne bavi računarima profesionalno, već iz strasti i znatiželje.

Kako je nastao HBCD

Hirens’s Boot CD je nastao krajem devedestih, odnosno nakon pojave Knoppix Linuksa na kome se bazira. Ovo je bio privatni set alata koji su napravli gospoda Hiren i Pankaj. U jednom momentu su odlučili da podele svoj projekat sa ostatkom sveta, te se 2004 godine na internetu pojavljuje Hirens’s Boot CD 5.0. Od početka je bilo razlčitih reakcija, jedni su kritikovali kako je to ustvari hakerski alat, drugima je smetalo što je bio napunjen komercijalnim softverom, ali jedno je sigurno – svo su ga koristili. Strasti su se smirile, a HBCD je vremenom, tačnije od verzije 11.0, skoro sve komercijalne zamenio freeware programima

Kako je većina korisnika navikla na komercijalne alate, odgovor zajednice koja se nezvanično bavi HBCD-om je bio Hirens’s Boot CD – Restored Edition koji prati svako izdanje i vraća komercijlani softver u asortiman alata. Kreatori HBCD-a u ovome ne učestvuju, ali su na zvaničnim izdanjima ostavili opciju „Custom menu“ i alat HBCD Customizer koji olakšava i standardizuje ovaj proces.

U nastavku ovog teksta bavićemo se detaljnije funkcionisanjem Hirens’s Boot alata i softverom koji je uključen.

Live OS

Reč dve o Live operativnim sistemima: Live OS ili Live CD je potpuno funkcionalan operativni sistem pripremljen za podizanje sa CD-a (ili bilo kog drugog medija), a koji se učitava direktno u RAM memoriju. Live CD-ovi imaju dve primene: jedna je isprobavanje novog operativnog sistema bez pravljenja pomena na hard disku i postojećem operativnom sistemu, a druga, koja nas interesuje, su „rescue“ operacije. Zašto baš Live CD? Iz razloga što mu HDD nije potreban za funkcionisanje, pa samim tim neće praviti bilo kakve promene na istom, što je posebno bitno u slučaju spašavanja podataka. Pritom LiveOS ima potpun pristup hardveru računara (naravno ukoliko Live OS poseduje odgovarajuće drajvere), pa je samim tim moguća manipulacija podataka sa HDD-a, operativnog sistema koji je instaliran, kao i dijagnostika hardvera. Nama su ponuđeni Mini Windows XP i Linux based rescue environment – Parted Magic.

Mini Windows XP

Mini Windows XP je smanjena verzija Windows XP-a, opremljena svim alatima koji se inače nalaze na HBCD-u. Neki od ovih alata menjaju pojedine funkcije XP-a, a svi se mogu naći pomoću ikonice HBCD menija koja se nalazi na desktopu.

Mini XP pruža mogućnost korišćenja HBCD alata u grafičkom okruženju (naravno onih koji poseduju grafički interfejs), ali takođe i veću kontrolu nad računarom tokom rada, npr. ukoliko pokušavate da spasite podatke a ne vidite HDD, možete proveriti u device manager-u da li je disk uopšte u funkciji ili ga samo program koji koristite ne vidi. Još jedna zgodna stvar sa Mini Windows XP-om je upravo ta da možete pokrenuti čak i neke windows programe koji se ne nalaze na HBCD-u.

Parted Magic

Parted Magic je LiveCD verzija Parted Magic operativnog sistema specijalizovanog za rad sa hard diskovima i podacima. Parted Magic poseduje alate za manipulaciju particijama, spasavanje podataka, kloniranje i testiranje hard diskova, kriptovanje, bezbedno brisanje podataka i sl. Neki od alata koje koristi Parted Magic su: GParted, parted, Partimage, TestDisk, Truecrypt, Clonezilla, G4L, SuperGrubDisk, ddrescue. Obzirom da je ovo OS specijalizovan za rad sa hard diskovima, ima podrsku za većinu fajl sistema koji se danas koriste: btrfs, exfat, ext2, ext3, ext4, fat16, fat32, hfs, hfs+, jfs, linux-swap, ntfs, reiserfs, reiser4, xfs, i zfs.

DOS Programs

U DOS Programs meniju se nalaze svi alati, podeljeni po kategorijama, tako da lako možete naći alate koji su vam potrebni za dati posao. Jedini problem je taj što će te nakon odabira većine kategorija biti ponuđeni gomilom alata, tako da je nekada teško odabrati pravi, a posebno ako unapred ne znate koji najviše odgovora vašim potrebama. U ovom tekstu ćemo obraditi dva alata koja vam mogu biti od koristi za dijagnostiku dva najčešća učesnika u kvarovima računara – RAM memorije i hard diska.

Memtest86+

Memtest86+ je besplatan alat za testiranje RAM memorije vašeg računara. Ovaj alat se nalazi među prvim stavkama glavnog menija i pod stavkom „Testing Tools“ DOS Programs menija.

Po otvaranju Testing Tools stavke Memtest je na prvom mestu od ponuđenih programa

Na slici iznad je grafički interfejs Memtest86+ programa. Od momenta kada pokrente program vaše je samo da sačekate rezultat. Program će ponavljati test u beskonačno prolaza, odnosno dok ga ne zaustavite. Ukoliko je naišao na problem sa RAM memorijom greška koju će vam program prijaviti izgleda ovako:

Greške su u stvari spisak problematičnih adresa u RAM memoriji. Ukoliko program prođe jedan ili vise krugova testiranja bez greške, vaša memorija je ispravna. Broj krugova, odnosno prolaza možete videti pod stavkom Pass, a ukupnu količinu memorije koja je vidljiva računaru pod stavkom Memory.

Podaci o sesiji. Iz programa izlazite tasterom Escape.

HDAT2

HDAT2 je besplatan alat koji služi za testiranje hard diska, odnosno otkrivanje i potencijalno otklanjanje loših sektora. Nalazi se u DOS Programs meniju pod stavkom „Hard Disk Tools…“

Prvo što ćete videti kada pokrenete program jeste nekoliko dijaloga sličnih dijalogu na slici ispod. Na sve dijaloge slobodno možete odgovorti sa „Yes“. Putem ovih dijaloga, program vas pita koje drajvere da učita i nudi odgovor shodno svojoj pretpostavci. U pozadini možete videti nazive drajvera koji su učitani, a obeleženi su zelenom bojom.

Kada se program pokrene, nudi vam izbor uređaja za skladištenje koje je detektovao u računaru. Na slici ispod su prikazani Floppy drive, CDROM uređaj i HDD koje je program detektovao, a selektovan je hard disk. Izbor potvrđujete tasterom „Enter“.

Nakon odabira, ponuđene su kategorije operacija koje možemo da izvršimo na uređajem. Obeležavanjem stavke dobijamo opis njenih funkcija. Interesuje nas „Drive Level Tests Menu“.

Biramo „Check and Repair bad sectors“. Ono što još može da bude interesantno je opcija „Wipe drive“ koja služi za uništavanje svih podatke, pa prema tome treba obratiti pažnju na ovo.

Konačno, stigli smo i do samog testiranja. Sada je ostalo da otpratimo test. Rezulati će biti dinimački predstavljeni, što znači da ćete saznati za greške čim test na njih naiđe.

Rezultate ćete videti predstavljene na pregressbar-u sa približnom lokacijom na disku, isto kao i stavku „Errors“ koja daje precizan broj i tip grešaka.

Zaključak

Od uništavanja do spasavanja podataka, dijagnostike, otklanjanja kvarova i drugih namena čiji je broj izuzetno veliki, Hirens’s Boot CD je već godinama nezamenjivo sredstvo kada dođe do nepredviđenih situacija sa računarima. Više nego impozantni set softverskog alata koji je uključen, čini ga nezamenljivim u bukvalnom smislu, upravo zbog činjenice da je teško pronaći drugi sličan proizvod koji u sebi integriše toliko korisnih funkcija. Ovaj set alata će naći svoje mesto u torbi svakoga ko se naprednije bavi računarima, bilo profesionalno ili amaterski.

Tekst je preuzet sa ugašenog bloga IT modul i originalni autor ovog teksta je Nenad Stojiljković. Kompjuteraš IT blog objavljuje tekstove sa tog bloga kako riznica znanja sa te lokacije ne bi otišla u zaborav.