Hoćete da se više ljudi vakciniše?

Vakcine su apsolutno bezbedne za upotrebu, neočekivane nuspojave se jave na jedan slučaj od milion i rešenje su za ovaj problem sa pandemijom i pomoću njih izlazimo iz krize. Pandemija je težak državni problem – ekonomija trpi a sa ekonomijom se urušava sve – onda evo lakog rešenja za samu državu kako vakcinisati celu naciju i izvući državu iz krize: Garantujte bezbednost vakcina novčano.

Srbi za Srbe
Primer, ako se vakcinišete država pristaje da izdržava članove vaše porodice narednih 50 godina ako vam se nešto desi zbog vakcine, ako ste zbog vakcine postali sterilni da vam isplati recimo milion evra odštete, da će država platiti lečenje u najeminentijim zdravstvenim ustanovama ako se desi neka komplikacija i nešto slično. Gde je problem, ako je zaista problem jedan u deset milion slučajeva – na nas 8 miliona to bi bio zaokruženo 1 slučaj isplate, to je 1 miliona evra ukupno, za državu neosetno ako za posledicu ima izvlačenje iz ekonomske krize. Ma neka bude i 100 problema sa vakcinama na nas 8 miliona, sa dakle 100 miliona evra vi rešavate krizu, dobro ulaganje, bar meni deluje.

Pa država ne može da garantuje, morala bi onda da garantuje i za ostale vakcine, lekove, znamo svi da se ponekad zaista desi da neko ne reaguje na lek očekivano? Istina, ali ovo je vanredna situacija globalnih razmera, ekonomija u rasulu, država se urušava, neka podrže samo po pitanju vakcinacije, ako će 1 ili 100 miliona evra troška i to čak ne garantovanih nego potencionalnih miliona evra troška rešiti situaciju – zašto onda ne?

Time država rešava problem sa krizom, posrnulom ekonomijom, brojem mrtvih, novih mutacija, opterećenosti zdravstvenog sistema i svega ostaloga. Tvrdite da su vakcine bezbedne – meni vaše reči ne znače ništa na uzorku od prethodnih godinu i po dana, ali ako potpišete da ćete novčano peglati ako se desi neki problem posle vakcinacije i garantujete novčano za njih onda zašto da ne, vakcinisaću se a i vi ste tu mirni i ja sam tu miran, jedan ili dva slučaja za rešenje problema – prihvatljivo, a još ubijate i te zle antivaksere i stajete na stranu nauke i zvanične medicine i konkretno, ne samo praznim rečima i histeriji po hepiju, pinku i novoj.

Čisto da ne bude zabune, ovo piše čovek koji se i vakcinisao i revakcinisao i to onom „najozloglašenijom“ ‘meričko-njemačkom vakcinom, ali to što sam se vakcinisao ne mora da znači da slepo verujem kako vakserima tako i antivakserima, mene samo zanima – ako je vakcina rešenje problema, i ako se drvi na svim mogućim medijima ikada da je vakcina rešenje, ako sve državne glavešine vele da je vakcinacija rešenje, ako onaj mrljavi krizni štab kaže da je vakcinacija rešenje – zašto se onda to ne podrži finansijski i otvoreno, eto bar samo u slučaju neželjenih ishoda vakcinacije, znajući da je ona mala do nikakva, neprimetna.

Ovo čak može i globalno, razmišljam zašto Ameri kao ekonomski najjači ne idu sa ovom logikom, hajde svi se vakcinišite a mi ćemo peglati finansijski ako se desi nešto neplanirano uzrokovano vakcinom, ako nam ovo reši problem sa panedmijom pristajemo a pošto su vakcine bezbedne onda čak i neće biti nekih troškova po nas.