Muke oko čišćenja laptopa

Ne volim da otvaram laptopove, to kad moram da radim kao neko na streljanje da me tera a većina rastavljanja laptopa mi se svodila na pojačaj memoriju, dodaj ili zameni hard disk, zameni kuler ako je crko, i slično a kap koja je prelila čašu je bila kad sam pojeo govno kod nekog HP-a kome je da bi se stiglo do hard diska koji je crko morao razbataliti i displej i tastaturu i sve u paramparčad, jebavao sam se time dva dana i rekao sebi – nikad više. Vazda sam imao i taj neki taj strah od zamene termalne paste, radio sam to nekoliko puta ali ne na laptopovima nego na normalnim kućištima gde je to sve laća ali ovde je to sve manje i pipavije pa sam izbegavao u širokom luku kako znam i umem te kad je trebao laptop da se kršteno očisti odem u servis, platim i to je to…

Pomozi.Ba
Prođe godinu i po dana od čišćenja laptopa – a čisti mi ga je neki servis na Vidikovcu, već bar pola godine kuleri rade ko ludi, laptop već postaje bučan, došlo vreme da se opet očisti. Ovog puta ne mogu sebi da dozvolim da ostanem bez laptopa duže od nekoliko sati a pošto je to servisima rutinska akcija tražim neki gde u dogovoreno vreme kad mi oni kažu mogu doneti laptop i da krenu odmah da ga rade pa da jedno 2-3 sata blejim i šetam pa se vratim po njega, platim i kući….ali jok.

Progulam na Gugl mapsu servise, pronađem nekoliko njih sa dobrim ocenama pa zovem jedan servis – aaaa ne može tako, donesete laptop i možete ga preuzeti nazad za 2 dana, to vam je 2500 dinara. Zovem drugi servis – aaaa ne može tako, ostavite ga ovde pa dođete po njega za NEDELJU DANA, cena 2000 ako je lak za otvaranje i 3000 ako nije – mislim se, da li će da ga čiste ili će da ga osmišljavaju od nule pa im treba nedelju dana. Zovem treći servis – može tako, ali laptop onda moramo da preuzmemo prekoredno a tarifa za prekoredno preuzimanje je 1500 dinara i čišćenje 3000 to je 4500 dinara. Mnogo je kume za akciju čišćenja toliko.

Mislim se, ma da mu jebem mater ja malo, otvoriću ga sam, ako ga sjebem sjebem, iskeširaću koliko treba da ga oprave pa neka ide život, preživeće se, ako ga ne sjebem ima sam da ga čistim svakih pola godine…i krene akcija. Korak jedan – guglam po jućubu „acer aspire 7 disassembly“ – izađe mi neki video, odgledah „na skrol“ jedan, drugi, treći – kontam pa ne deluje mi to nešto preterano teško, jedino onaj deo kad se skidaju oni pinovi sa kulera i baterije – imam debele prste kako li ću to.

Skupim muda i kažem sebi – ajde baš da vidim kako će to da izgleda i da li ću moći ja to da rasklopim, skinem laptop, metnem ga na astal, krenem da odvijam…ali cvrc, nemam ni jedan šrafcigerčić koji ima magnetni vrh, si šrafići mi ostaju unutra i ne mogu da ih izvučem…bez da okrenem laptop naopačke i da tako pogubim pola šrafića. Ništa, vratim šrafiće i krenem da guglam na KupujemProdajem „alat za servisiranje laptopova“, nađem 1000 dinara košta ali se mislim…ako naručim danas (četvrtak), oni će to poslati sutra (petak), kurirske službe će ga poslati u ponedeljak – će poludim dok ne stigne, ne mogu da čekam….i zapucam ja u farbaru u Barajevu, nađem odgovarajući šrafcigerčić za 120 dinara, nađem neku četkicu za čišćenje prašine za 100 dinara – to je to.

Dođem kući, reko – ajd sad da probam, sve super, kako skinem šrafić ostane na šrafcigeru i ne može da se izgubi. Odvijem sve šrafiće, skinem poklopac sa memorije i hard diska, za nekim nožem odvojim poklopac od kućišta i dođem do matične, sve je slično kao što je na jućubu. Gledam one kulere i ona rebra mislim se – da li mogu ovo da raskačim, kako li bi to izgledalo.

Probam, ali ajd prvo da raskačim bateriju – ona pričvršćena na nekih 10 mesta, koje li raskačiti…ajd probaću ovaj najveći džek sa najviše kablova, trebalo bi da je to to i raskačim. Kuleri su na po dva šrafa, ima dva kulera, skidoh to lako. Oni načakeni na matičnu preko nekog maleckog džeka od 3-4 milimetra – raskačih ga noktima jer srećom nisam skoro gledao neki zajebani film pa su mi nokti bili „nepodšišani“. Skidoh kulere pa se mislim, ajd da probam i ova rebra što hlade procesor….desetak šrafčića dalje, ona rebra ajd malo levo-desno uspeh i njih da skinem…i dođoh do stare termalne paste…i meni laički deluje da su je stavili više nego što treba te je otišla malo i tamo gde nije trebala.

Ništa, po uputstvu sa jućuba skinem ovu termalnu pastu sa onim sranjem za uši sa vatom, malo sa maramicom i malo sa alkoholom te uljudim ovo sa starom termalnom. Kulere dovatim i sa četkicom ih očistim od prašine i malo da prostite izduvam ustima, kao i izduvni deo grane koji je bio zabetoniran prašinom, tako da više nema prašine ni u čemu. Pređem i poklopac i njega očistim od prašine.

Dakle sve mogu da izvedem i spreman sam za čišćenje laptopa, tj deluje mi da ja mogu ovo….nema više prašine, nema više stare termalne paste, to je to, sve gotovo za oko pola sata ali…nešto fali. Fak. Pa ne mogu ovo ovako da ostavim, moram da sklopim a gde sad da sklapam kad sam ga rasklopio, pošto nemam termalnu pastu ne bi smeo da palim laptop o jeboga…pogledam u sat 21h, pitam ženu kad radi sutra….veli prva smena, dakle nemam kola za ujutru a ko će nju dočekati do popodne sa mišlju – da li je ovo dobro i da li sam nešto zajebao.

Ništa, tržni centar u Rakovici radi do 22h, pravac Punto, pravac Rakovica i posle jedne saobraćajne kazne zbog prevbrze vožnje jer ograničenje 50 a ja vozio 60 koju mi policajac oprostio iz nekog razloga (najverovatnije iz sažaljenja jer vozim Punta), eto mene tamo, vidim neki Kompjuterlend uđem unutra, imate li kakve termalne paste, imamo ovaj neki Grizli…e jeboga kako da znam da li je to dobra pasta to još nisam istraživao, brzinski ukucam na telefonu „Thermal Grizzly Kryonaut“ vidim na nekoliko linkova stoji po 5 od 5 zvezdica, ma daj, cena 720 dinara – može.

Pravac kući, izmazim se sa kerom pošto on u fazonu nismo se videli 200 godina gde si ti čoveče nedostajao si mi, i sednem za laptop…nanesem termalnu na ova dva čipa metodom tačke veličine manjeg zrna graška – dok sam početnik…kad malo uđem u štos onda ću metodom X ili premazivanjem, vratim sve kako je bilo, rebra, kuleri, baterija i sklopim laptop.

TRENUTAK ISTINE

A sad da vidim da li to radi dok mi u glavi ona „T T T TT“ melodija iz Terminatora 2, vraćam laptop na postolje, mećem mu kabl od napajanja, mećem mu ove utepeove, uesbeove, hdmijeve i pritiskam POWER, pali se tastatura – mojoj sreći nema kraja…ali – NE PALI SE DISPLEJ. U mozgu eksplozija supernove, neurolink katastrofa, kalkulacije higsovog bozona, jebote šta sad…od mozganja nekako neprorodno proradi bešika, odem do klonje, vratim se – vidim login Vindovs 11-tice. PA to MI reci.  E sad, zašto mu je trebalo više da se podigne nego ranije pojma nemam šta je bilo (mislim na laptop perverznjaku).

Laptop se ne čuje, palim Fajerfoks i u njemu 20 tak tabova sa videima na Jućubu i ostavim tako 10-tak minuta…i dalje sve tiho, ekstra…ali ne da đavo mira „jebote, pa nisam kulere možda lepo spojio sa matičnom, možda uopšte više i ne rade“. Startujem HWINFO64, veli temperatura na procesoru ~55 stepeni. Hm, setim se ja kako ću da ga brzinski opteretim…pravac dodatak VideoDownloadHelper, odem na xHamster pornjavu, odaberem 4K video i pustim da mi se preko ovog dodatka skida 5 prvih videa sa spiska preko ovog dodatka. Upotreba pornjave u svrhu testiranja hardvera, hehe. I opala, počinju kuleri da se čuju, HWINFO32 pokazuje 55, 60, 65, 75 stepeni i ne mrda odatle….kuleri rade, bravo ja. Prekidam skidanje, u roku od par minuta temperatura procesora pada na 40-45 stepeni, laptop miran. Misija izvršena. Bravo ja.

Taj osećaj ponosa kad sam uspeo nešto sam da uradim, bez da cimam treću stranu i kukam i molim da mi prime laptop i očiste bez da čekam nekoliko dana – neprocenjivo. Na ruku i to što sam prošao dosta jeftinije…neka sam za plin dao 500 dinara, 750 za pastu, 250 za šrafciger i četkicu – 1500 dindži, dakle imao sam lufta i za kaznu za prebrzu vožnju koja bi trebalo da je 2500 dinara ako se plati u roku od 7 dana, plus pri tom mi šrafciger i četkica ostaju a i ovih 500 dindži za plin sam mogao da iskuliram da nisam psiho. A sad, tu je i rizik, mogao sam nešto i da sjebem pa da me opravka košta ko zna koliko, ali šta ću, neizdrž prekipeo, sve kul i sve se odlično završilo.

A još je tu sad i lep osećaj u glavi da mogu sam da čistim svoj laptop čim osetim da počinje da se muči sa temperaturama – neprocenjivo.