Na kojim su drogama dizajneri laptopova?

Klincu laptop star više od 10 godina postaje slab i vreme je promenu, njegov da dam klinki da bar može ono najosnovnije na netu, klincu da dam moj Ejser a sebi da kupim nov laptop i svi mirni, posle jedno 5 godina koliko se nisam bavio pregledom ponude laptopova krenem da gleduckam tu i tamo…

Otvorim raznoraznih domaćih sajtova i krenem sa istraživanjem….hteo bih laptop sa novijom generacijom i7 ili Ryzen 7 procesorom i 16 giga rama jer ipak drljam sve i svašta sa mogućnošću da mogu da ga nadogradim nekad na još toliko – ne bih baš da mi sve zastari za godinu-dve, da ima meni sve potrebne portove tj bar 3 USB porta, po jedan RJ-45 jer volim stabilnu vezu a vajerles mi nije baš to i HDMI za eksterni monitor, 3.2mm audio i u idealnoj varijanti bar jedan USB-C port, da ne moram da čkiljim u ekran tj da je veličina ekrana bar 15.6 inča, da ima normalnu tastaturu i to je to, eventualno da je laptop tih u radu kad nije previše opterećen…ne treba mi fensi grafika jer igrice ne igram nešto preterano OK mi je integrisana. I meni dosta bitna stavka – gledaću taj laptop svaki dan tako da mora biti okougodan i ne epilepsija-frendli.

Srbi za Srbe
Prvo što mi zapada za oko je to da je ponuda laptopova sa Ryzen procesorima baš slaba a drugo što mi zapada za oko je da su svi modeli koji se nude po prodavnicama sve neki polu-zastareli ili su im ovi nakarikali još jedan takav laptop na fabričku cenu…tako da ponuda po zvaničnim prodavnicama izgubila trku od KupujemProdajem gde ima čegahoćeš pošto naši to iz Mađarske ishendluju sa sve HU tastaturom – ali ajd ti sad tek tako pljuni nekome soma evra a da ti pošalje panj u kutiji od laptopa i obriše si KP nalog pa ti em ostao bez laptopa, em ispao magarac, em još moraš to da otplaćuješ banci naarednih godinu dana ni za šta, za kaznu. Sem ovoga vidim da je neki glupavi trend da je ponuda jačih laptopova većinom vezana za „čkiljim ko na straži“ laptopova od 14 i manje inča.

Kome trebaju laptopovi od fazon 12-14 inča sem biznis korisnicima koji su vazda po avionima i putovanjima, pa im bitno da bude malečko i lagano? Aaaaaa, pa treba programerima…jer njima sve na 5 eksternih monitora i šes’ eksternih tastatura i miševa, laptop im je samo desktop bez desktopa? Pa čak i u toj varijanti ne vidim zašto laptop ne bi bio inč-dva veći po dijagonali za te vaše programere, nije da je baš tolika frka na stolu pa da se nema za toliko majkumu? A i kontam programeri vole da ponekad da programiraju i iz prirode, kafića, Bocvane i slično…ne bi li im značilo da ne moraju u tim situacijama da čkilje u displejčiće od 13-14 inča??? Ali ajd, možda sam omatorio pa ne znam te nove trendove tipa manje je bolje…

Potrebno je posebno naglasiti gejming tastere uvek

I sad me zanima ono što me je zanimalo i pre 5 godina – na kakvim su drogama likovi sa titulom „product designer“ kad je u pitanju dizajn gejming laptopova? Na prvu mi deluje da je LSD, on hoće malo da naglasi boje ali ne bih baš tako lako odustajao ni od koke. Gejming laptovi, pogledaš ih i dobiješ instant epilepsiju – to sve nešto šljašteće, sve nešto svemirsko, konture laptopa kao da je pao niz stepenice, pa neke boje i led diode na sve strane….kao da sam na sajber svadbi ektremističkih ruskih Roma sa kosmičke stanice Mir. Hit mi je i ono naglašavanje strelica i tastera A/W/S/D koji se koriste u gejmingu – jer da ti tasteri nisu posebno naglašeni drugim bojama i dodatnim led lumenima sunca – gejmeri ne bi ni znali da su to tasteri koji se koriste za gejming. Mogu li gejming laptopovi imati neki dizajn biznis laptopa tipa Dell XPS – a da ne izgledaju kao da se LSD ispovraćao po hardveru? Jel tastarura na gejming laptopovima uvek mora imati pozadinsko osvetljenje u boji gej parade ili može i obično belo pa ko kako voli? Ko je rekao dizajnerima da izgled gejming laptopa mora biti takav šljašteći bulšit? Klinci se lože na šljašteći bulšit? Neće laptop za igranje video igara ako nije šljašteći bulšit?

Pa kad si dao tolke pare na laptop, kupider i taj doking stejšn stipso ali zato ne brini ako ti hitno zatreba da pročitaš neku SD karticu

…kad pomenu Dell, gledam neki Precision od skoro 3000 evra…aluminijum, vrhunski dizajn, vrhunski materijal izrade, odličan hardver unutra….i ima fazon dva USB-C porta, jedan ovaj običan, čitač jebenih SD kartica i SDD skladište od, pajsad – 256GB. Nema RJ-45 za da udenem mrežni kabl jer ne verujem vajerlesu – ni po pitanju stabilnosti ni po pitanju bezbednosti, nema mesta za fajlove koje bi da čuvam jer malomalo radim nešto sa njima a koje zauzimaju 400 giga koje ne želim na klaudu a pogotovo ne želim dodatni hardver tipa NAS zbog njih, ako planiram da udenem tastatutu i miša – ne mogu nema portova – mora to preko blututa kupi si blutut periferije, nema ni HDMI ni displej porta….ali zato ima jebeni čitač SD kartica. Ko bre to čita SD kartice, kad i koliko često leba ti, pa je to toliko bitno da se udene na uštrb normalnih portova?

Jebote, napraviš laptop od 3000-4000 evra, nafiluješ ga svime i svačime – ali zato poizbacuješ ono što je korisno bilo i ostalo…a kome treba neka kupi si i koristi doking, klaud, NAS…? Koja je poenta, ako uturimo još jedan ili dva USB porta onda će laptop biti ružniji, biće deblji za 0.4mm, koja je priča iza te filozofije…sem – pljudi dodatni keš za doking stejšn buđavi? Izvini Eple nisam te prepoznao.

Blage nemam koja je fora sa dizajnom laptopova, šta se to nameće ljudima evo pametan nisam, kontam da ima veze sa kapitalizmom ali ne uspevam da pronađem logičku vezu, nemam dovoljno umnih kapaciteta za to…a do daljnjeg cepam i dalje ovog mog Ejsera koji ima sve što mi treba i radi kao gepard…i klinac i klinka će morati da popričekaju hardversku prinovu, dok ja ne nađem nešto za sebe a to će potrajati dok ne nađem tako neki polugejming krštenog izgleda od kog neću pasti u trans pored stola.