OpenERP – Бесплатно софтверско решење за мала и средња предузећа

Пословање се у многим домаћим предузећима, на жалост, још увек заснива на старим и ручним методама вођења дневника, планирања ресурса, писања рачуна, контроле клијената, добављача, производње и осталих евиденција. Другим речима, већином не постоји никаква аутоматизација пословних процеса иако су на тржишту већ присутна многа поуздана софтверска решења која би ослободила запослене свакодневног рутинског посла. Постојећа софтверска решења нам нуде прегршт занимљивих могућности за унапређење свих аспекта пословања.

Једно од најбољих софтверских решења за планирање и управљање ресурсима предузећа (и још доста тога), долази из Белгије под називом OpenERP. Творац идеје за развој OpenERP система је Фабијен Пинкаерс (Fabien Pinckaers). Интересантно је да је овај младић са само тринаест година почео да пише програме везане за бизнис, а већ са осамнаест година основао своју прву фирму. У почетку је настао TinyERP, а након неког времена је преименован у OpenERP систем. Од свог настанка 2005. године, OpenERP се непрестано развијао и усавршавао.

Стандардне функције

OpenERP решење обухвата стандардне пословне функције: контрола и управљање продајом, људским ресурсима, производњом, пројектима, финансијама, корисничка подршка и још много тога. Поред ових стандардних функција OpenERP је могуће проширити додатним жељеним функцијама. На интернету се може наћи прегршт постојећих решења која се лако ембедују у постојећи OpenERP систем и проширују његову функционалност. Ова решења су углавном бесплатна.

Највећа предност OpenERP система је у чињеници да је у питању open source код, а основни пакет је потпуно бесплатан. Систем је имплементиран у Python програмском језику и тренутно је под АGPLv3 лиценцом.

Архитектура система

OpenERP се састоји из три главне компоненте:

  • PostgreSQL сервер базе података – овде се чувају сви подаци OpenERP система
  • OpenERP сервер апликација – садржи сву логику и задужена је за исправно функционисање система
  • OpenERP веб сервер апликација – посебна апликација која омогућава корисницима да се повезују на OpenERP систем путем веб браузера. Представља спону између OpenERP серверске апликације и веб браузера.

Постоји и засебни GTK клијент, десктоп апликација која омогућава повезивање на OpenERP систем без коришћења веб браузера.

OpenERP систем је имплементиран по правилима MVC архитектурног ( Model-View-Controller) обрасца. Modeл је PostgreSQL база, View представљају XML фајлови који дефинишу изглед форме и Controller представља сву логику дефинисану Python кодом.

Системска захтевност

OpenERP постоји званично још од 2005. године, али тек са верзијом 6.0 може се говорити о стабилном, поузданом и квалитетном производу. Тренутно је актуелна верзија 6.1 која је сразмерно стабилнија и унапређенија од верзије 6.0. Септембра 2012. године очекује се верзија 7.0. Ова верзија би требало да донесе значајне промене у корисничком интерфејсу, као и промене у самом фрејмворку.

На званичном сајту OpenERP-а производ се може наћи у три варијанте од којих је прва варијанта бесплатна, а остале две се плаћају и у односу на прву нуде услуге корисничке подршке, миграције података, исправљање багова итд. Производ је могуће тестирати онлајн и то бесплатно у периоду од месец дана.

Са аспекта оперативних система, OpenERP систем је подржан на Виндовс, Линукс и Mac оперативним системима. Што се тиче Виндовса на званичном сајту могу се наћи две инсталације. Прва покрива све сегменте OpenERP система, тзв. All-in-one инсталација. Друга омогућује једино инсталацију GTK клијента. За Дебиан/Убунту оперативне системе могуће је преузети All-in-one инсталацију у *.deb формату. За све оперативне системе доступан је All-in-one и GTK клијент изворни код у *.tar.gz формату.

Хардверски ресурси за инсталацију и коришћење OpenERP система зависе од обима података и сврхе коришћења. За уобичајене послове довољан је просечан десктоп рачунар или лаптоп. У зависности од преузете инсталације OpenERP-а зависе и потребни софтверски ресурси. Најједноставније је покренути Виндовс All-in-one инсталацију.

Што се тиче осталих система, потребно је претходно инсталирати PostgreSQL сервер, одговарајућу Python инсталацију и све Python модуле потребне за рад OpenERP-а. Поступак инсталације је расположив на званичном сајту OpenERP-а у html и pdf форматима.

Инсталација

Процес инсталације система је веома једноставан и подразумева претходну инсталацију и тривијалну конфигурацију PostgreSQL сервера, а затим и инсталацију OpenERP серверске апликације. OpenERP веб сервер апликација почев од верзије 6.1 долази заједно са инсталацијом, тако да није потребно накнадно инсталирање. Уколико је кориснику за рад потребна десктоп апликација могуће је накнадно инсталирати.

Након инсталације, корисник може приступити систему путем веб браузера користећи localhost адресу и порт 8069 што је уједно и подразумевани порт за OpenERP веб сервер. Уколико није било проблема у процесу инсталације корисник може видети OpenERP логин форму.

Прво логовање на систем је немогуће без претходног креирања инстанце базе података за складиштење свих података у процесу коришћења система. Могуће је креирати више инстанце у зависности од потребе система. Креирање базе се врши кликом на линк Manage Databases испод логин форме.

Стандардни модули и проширења

Након креирања базе администратору је омогућено пријављивање на систем. После успешног пријављивања приказује се почетна страна OpenERP система. У оквиру Settings–>Modules могуће је инсталирати основне модуле које овај систем чине потпуно функционалним. Неки од најбитнијих модула су:

  • CRM (Customer Relationship Management)омогућава управљање и анализу могућих купаца као и управљање маркетингом
  • Accounting and Finance обухвата скоро све сфере рачуноводства, почев од вођења пословних књига до банковних рачуна
  • Sales Management – омогућава контролу продаје производа. Процес куповине производа је потпуно аутоматизован почев од понуде па све до тренутка прављења рачуна. Сви документи су доступни у pdf формату
  • Purchase Managementефикасно управљање набавкама. И овде је процес набавке потпуно аутоматизован и сви документи везани за овај процес су доступни у pdf формату.
  • Warehouse Management – управљање стањем магацина, контрола испоруке производа и контрола набавке
  • MRP Manufacturing – одличан модул за фирме које имају производњу. Ефикасна контрола производње, плана, набавке материјала итд.
  • Products & Pricelistsобавезан модул за контролисање производа и ценовника. Напредне могућности ценовника дају још један велики плус овом систему. Овај модул се обично аутоматски инсталира уз неки од претходних модула.

Наравно, за функционисање једне фирме, нису неопходни сви модули са овог списка. На администратору је да одлучи које су потребе фирме и потребни OpenERP модули.

Додатне карактеристике

Горе наведени модули чине само основу OpenERP-а. Права чаролија OpenERP-а долази из његове модуларности. Уколико желите да користите OpenERP за неке сасвим другачије потребе можете бесплатно преузети или купити са интернета модуле који вам одговарају.

Ако имате специфичну потребу, и модул који вам је потребан не постоји, као програмер можете развити свој модул пратећи неке онлајн туторијале, или ангажовати неког да га развије за вас. О развоју модула на званичном сајту постоји прилично опширна документација која се редовно ажурира.

Почев од верзије 6.1 OpenERP у потпуности подржава примање и слање мејлова. Потребно је само конфигурисати систем за приступ имејл серверу. У процесу конфигурације корисник може дефинисати жељене акције на примљени мејл, као нпр. аутоматски одговор, покретање неке друге акције или извршавање дефинисаног Python кода.

Треба истакнути још једну велику предност OpenERP система, а то су уредно регулисана права приступа и привилегије корисника. Корисници приступају систему користећи корисничко име и шифру. Могу припадати у више група (енг. groupс) и имати више улога (енг. roles). Група дефинише права приступа ресурсима система. Права приступа могу бити читање, уређивање и извршавање (енг. read-write-execute). Улоге дефинишу место у стаблу хијерархије. Тако на пример ако је један корисник изнад другог у стаблу, онда он има већу улогу и већа права приступа.

За комуникацију са екстерним апликацијама OpenERP користи XML-RPC протокол. Ово омогућава имплементацију апликација у разним програмским језицима који подржавају XML-RPC протокол (Python, Java, C, C++, PHP, Perl, Ruby и други).

Закључак

Уз све предности које OpenERP нуди, с правом се може рећи да је овај систем веома пожељно софтверско решење за мала и средња предузећа. Веома је флексибилан, бесплатан, open source и подлеже правима измене изворног кода. Може се прилагодити за различите делатности, а јако дефинисана права приступа и привилегије корисника чине систем безбедним и поузданим. Све додатне информације могу се наћи на званичном сајту OpenERP-а. Систем подржава локализацију на велики број језика међу којима је и српски. Уколико желите да се ослободите свакодневних рутинских послова и побољшате све аспекте пословања у предузећу онда Вам топло препоручујемо OpenERP решење.

Текст је преузет са угашеног блога ИТ модул и оригинални аутор овог текста је Саша Костадиновић. Компјутераш ИТ блог објављује текстове са тог блога како ризница знања са те локације не би отишла у заборав.