Pišite za ovaj sajt

SEOUkoliko ste profesionalac u IT-ju i želite da podelite sa drugima vaše iskustvo koje ste stekli u IT-ju ili znanje koje može pomoći korisnicima za lakši rad ili lakše upoznavanje sa informacionim tehnologijama ili jednostavno želite pisati o operativnim sistemima, programiranju, društvenim mrežama, bazama podataka, sistem administraciji, uputstvima i ostalim temama iz IT sfere za koje mislite da mogu biti korisne korisnicima nevezano da li su poslovni ili privatni, možete pisati na ovom blogu i uslovi da bi vaš tekst bio objavljen su sledeći:

 • Profesionalac ste iz bilo koje IT oblasti ili želite ljudima da dočarate vaše iskustvo, pozitivno ili negativno u radu na IT poslovima.
 • Pišete isključivo i samo o IT oblastima sa kojima ste lično radili i imate iskustva. Ne postoji politika bloga po pitanju teme, bitno je samo da je u pitanju bilo koja IT oblast sa kojom radite. Naravno, o igricama NE PIŠEMO na ovom blogu.
 • Tekst može biti strogo stručan (npr: C#, programiranje, kompajliranje..) ili opšti (npr: Zašto sam odabrala da studiram informacione tehnologije).
 • Možete pisati i o „delimično nelegalnim radnjama“ tipa kako ste uradili deface nekog websajta,  kako se radi skeniranje i probijanje mreže, DoS/DDoS, bruteforce, upotreba hakerskih alata i slično – ali uz obavezno i konkretno uputstvo kako se od tog hakovanja zaštititi.
  Naravno, nije dozvoljeno navođenje bilo kakve informacije kojom se može na bilo koji način naslutiti ko je bio meta.
 • Tekst ni pod tačkom razno ne sme biti kopipejstovan. Kopipejstovanje sa raznih stranih IT portala i predstavljanje tekstova kao svojih je rezervisano za velike domaće kopipejstovske portale koji jure kvantitet i klikove. Tekstove poput „Izašao je novi iPhone“, „Facebook najavio taster Unlike“ i slične ne možete objavljivati jer su tekstivi za debile.
 • Tekst ni pod tačkom razno ne sme da se sprda sa religijom, nacionalnošću, rasama, seksualnim opredeljenjima, da poziva na bilo kakva linčovanja bilo koga ili bilo čega i sličnih stvari koje mogu druge uvrediti. Tekstove pišete na srpskom, odnosno hrvatskom odnosno bosanskom odnosno crnogorskom jeziku (više jezika na Balkanu nego stanovnika) i obavezno latinicom i to onom neošišanom (neosisanom)
 • Tekst ni pod tačkom razno ne sme da poziva na upotrebu nelegalnog softvera ili drugog nelegalnog materijala. Ako je u pitanju alat za hakovanje – mora biti samo onaj koji je javno dostupan i besplatan.
 • O svom proizvodu ili sajtu možete pisati samo ukoliko je koristan ili edukativan – a pri tom je i besplatan. Ukoliko je u pitanju softver koji ste vi pravili, prvo se moram ja uveriti u njegov kvalitet i korisnost.
 • Zadržavam pravo da neki tekst ne objavim – ali ću vas prvo informisati o tome i zatražiti ispravku ako je moguća.
 • Zabranjeno je pisanje o opštim stvarima ili uputstvima koja se mogu dobiti prostom pretragom na Guglu u dva klika (teme tipa kako zipovati fajl, kako napraviti Excel tabelu i slično).

Pre pisanja, bar dok se ne upoznamo malo bolje, me informišite o temi koju biste obradili, čisto da ne gubite vreme ako tekst nije odgovarajući ili je tema već obrađena.

Tekstovi koje pišete pišete volonterski ali ukoliko imate vaš AdSense nalog, napravite i pošaljite mi kod responsive reklame, a ja ću ga implementirati u stranicu. Dok ne postavite vaš AdSense iznad i ispod teksta će se nalaziti reklame sa bloga ukoliko ih ima a koje ću, naravno, bez ikakvog dodatnog pitanja obrisati ako to zatražite.

Tekst, sa odeljkom „O autoru“ možete iskucati u LibreOffice ili Microsoft Office programu ili u nekom od besplatnih online alata poput Google Docs-a, pa mi poslati na mail adresu tekst<ет>kоmpjutеrаs.соm kako bih se prvi uverio da li je tekst „po jusu“.

„About me“ sekcija kojom ćete se predstaviti čitaocima će se nalaziti na kraju teksta i tu možete navesti linkove ka vašim profilima na društvenim mrežama, sajtovima i ostalim vašim mestima na netu. Naravno ako želite da tekst bude objavljen anonimno ili bez AboutMe sekcije – biće ispoštovano.