Pišite za ovaj IT blog i delite svoja znanja i iskustva dalje

Pišite za ovaj IT blog i delite svoja znanja i iskustva dalje

Ukoliko želite da podelite sa drugima vaše iskustvo koje ste stekli u IT-ju ili znanje koje može pomoći korisnicima za lakši rad ili lakše upoznavanje sa informacionim tehnologijama ili jednostavno želite pisati o operativnim sistemima, programiranju, društvenim mrežama, bazama podataka, sistem administraciji, uputstvima i ostalim temama iz IT sfere za koje mislite da mogu biti korisne korisnicima nevezano da li su poslovni ili privatni, možete pisati na ovom blogu i uslovi da bi vaš tekst bio objavljen su sledeći:

  • Posedujete dobro znanje ili ste profesionalac iz bilo koje IT oblasti ili želite ljudima da dočarate vaše iskustvo, pozitivno ili negativno. Ako niste još uvek profesionalac i tražite posao možete pisati o utiscima sa razgovora za IT posao, volontiranja po firmama i slično.
  • Tekst može biti strogo stručan (npr: C#, programiranje, kompajliranje..) ili opšti (npr: Zašto sam odabrala da studiram informacione tehnologije). Tekst može biti i sirovo uputstvo za instalaciju ili podešavanje nečega, bez mnogo propratnog teksta ili utisci iz razgovora za posao.
  • Možete pisati i o „delimično nelegalnim radnjama“ tipa kako ste uradili deface nekog websajta,  kako se radi skeniranje i probijanje mreže, DoS/DDoS, bruteforce, upotreba hakerskih alata i slično – ali uz obavezno i konkretno uputstvo kako se od tog hakovanja zaštititi.
    Naravno, nije dozvoljeno navođenje bilo kakve informacije kojom se može na bilo koji način naslutiti ko je bio meta.
  • Tekst mora biti unikatan i autorski. Tekstove poput „Izašao je novi iPhone“, „Facebook najavio taster Unlike“ i slične budalaštine su zabranjene. Naravno, ne pišemo ni o igricama.
  • Tekst je na našem jeziku i na neošišanoj latinici i ne sme da se sprda ni sa čim što ljude može uvrediti (religijoa, nacionalizam, seksualna opredeljenja i slično)
  • Tekst ni pod tačkom razno ne sme da poziva na upotrebu nelegalnog softvera ili drugog nelegalnog materijala. Ako je u pitanju alat za hakovanje – mora biti samo onaj koji je javno dostupan i besplatan.
  • Neki tekst može biti i zadržan tj neobjavljen – vi ćete biti informisani zašto i dobiti info gde je problem ako do toga dođe kako biste mogli da ispravite stvar i kako bi tekst mogao biti objavljen.
  • Zabranjeno je pisanje o opštim stvarima ili uputstvima koja se mogu dobiti prostom pretragom na Guglu u dva klika (teme tipa kako zipovati fajl, kako napraviti Excel tabelu, kako otvoriti Instagram profil i slično).

Pre pisanja, bar dok se ne upoznamo malo bolje, me informišite o temi koju biste obradili, čisto da ne gubite vreme ako tekst nije odgovarajući ili je tema već obrađena.

Tekst, sa odeljkom „O autoru“ možete iskucati u LibreOffice ili Microsoft Office programu ili u nekom od besplatnih online alata poput Google Docs-a, pa mi poslati na mail adresu tekst<ет>kоmpjutеrаs.соm kako bih se prvi uverio da li je tekst „po jusu“ i postavio na sajt.

„About me“ sekcija kojom ćete se predstaviti čitaocima će se nalaziti na kraju teksta i tu možete navesti linkove ka vašim profilima na društvenim mrežama, sajtovima i ostalim vašim mestima na netu. Naravno ako želite da tekst bude objavljen anonimno ili pod lažnim imenom – biće ispoštovano, ali postavite bar pun AboutMe, bez imena.