Пишите за овај ИТ блог и делите своја знања и искуства даље

Pisanje za blog

Уколико желите да поделите са другима ваше искуство које сте стекли у ИТ-ју или знање које може помоћи корисницима за лакши рад или лакше упознавање са информационим технологијама или једноставно желите писати о оперативним системима, програмирању, друштвеним мрежама, базама података, систем администрацији, упутствима и осталим темама из ИТ сфере за које мислите да могу бити корисне корисницима невезано да ли су пословни или приватни, можете писати на овом блогу и услови да би ваш текст био објављен су следећи:

  • Поседујете добро знање или сте професионалац из било које ИТ области или желите људима да дочарате ваше искуство, позитивно или негативно. Ако нисте још увек професионалац и тражите посао можете писати о утисцима са разговора за ИТ посао, волонтирања по фирмама и слично.
  • Текст може бити строго стручан (нпр: C#, програмирање, компајлирање..) или општи (нпр: Зашто сам одабрала да студирам информационе технологије). Текст може бити и сирово упутство за инсталацију или подешавање нечега, без много пропратног текста или утисци из разговора за посао.
  • Можете писати и о „делимично нелегалним радњама“ типа како сте урадили дифејс (енг. deface) неког вебсајта, како се ради скенирање и пробијање мреже, DoS/DDoS, брутфорс (енг. bruteforce), употреба хакерских алата и слично – али уз обавезно и конкретно упутство како се од тог истог хаковања заштитити.
    Наравно, није дозвољено навођење било какве информације којом се може на било који начин наслутити ко је или би био мета.
  • Текст мора бити уникатан и ауторски. Текстове попут „Изашао је нови Ајфон“, „Фејсбук најавио тастер Unlike“ и сличне будалаштине су забрањене. Наравно, не пишемо ни о игрицама.
  • Текст је на нашем језику (СРБ/ХРВ/БИХ/ЦГ) и на неошишаној латиници или ћирилици и не сме да се спрда ни са чим што људе може увредити (религија, национализам, сексуална опредељења и слично). Текст ће на блогу бити ћириличан уз могућност одабира латинице као писма.
  • Текст ни под тачком разно не сме да позива на употребу нелегалног софтвера или другог нелегалног материјала. Ако је у питању алат за хаковање – мора бити само онај који је јавно доступан и бесплатан.
  • Забрањено је писање о општим стварима или упутствима која се могу добити простом претрагом на Гуглу у два клика (теме типа како зиповати фајл, како отворити Инстаграм профил и слично).

Пре писања, бар док се не упознамо мало боље, ме информишите о теми коју бисте обрадили, чисто да не губите време ако текст није одговарајући или је тема већ обрађена.

Текст, са одељком „О аутору“ можете искуцати у било ком текст процесору (Writter, Word, којигод) или у неком од бесплатних онлајн сервиса попут Google Docs-а, па ми послати на мејл адресу tekst<ет>kompjuteras.som како бих се први уверио да ли је текст „по ЈУС-у“ и поставио на сајт.

„Иза овог текста стоји“ секција којом ћете се представити читаоцима ће се налазити на крају текста и ту можете навести линкове ка вашим профилима на друштвеним мрежама, сајтовима и осталим вашим местима на нету. Наравно ако желите да текст буде објављен анонимно или под лажним именом – биће испоштовано, али поставите бар пуну секцију „Иза овог текста стоји“, без имена.