./KOMPJUTERAŠ >> it_blog 2>&1

To nam nije samo pet minuta

Pišite za ovaj IT blog i delite svoja znanja i iskustva dalje

Pišite za ovaj IT blog i delite svoja znanja i iskustva dalje

Ukoliko želite da podelite sa drugima vaše iskustvo koje ste stekli u IT-ju ili znanje koje može pomoći korisnicima za lakši rad ili lakše upoznavanje sa informacionim tehnologijama ili jednostavno želite pisati o operativnim sistemima, programiranju, društvenim mrežama, bazama podataka, sistem administraciji, uputstvima i ostalim temama iz IT sfere za koje mislite da mogu biti korisne korisnicima nevezano da li su poslovni ili privatni, možete pisati na ovom blogu i uslovi da bi vaš tekst bio objavljen su sledeći:

  • Posedujete dobro znanje ili ste profesionalac iz bilo koje IT oblasti ili želite ljudima da dočarate vaše iskustvo, pozitivno ili negativno. Ako niste još uvek profesionalac i tražite posao možete pisati o utiscima sa razgovora za IT posao, volontiranja po firmama i slično.
  • Tekst može biti strogo stručan (npr: C#, programiranje, kompajliranje..) ili opšti (npr: Zašto sam odabrala da studiram informacione tehnologije). Tekst može biti i sirovo uputstvo za instalaciju ili podešavanje nečega, bez mnogo propratnog teksta ili utisci iz razgovora za posao.
  • Možete pisati i o „delimično nelegalnim radnjama“ tipa kako ste uradili deface nekog websajta,  kako se radi skeniranje i probijanje mreže, DoS/DDoS, bruteforce, upotreba hakerskih alata i slično – ali uz obavezno i konkretno uputstvo kako se od tog hakovanja zaštititi.
    Naravno, nije dozvoljeno navođenje bilo kakve informacije kojom se može na bilo koji način naslutiti ko je bio meta.
  • Tekst mora biti unikatan i autorski. Tekstove poput „Izašao je novi iPhone“, „Facebook najavio taster Unlike“ i slične budalaštine su zabranjene. Naravno, ne pišemo ni o igricama.
  • Tekst je na našem jeziku i na neošišanoj latinici i ne sme da se sprda ni sa čim što ljude može uvrediti (religijoa, nacionalizam, seksualna opredeljenja i slično)
  • Tekst ni pod tačkom razno ne sme da poziva na upotrebu nelegalnog softvera ili drugog nelegalnog materijala. Ako je u pitanju alat za hakovanje – mora biti samo onaj koji je javno dostupan i besplatan.
  • Neki tekst može biti i zadržan tj neobjavljen – vi ćete biti informisani zašto i dobiti info gde je problem ako do toga dođe kako biste mogli da ispravite stvar i kako bi tekst mogao biti objavljen.
  • Zabranjeno je pisanje o opštim stvarima ili uputstvima koja se mogu dobiti prostom pretragom na Guglu u dva klika (teme tipa kako zipovati fajl, kako napraviti Excel tabelu, kako otvoriti Instagram profil i slično).

Pre pisanja, bar dok se ne upoznamo malo bolje, me informišite o temi koju biste obradili, čisto da ne gubite vreme ako tekst nije odgovarajući ili je tema već obrađena.

Tekst, sa odeljkom „O autoru“ možete iskucati u LibreOffice ili Microsoft Office programu ili u nekom od besplatnih online alata poput Google Docs-a, pa mi poslati na mail adresu tekst<ет>kоmpjutеrаs.соm kako bih se prvi uverio da li je tekst „po jusu“ i postavio na sajt.

„About me“ sekcija kojom ćete se predstaviti čitaocima će se nalaziti na kraju teksta i tu možete navesti linkove ka vašim profilima na društvenim mrežama, sajtovima i ostalim vašim mestima na netu. Naravno ako želite da tekst bude objavljen anonimno ili pod lažnim imenom – biće ispoštovano, ali postavite bar pun AboutMe, bez imena.

 

DOSADAŠNJI AUTORI NA BLOGU

Alisa Mura

Zaljubljenik u tehnologiju od malih nogu s entuzijazmom koji se održao do danas. Svoju informatičku karijeru je započela kasnih 80-ih na svojim prvim Commodore 64 računarom. Danas vreme provodi kao grafički dizajner i uživa u nezdravim količinama elektronske muzike

Dragana T.

Srednjoškolka,  dugogodišnji član 4chana (for science purposes only), cenim anonimnost. Usavršavam znanje iz HTML-a, CSS-a, JavaScript-a i PHP-a. Freizeit  trošim na video igrice, Kritu i Photoshop ali se uvek trudim da naučim nešto novo. Always lurk more.

Milka

Trenutno sam studentkinja fakulteta tehničkih nauka. Radim grafički dizajn i učim front end. Volim muziku i slatkiše.

Aleksandar Brković

Korisnik, poštovalac slobodnog softvera i autor u časopisu o slobodnom softveru LiBRE Magazin

Alem Tatarević

Srednjoškolac iz Cazina, front end developer. Perfekcionista koji se zna na jednoj sitnici zadržati satima jer „ne paše tu nešto“ . Također, iskustvo i sa novinarstvom. Iako veoma mlad, puno toga naučio koristeći svoje vrijeme na najbolji mogući način – učeći. IT dešavanja i workshopovi u gradu su mi postali svakodnevnica. Upisom na fakultet dobiću dosta šansi za uspjeh pa vidjet ćemo na čemu ću završiti

Darko Dražović

Linux, Windows, Android, IT administration, Software, Hardware, POS retail, Oracle, bash, PL/SQL, Social Networks, Blogger, WordPress, IT Security….SingleCore husband, DualCore father, OctaCore worker

Goran Krstičević

Hi! I’m Goran Krstičević and I’m here to post some really cool stuff for you.

Milan Todorović

Vlasnik internet marketing agencije SeoExpert. Nikondžija po izboru DSLR-a. Ponosni osnivač turističkog portala TT-Group.net

Nikola Simić

Učenik sam Prve kragujevačke gimnazije prirodno-matematickog smera, 98-o sam godište, prijatelji me zovu Don ili Simke na internetu se predstavljam kao ShadowWalker od skoro pišem svoj blog koji se isto tako zove, zanimaju me informacione tehnologije, AI, robotika, vizionar sam, želja mi je da jednog dana projektujem istinsku AI, što zvuči možda kao naučna fantastika, ali bitno je verovati u svoje snove i težiti ka ostvarenju istih.

Aleksandar Todorović (r3bl)

Haker, bloger, advokat open source softvera, bivši Opensource.com Community Manager, techie u organizaciji za istraživačko novinarstvo. Vodim svoj blog, aktivan sam na Tviteru, a imam i svoju fan stranicu na Fejsbuku (iako ni sam ne znam zašto)

Bojan Kezele

Nekada nastavnik na Fakultetu Organizacionih Nauka, sada Vodeći analitičar poslovih zahteva na Beogradskoj berzi. Na poslu Windows, kod kuće Linux!

Dragan Antić

Urednik većeg broja portala, web pisac i administrator,  pišem o svemu i svačemu. Volim da se družim sa neposrednim ljudima, da čitam iskrene tekstove na web-u, da vodim otvorene razgovore.

Milan Gluhić

Završio Računarski fakultet (RAF) u Beogradu smijer Računarske mreže i komunikacije. Trenutno zaposlen u Finbet d.o.o u Beogradu na poslovima Sistem administratora

Sreten Jokić

Sistem administrator sa višegodišnjim profesionalnim iskustvom u podršci za TCP/IP networking, Microsoft&Linux server administration

 

Marko Andrejić

Student Visoke ICT škole u Beogradu i član Mozilla Srbija zajednice. Vreme provodim učeći Python i istraživajući oblasti sajber bezbednosti i bioinformatike. Takođe vodim svoj blog i volim da se zezam sa Arduinom u slobodno vreme.

 

Nikola Ilić

Sysadmin, Python developer and Android enthusiast

 

Nikola Vranješ

Windows, Linux, zaštita i još mnogo toga. Slobodno vreme trošim na igrice i blejanje po netu.

 

Nebojša Cinger

PHP programer sam 7 godina, od kojih već 6 na Campayn projektu a Campayn je alat za jednostavno slanje email newslettera sa svim pratećim funkcijama koje u tome pomažu. Počeo sam kao freelancer, vremenom prešao u poziciju suvlasnika. Motiviše me lično usavršavanje kao i pomaganje ljudima u okolini da se upuste u svet programiranja

 

Dragan Samardžija

Senior Business IT Consultant at Miadria Group.