./KOMPJUTERA.sh >> it_blog 2>&1

Koga još taj IT zanima…

CloudTeh Hosting
Pišite za ovaj IT blog i delite svoje znanje dalje

Pišite za ovaj IT blog i delite svoje znanje dalje

Ukoliko želite da podelite sa drugima vaše iskustvo koje ste stekli u IT-ju ili znanje koje može pomoći korisnicima za lakši rad ili lakše upoznavanje sa informacionim tehnologijama ili jednostavno želite pisati o operativnim sistemima, programiranju, društvenim mrežama, bazama podataka, sistem administraciji, uputstvima i ostalim temama iz IT sfere za koje mislite da mogu biti korisne korisnicima nevezano da li su poslovni ili privatni, možete pisati na ovom blogu i uslovi da bi vaš tekst bio objavljen su sledeći:

 • Posedujete dobro znanje ili ste profesionalac iz bilo koje IT oblasti ili želite ljudima da dočarate vaše iskustvo, pozitivno ili negativno u radu na IT poslovima.
 • Pišete isključivo i samo o IT oblastima sa kojima ste lično radili i imate iskustva. Ne postoji politika bloga po pitanju teme, bitno je samo da je u pitanju bilo koja IT oblast sa kojom radite. Naravno, o igricama NE PIŠEMO na ovom blogu.
 • Tekst može biti strogo stručan (npr: C#, programiranje, kompajliranje..) ili opšti (npr: Zašto sam odabrala da studiram informacione tehnologije). Tekst može biti i sirovo uputstvo za instalaciju ili podešavanje nečega, bez mnogo propratnog teksta.
 • Možete pisati i o „delimično nelegalnim radnjama“ tipa kako ste uradili deface nekog websajta,  kako se radi skeniranje i probijanje mreže, DoS/DDoS, bruteforce, upotreba hakerskih alata i slično – ali uz obavezno i konkretno uputstvo kako se od tog hakovanja zaštititi.
  Naravno, nije dozvoljeno navođenje bilo kakve informacije kojom se može na bilo koji način naslutiti ko je bio meta.
 • Tekst ni pod tačkom razno ne sme biti kopipejstovan. Kopipejstovanje sa raznih stranih IT portala i predstavljanje tekstova kao svojih je rezervisano za velike domaće kopipejstovske portale koji jure kvantitet i klikove. Tekstove poput „Izašao je novi iPhone“, „Facebook najavio taster Unlike“ i slične ne možete objavljivati jer su tekstovi za debile.
 • Tekst ni pod tačkom razno ne sme da se sprda sa religijom, nacionalnošću, rasama, seksualnim opredeljenjima, da poziva na bilo kakva linčovanja bilo koga ili bilo čega i sličnih stvari koje mogu druge uvrediti. Tekstove pišete na srpskom, odnosno hrvatskom odnosno bosanskom odnosno crnogorskom jeziku i obavezno latinicom i to onom neošišanom (neosisanom)
 • Tekst ni pod tačkom razno ne sme da poziva na upotrebu nelegalnog softvera ili drugog nelegalnog materijala. Ako je u pitanju alat za hakovanje – mora biti samo onaj koji je javno dostupan i besplatan.
 • Neki tekst može biti i zadržan tj neobjavljen – vi ćete biti informisani zašto i dobiti info đe-ba-zapelo ako do toga dođe kako biste mogli da ispravite stvar.
 • Zabranjeno je pisanje o opštim stvarima ili uputstvima koja se mogu dobiti prostom pretragom na Guglu u dva klika (teme tipa kako zipovati fajl, kako napraviti Excel tabelu, kako otvoriti Instagram profil i slično).
 • Posebno pozivamo i dajemo prednost IT ekipi ženskog pola da se priključi kako bismo ubili više te glupačke balkanske stereotipe da ‘IT nije za žene’.

Pre pisanja, bar dok se ne upoznamo malo bolje, me informišite o temi koju biste obradili, čisto da ne gubite vreme ako tekst nije odgovarajući ili je tema već obrađena.

Tekst, sa odeljkom „O autoru“ možete iskucati u LibreOffice ili Microsoft Office programu ili u nekom od besplatnih online alata poput Google Docs-a, pa mi poslati na mail adresu tekst<ет>kоmpjutеrаs.соm kako bih se prvi uverio da li je tekst „po jusu“ i postavio na sajt.

„About me“ sekcija kojom ćete se predstaviti čitaocima će se nalaziti na kraju teksta i tu možete navesti linkove ka vašim profilima na društvenim mrežama, sajtovima i ostalim vašim mestima na netu. Naravno ako želite da tekst bude objavljen anonimno ili pod lažnim imenom – biće ispoštovano, ali postavite bar pun AboutMe, bez imena.

Iako je ideja ovog bloga uvek bila hobi i edukacija iz IT sfere i blog uvek bio neprofitabilan i volonterski od 2017-te ćemo pokušati poraditi malo i na zaradi, pa ako je bude svi autori učestvuju u zaradi. Za potrebe tehničkog održavanja zadržava se 10% od zarade a se sva ostala zarada se deli između komplet svih autora zavisno od učešća u pregledima po Gugl Analitici i isplata se vrši jednom godišnje. U vašim tekstovima se nalaze reklame kao i na svim tekstovima na blogu sem ako ne zatražite suprotno.

Naravno nemojte očekivati neku ludilo zaradu pošto se obrađuju teme koje nisu visokoposećene u regionu kao što su starlete, pevaljke, krimosi i nećete-verovati tekstovi ali eto u „najgorem“ slučaju bar ćemo imati dobar osećaj da smo ljude naučili da koriste kompjuter ili smo ih makar zainteresovali za IT a plus kroz to propagiranje znanja propagirate i lično sebe možda nekim budućim poslodavcima ili poslovnim partnerima.

DOSADAŠNJI AUTORI NA BLOGU

Alisa Mura

Zaljubljenik u tehnologiju od malih nogu s entuzijazmom koji se održao do danas. Svoju informatičku karijeru je započela kasnih 80-ih na svojim prvim Commodore 64 računarom. Danas vreme provodi kao grafički dizajner i uživa u nezdravim količinama elektronske muzike

Dragana T.

Srednjoškolka,  dugogodišnji član 4chana (for science purposes only), cenim anonimnost. Usavršavam znanje iz HTML-a, CSS-a, JavaScript-a i PHP-a. Freizeit  trošim na video igrice, Kritu i Photoshop ali se uvek trudim da naučim nešto novo. Always lurk more.

Milka

Trenutno sam studentkinja fakulteta tehničkih nauka. Radim grafički dizajn i učim front end. Volim muziku i slatkiše.

Aleksandar Brković

Korisnik, poštovalac slobodnog softvera i autor u časopisu o slobodnom softveru LiBRE Magazin

Alem Tatarević

Srednjoškolac iz Cazina, front end developer. Perfekcionista koji se zna na jednoj sitnici zadržati satima jer „ne paše tu nešto“ . Također, iskustvo i sa novinarstvom. Iako veoma mlad, puno toga naučio koristeći svoje vrijeme na najbolji mogući način – učeći. IT dešavanja i workshopovi u gradu su mi postali svakodnevnica. Upisom na fakultet dobiću dosta šansi za uspjeh pa vidjet ćemo na čemu ću završiti

Darko Dražović

Linux, Windows, Android, IT administration, Software, Hardware, POS retail, Oracle, bash, PL/SQL, Social Networks, Blogger, WordPress, IT Security….SingleCore husband, DualCore father, OctaCore worker

Goran Krstičević

Hi! I’m Goran Krstičević and I’m here to post some really cool stuff for you.

Milan Todorović

Vlasnik internet marketing agencije SeoExpert. Nikondžija po izboru DSLR-a. Ponosni osnivač turističkog portala TT-Group.net

Nikola Simić

Učenik sam Prve kragujevačke gimnazije prirodno-matematickog smera, 98-o sam godište, prijatelji me zovu Don ili Simke na internetu se predstavljam kao ShadowWalker od skoro pišem svoj blog koji se isto tako zove, zanimaju me informacione tehnologije, AI, robotika, vizionar sam, želja mi je da jednog dana projektujem istinsku AI, što zvuči možda kao naučna fantastika, ali bitno je verovati u svoje snove i težiti ka ostvarenju istih.

Aleksandar Todorović (r3bl)

Haker, bloger, advokat open source softvera, bivši Opensource.com Community Manager, techie u organizaciji za istraživačko novinarstvo. Vodim svoj blog, aktivan sam na Tviteru, a imam i svoju fan stranicu na Fejsbuku (iako ni sam ne znam zašto)

Bojan Kezele

Nekada nastavnik na Fakultetu Organizacionih Nauka, sada Vodeći analitičar poslovih zahteva na Beogradskoj berzi. Na poslu Windows, kod kuće Linux!

Dragan Antić

Urednik većeg broja portala, web pisac i administrator,  pišem o svemu i svačemu. Volim da se družim sa neposrednim ljudima, da čitam iskrene tekstove na web-u, da vodim otvorene razgovore.

Milan Gluhić

Završio Računarski fakultet (RAF) u Beogradu smijer Računarske mreže i komunikacije. Trenutno zaposlen u Finbet d.o.o u Beogradu na poslovima Sistem administratora

Sreten Jokić

Sistem administrator sa višegodišnjim profesionalnim iskustvom u podršci za TCP/IP networking, Microsoft&Linux server administration