Pišite za ovaj IT blog i delite svoja znanja i iskustva dalje

Ukoliko želite da podelite sa drugima vaše iskustvo koje ste stekli u IT-ju ili znanje koje može pomoći korisnicima za lakši rad ili lakše upoznavanje sa informacionim tehnologijama ili jednostavno želite pisati o operativnim sistemima, programiranju, društvenim mrežama, bazama podataka, sistem administraciji, uputstvima i ostalim temama iz IT sfere za koje mislite da mogu biti korisne korisnicima nevezano da li su poslovni ili privatni, možete pisati na ovom blogu i uslovi da bi vaš tekst bio objavljen su sledeći:

  • Posedujete dobro znanje ili ste profesionalac iz bilo koje IT oblasti ili želite ljudima da dočarate vaše iskustvo, pozitivno ili negativno. Ako niste još uvek profesionalac i tražite posao možete pisati o utiscima sa razgovora za IT posao, volontiranja po firmama i slično.
  • Tekst može biti strogo stručan (npr: C#, programiranje, kompajliranje..) ili opšti (npr: Zašto sam odabrala da studiram informacione tehnologije). Tekst može biti i sirovo uputstvo za instalaciju ili podešavanje nečega, bez mnogo propratnog teksta ili utisci iz razgovora za posao.
  • Možete pisati i o „delimično nelegalnim radnjama“ tipa kako ste uradili difejs (eng. deface) nekog vebsajta, kako se radi skeniranje i probijanje mreže, DoS/DDoS, brutfors (eng. bruteforce), upotreba hakerskih alata i slično – ali uz obavezno i konkretno uputstvo kako se od tog istog hakovanja zaštititi.
    Naravno, nije dozvoljeno navođenje bilo kakve informacije kojom se može na bilo koji način naslutiti ko je ili bi bio meta.
  • Tekst mora biti unikatan i autorski. Tekstove poput „Izašao je novi Ajfon“, „Fejsbuk najavio taster Unlike“ i slične budalaštine su zabranjene. Naravno, ne pišemo ni o igricama.
  • Tekst je na našem jeziku (SRB/HRV/BIH/CG) i na neošišanoj latinici ili ćirilici i ne sme da se sprda ni sa čim što ljude može uvrediti (religija, nacionalizam, seksualna opredeljenja i slično). Tekst će na blogu biti ćiriličan uz mogućnost odabira latinice kao pisma.
  • Tekst ni pod tačkom razno ne sme da poziva na upotrebu nelegalnog softvera ili drugog nelegalnog materijala. Ako je u pitanju alat za hakovanje – mora biti samo onaj koji je javno dostupan i besplatan.
  • Zabranjeno je pisanje o opštim stvarima ili uputstvima koja se mogu dobiti prostom pretragom na Guglu u dva klika (teme tipa kako zipovati fajl, kako otvoriti Instagram profil i slično).

Pre pisanja, bar dok se ne upoznamo malo bolje, me informišite o temi koju biste obradili, čisto da ne gubite vreme ako tekst nije odgovarajući ili je tema već obrađena.

Tekst, sa odeljkom „O autoru“ možete iskucati u bilo kom tekst procesoru (Writter, Word, kojigod) ili u nekom od besplatnih onlajn servisa poput Google Docs-a, pa mi poslati na mejl adresu tekst<et>kompjuteras.som kako bih se prvi uverio da li je tekst „po JUS-u“ i postavio na sajt.

„Iza ovog teksta stoji“ sekcija kojom ćete se predstaviti čitaocima će se nalaziti na kraju teksta i tu možete navesti linkove ka vašim profilima na društvenim mrežama, sajtovima i ostalim vašim mestima na netu. Naravno ako želite da tekst bude objavljen anonimno ili pod lažnim imenom – biće ispoštovano, ali postavite bar punu sekciju „Iza ovog teksta stoji“, bez imena.