Проналазак дуплираних или сличних фотографија на рачунару

Ја конкретно имам на рачунару доста фотографија (двоје деце, венчања, мора, чуда….) и морам признати да ме је увек излуђивало то да имам бар по 5 сличних слика. Рецимо на једној слици дете стоји, на другој дете стоји али гледа у камеру, следећа гледа у камеру али магловита слика…

…или…имам фотке у једном фолдеру, па правио посебан фолдер фотографија за развијање где сам копирао слике…па заборавио да обрисем, па после пола година немам појма да ли тај фолдер треба или не треба да обрисем.

На нету сам нашао одличан бесплатни програм којим ћете лако моћи да претресете цео рачунар у потрази за дуплираним или сличним фотографијама, релативно је стар програм (из 2012-те) али је екстремно лак за коришћење.

Прочитајте још и: Који су то бесплатни програми које препоручујем свима?

Име програма је Awesome Duplicate Photo Finder и можете га скинути са овог линка.

Pronalazak dupliranih ili slicnih fotografija na racunaru
Изглед самог програма после стартовања

Програм функцинише тако што унесете у њега које све локације на рачунару желите да претражите за дупликатима или сличним фоткама, пустите скенирање, сачекате пар минута и добијете списак фотографија са упоредним приказом оригинала и дупликата и опцијом да одаберете коју од те две фотке желите да обришете. Претпостављам да постоје програми који ово брисање раде аутоматски, али ја ипак више волим да сам одредим шта је за брисање а шта не.

Заједно са локацијом оригинала и дупликата имаћете и процену колико су идентичне ове фотографије (100% тотално исте фотке).

Како програм ради:

  • У поље испод менија превучете фолдере које желите да претражите – кликнете „Start Search“ и сачекате. После скенирања кликом на канту за смеће унутар програма бирате са које локације желите да обришете фотку
  • У колони Similarity имате процентуалну процену индентичности (100 = потпуно идентична слика) па можете сортирати кликом на ту колону.

Duplirane i slicne fotografije

Све фотке које сте обрисали биће у вашем Recycle Bin-у те ако сте неку фотографију грешком обрисали можете је лако вратити назад. Чак и ако сте обрисали фотке и из канте за смеће, можете их вратити бесплатним програмом Recuva под условом да није много времена прошло од њиховог брисања или да нисте после њиховог брисања копирали на хард диск велику количину података.