Pronalazak dupliranih ili sličnih fotografija na računaru

Ja konkretno imam na računaru dosta fotografija (dvoje dece, venčanja, mora, čuda….) i moram priznati da me je uvek izluđivalo to da imam bar po 5 sličnih slika. Recimo na jednoj slici dete stoji, na drugoj dete stoji ali gleda u kameru, sledeća gleda u kameru ali maglovita slika…

…ili…imam fotke u jednom folderu, pa pravio poseban folder fotografija za razvijanje gde sam kopirao slike…pa zaboravio da obrisem, pa posle pola godina nemam pojma da li taj folder treba ili ne treba da obrisem.

Na netu sam našao odličan besplatni program kojim ćete lako moći da pretresete ceo računar u potrazi za dupliranim ili sličnim fotografijama, relativno je star program (iz 2012-te) ali je ekstremno lak za korišćenje.

Pročitajte još i: Koji su to besplatni programi koje preporučujem svima?

Ime programa je Awesome Duplicate Photo Finder i možete ga skinuti sa ovog linka.

Pronalazak dupliranih ili slicnih fotografija na racunaru

Izgled samog programa posle startovanja

Program funkciniše tako što unesete u njega koje sve lokacije na računaru želite da pretražite za duplikatima ili sličnim fotkama, pustite skeniranje, sačekate par minuta i dobijete spisak fotografija sa uporednim prikazom originala i duplikata i opcijom da odaberete koju od te dve fotke želite da obrišete. Pretpostavljam da postoje programi koji ovo brisanje rade automatski, ali ja ipak više volim da sam odredim šta je za brisanje a šta ne.

Zajedno sa lokacijom originala i duplikata imaćete i procenu koliko su identične ove fotografije (100% totalno iste fotke).

Kako program radi:

  • U polje ispod menija prevučete foldere koje želite da pretražite – kliknete „Start Search“ i sačekate. Posle skeniranja klikom na kantu za smeće unutar programa birate sa koje lokacije želite da obrišete fotku
  • U koloni Similarity imate procentualnu procenu indentičnosti (100 = potpuno identična slika) pa možete sortirati klikom na tu kolonu.

Duplirane i slicne fotografije

Sve fotke koje ste obrisali biće u vašem Recycle Bin-u te ako ste neku fotografiju greškom obrisali možete je lako vratiti nazad. Čak i ako ste obrisali fotke i iz kante za smeće, možete ih vratiti besplatnim programom Recuva pod uslovom da nije mnogo vremena prošlo od njihovog brisanja ili da niste posle njihovog brisanja kopirali na hard disk veliku količinu podataka.