Сигуран начин да се заштитите од роминг хорора са годишњег одмора

Чуо сам данас језиву хорор причу о ромингу – цимнула ме једна самохрана мајка у порукама и питала могу ли јој ја некако помоћи у муци која ју је задесила – ствар је у томе што је са клинцем школарцем отишла у Египат, угасила је интернет путем мобилне мреже, отишли на плажу, окупали се, она отишла у оближњу продавницу да купи нешто за хас, вратила се и дочекао је клинац са њеним телефоном у руци…упалио интернет путем мобилне мреже, инсталирао неке 2 игрице, укупно око 50 мегабајта…па нека је са срећом, збогом око 130.000 динара (~1000€) колико је коштао овај излет у Гугл продавницу. Вели клинац, није радио интернет док није клинуо на ту иконицу.

Реално, дете није ни мало ту криво јер још није научило како капиталистичко друштво функционише, телефон у Србији, телефон овде на овом мору – све је то исто а ко ће њему сад објашњавати шта је роминг и гуљење коже са леђа. И она шта ће, кад је дошла у Србију, жалила се провајдеру, провајдер одбио жалбу као неосновану јер она јесте то користила, цимнула кума адвоката – он јој рекао да је шанса никаква да их добије, решила да неће да плати, адвокат јој поменуо смртносну реч „јавни извршитељ“ и објаснио јој како је човек због 1500 динара дуга, морао да плати извршитељима 22.000 динара и ту се прича завршила, правац банка, добар дан – добар дан, кредит, изволте, довиђења….ни на шта. Најскупље плаћене игрице икада.

Могао бих вам сад навести из рукава неколико добрих софтвера којима можете блокирати интернет саобраћај на вашем телефону било да је потребан root приступ или не или чак и неке већ имплементиране технике у самом Андроиду….и тако се спасити неочекиваног стартовања мобилне мреже и исукања новчаника због некакве игрице или надограадње софтвера у позадини, али нећу – ићи ћу линијом мањег отпора и са лаким решењем доступном свима без икаквог „хакерског“ знања а то је:

….позовете контакт центар вашег мобилног оператера, добар дан – добар дан, хоћу да ми искључите интернет у ромингу, може – готово!

Ово вас не кошта ништа а може вам спасити новчаник па самим тим и живот. Имате у позиву са оператером мобилног провајдера и могућност да скроз укинете себи роминг у иностранству али не бих се ја баш играо са тим, ко зна шта може да се деси гдегод, било тамо било код куће, па да је позив преко потребан а и то је нешто што можете лако да контролишете и плус чак, није ни толико скупо као што интернет у ромингу…цена интернета у ромингу се креће од 30 динара по мегабајту за ове наше околне државице, преко 700 динџи за ове познатије дестинације па до 2500 динара на овим фенси локацијама ван Европе.

Тако да, смањите ниво „размишљања о“ ако вам интернет путем мобилне мреже не треба у иностранству, позовите оператера мобилне телефоније и завршите ово, за миран сан….а што се самог интернета тиче, па имате тамо бежичне мреже негде мајкуму, ако не ту где сте одсели, седнете у кафић, наручите кафу од пар евра и акате интернет, Вајбер, Вацапове, Скајпове и чуда.