Siguran način da se zaštitite od roming horora sa godišnjeg odmora

Čuo sam danas jezivu horor priču o romingu – cimnula me jedna samohrana majka u porukama i pitala mogu li joj ja nekako pomoći u muci koja ju je zadesila – stvar je u tome što je sa klincem školarcem otišla u Egipat, ugasila je internet putem mobilne mreže, otišli na plažu, okupali se, ona otišla u obližnju prodavnicu da kupi nešto za has, vratila se i dočekao je klinac sa njenim telefonom u ruci…upalio internet putem mobilne mreže, instalirao neke 2 igrice, ukupno oko 50 megabajta…pa neka je sa srećom, zbogom oko 130.000 dinara (~1000€) koliko je koštao ovaj izlet u Gugl prodavnicu. Veli klinac, nije radio internet dok nije klinuo na tu ikonicu.

Realno, dete nije ni malo tu krivo jer još nije naučilo kako kapitalističko društvo funkcioniše, telefon u Srbiji, telefon ovde na ovom moru – sve je to isto a ko će njemu sad objašnjavati šta je roming i guljenje kože sa leđa. I ona šta će, kad je došla u Srbiju, žalila se provajderu, provajder odbio žalbu kao neosnovanu jer ona jeste to koristila, cimnula kuma advokata – on joj rekao da je šansa nikakva da ih dobije, rešila da neće da plati, advokat joj pomenuo smrtnosnu reč „javni izvršitelj“ i objasnio joj kako je čovek zbog 1500 dinara duga, morao da plati izvršiteljima 22.000 dinara i tu se priča završila, pravac banka, dobar dan – dobar dan, kredit, izvolte, doviđenja….ni na šta. Najskuplje plaćene igrice ikada.

Mogao bih vam sad navesti iz rukava nekoliko dobrih softvera kojima možete blokirati internet saobraćaj na vašem telefonu bilo da je potreban root pristup ili ne ili čak i neke već implementirane tehnike u samom Androidu….i tako se spasiti neočekivanog startovanja mobilne mreže i isukanja novčanika zbog nekakve igrice ili nadograadnje softvera u pozadini, ali neću – ići ću linijom manjeg otpora i sa lakim rešenjem dostupnom svima bez ikakvog „hakerskog“ znanja a to je:

….pozovete kontakt centar vašeg mobilnog operatera, dobar dan – dobar dan, hoću da mi isključite internet u romingu, može – gotovo!

Ovo vas ne košta ništa a može vam spasiti novčanik pa samim tim i život. Imate u pozivu sa operaterom mobilnog provajdera i mogućnost da skroz ukinete sebi roming u inostranstvu ali ne bih se ja baš igrao sa tim, ko zna šta može da se desi gdegod, bilo tamo bilo kod kuće, pa da je poziv preko potreban a i to je nešto što možete lako da kontrolišete i plus čak, nije ni toliko skupo kao što internet u romingu…cena interneta u romingu se kreće od 30 dinara po megabajtu za ove naše okolne državice, preko 700 dindži za ove poznatije destinacije pa do 2500 dinara na ovim fensi lokacijama van Evrope.

Tako da, smanjite nivo „razmišljanja o“ ako vam internet putem mobilne mreže ne treba u inostranstvu, pozovite operatera mobilne telefonije i završite ovo, za miran san….a što se samog interneta tiče, pa imate tamo bežične mreže negde majkumu, ako ne tu gde ste odseli, sednete u kafić, naručite kafu od par evra i akate internet, Vajber, Vacapove, Skajpove i čuda.