Слободно стави Automatic Update, шта може да се деси ту наопако?

Закукао ми човек нешто му се дешава са сервером, да се одмах, тачније хитно и сад – накачим и видим шта је. Сервер наравно није јаван, морам преко VPN-а да се накачим и погледам шта је.

Недеља, рано јутро по темплејту рођено, а први весник нерадног викенда је наравно бушилица у пуној снази са спрата изнад или испод, комше се испод прозора свађају око Вучића, други комша турира Алфу или Форда покушавајући да га оправи, чује се цвркут птица у паузама бушилице…нерадан дан, за све сем за ИТ-јевце, није проблем, као што никад није био ни до сад, навикне се човек у ИТ-ју години 15-тој, скачем, седам за комп онако са подочњацима ко Маршићанин да се качим и гасим е-пожар. Старт мени….а ђе ми је иконица VPN?

Нестала ми мала жута иконица са катанчићем иза које се крије CiscoVPN, контам, могуће да сам грешком одрадио „Unpin from Start“, куцам c…i…s…c ништа ми не излази, куцам v…p…n излази ми само оно дифолтно Windows чудо за прављење VPN конекције. Могуће да је старт мени забаговао, дешавало се некад и то, идем право у Program Files па ћу оданде директ да позовем VPN.

Дупли клик на „vpngui.exe“ и отвара се нека уврнута грешка да VPN сервис није стартован. Па какав сад VPN сервис које пичке материне, то ми никад није тражило а имам овај клијент на два компа при чему га са једног (пословног) користим баш активно док са овог пословног само кад рат избије.

У Windows сервисима ниђе ништа што има везе са Cisco VPN клијентом, ништа није буџено на компу, инсталирано или штагод у последњих бар годину дана…једино што је промењено пре пар месеци је било то што сам ставио да се аутоматски инсталирају Windows ажурирања, контам кућни комп ионако сам ретко кад за њим а таман да испратим како то све ради с обзиром на моја проблематична искуства са Windows апдејтима раније а опет, с обзиром да ми сви које знам имају постављен automatic update – шта сам ја сад, као нешто паметан па нећу…и стварно, није било проблема са апдејтима до сад.

Рекох, хајде мало да погледам по системској партицији шта се дешава и прво што сам видео био је нови фолдер „Windows.old“, ту се лупим шаком о чело, по старом добром обичају опсујем прво себи све по списку, па опсујем пар пута Слобу и Драшковића….кликнем на онај балончић у systrayu и имам шта да видим…

Windows је решио да избаци све везано за CiscoVPN, оставио је само фајлове у Program files-у што би се рекло, остали само дугмићи…урадим rollback на псовања Слобе, Драшковића, Колинде, Брчко Дистрикта, Горице Гајевић и Мијатове пречке – и преусмерим псовке на Мајкрософт и Бил Гејтса уз једно пар „Е јебо ме Виндовз да ме јебо“.

…и ништа, опет инсталирао CiscoVPN назад, овај се није ништа бунио иако пише да не може да ради на тој верзији Windows (тешко курву у кола утерати) и то проферцерало без икаквих проблема….уз изгубљено време и „а уз то и не ради“ ребуса…накачио се и решио човеку проблем – додуше са закашњењем али срећом није било ништа опасно.

Судбина је хтела да је Windows самоиницијативно кроз апдејт убио CiscoVPN у петак а да ми је он хитно и одмах требао у недељу…пре тога сам га од куће користио можда пре 2 године последњу пут, тако да – мислим да је Windows осмислио мајор Едвард Марфи а пре него што је постао Хитлер а остало је историја.

…и да, од петка имам и ову поруку изнад у Фајерфоксу, бога питај шта је све овај Вулин самоиницијативно убио са система…