Slobodno stavi Automatic Update, šta može da se desi tu naopako?

Zakukao mi čovek nešto mu se dešava sa serverom, da se odmah, tačnije hitno i sad – nakačim i vidim šta je. Server naravno nije javan, moram preko VPN-a da se nakačim i pogledam šta je.

Nedelja, rano jutro po templejtu rođeno, a prvi vesnik neradnog vikenda je naravno bušilica u punoj snazi sa sprata iznad ili ispod, komše se ispod prozora svađaju oko Vučića, drugi komša turira Alfu ili Forda pokušavajući da ga opravi, čuje se cvrkut ptica u pauzama bušilice…neradan dan, za sve sem za IT-jevce, nije problem, kao što nikad nije bio ni do sad, navikne se čovek u IT-ju godini 15-toj, skačem, sedam za komp onako sa podočnjacima ko Maršićanin da se kačim i gasim e-požar. Start meni….a đe mi je ikonica VPN?

Nestala mi mala žuta ikonica sa katančićem iza koje se krije CiscoVPN, kontam, moguće da sam greškom odradio „Unpin from Start“, kucam c…i…s…c ništa mi ne izlazi, kucam v…p…n izlazi mi samo ono difoltno Windows čudo za pravljenje VPN konekcije. Moguće da je start meni zabagovao, dešavalo se nekad i to, idem pravo u Program Files pa ću odande direkt da pozovem VPN.

Dupli klik na „vpngui.exe“ i otvara se neka uvrnuta greška da VPN servis nije startovan. Pa kakav sad VPN servis koje pičke materine, to mi nikad nije tražilo a imam ovaj klijent na dva kompa pri čemu ga sa jednog (poslovnog) koristim baš aktivno dok sa ovog poslovnog samo kad rat izbije.

U Windows servisima niđe ništa što ima veze sa Cisco VPN klijentom, ništa nije budženo na kompu, instalirano ili štagod u poslednjih bar godinu dana…jedino što je promenjeno pre par meseci je bilo to što sam stavio da se automatski instaliraju Windows ažuriranja, kontam kućni komp ionako sam retko kad za njim a taman da ispratim kako to sve radi s obzirom na moja problematična iskustva sa Windows apdejtima ranije a opet, s obzirom da mi svi koje znam imaju postavljen automatic update – šta sam ja sad, kao nešto pametan pa neću…i stvarno, nije bilo problema sa apdejtima do sad.

Rekoh, hajde malo da pogledam po sistemskoj particiji šta se dešava i prvo što sam video bio je novi folder „Windows.old“, tu se lupim šakom o čelo, po starom dobrom običaju opsujem prvo sebi sve po spisku, pa opsujem par puta Slobu i Draškovića….kliknem na onaj balončić u systrayu i imam šta da vidim…

Windows je rešio da izbaci sve vezano za CiscoVPN, ostavio je samo fajlove u Program files-u što bi se reklo, ostali samo dugmići…uradim rollback na psovanja Slobe, Draškovića, Kolinde, Brčko Distrikta, Gorice Gajević i Mijatove prečke – i preusmerim psovke na Majkrosoft i Bil Gejtsa uz jedno par „E jebo me Vindovz da me jebo“.

…i ništa, opet instalirao CiscoVPN nazad, ovaj se nije ništa bunio iako piše da ne može da radi na toj verziji Windows (teško kurvu u kola uterati) i to proferceralo bez ikakvih problema….uz izgubljeno vreme i „a uz to i ne radi“ rebusa…nakačio se i rešio čoveku problem – doduše sa zakašnjenjem ali srećom nije bilo ništa opasno.

Sudbina je htela da je Windows samoinicijativno kroz apdejt ubio CiscoVPN u petak a da mi je on hitno i odmah trebao u nedelju…pre toga sam ga od kuće koristio možda pre 2 godine poslednju put, tako da – mislim da je Windows osmislio major Edvard Marfi a pre nego što je postao Hitler a ostalo je istorija.

…i da, od petka imam i ovu poruku iznad u Fajerfoksu, boga pitaj šta je sve ovaj Vulin samoinicijativno ubio sa sistema…