Шта је то IP адреса?

IP адреса јесте адреса вашег или туђег рачунара или сервера на мрежи, и у другом рачунару схватљивом формату. Она служи за лоцирање и идентификацију рачунара на мрежи, било да се ради о глобалној мрежи (интернету) било да се ради о локалној мрежи (у вашој фирми или код куће).

Ако вас ваш систем администратор пита „Која ти је IP адреса?“ пита да би могао директно да вас нађе на мрежи којом руководи и највероватније да би се даљински накачио на ваш рачунар или проверио да ли сте видљиви на мрежи и слично. Ако му и не јавите, докопаће се ваше адресе скенирањем целе мреже.

Да би сте нашли вашу IP адресу, најлакше је да одете на подешавања ваше мрежне картице (Windows 7 = Control Panel >>> Network and sharing centar >>> Change adapter settings) па да кликнете десним кликом на њу (обично се зове Local Area Connection ако сте на нет прикачени уз помоћ кабла или Wireless network Connection ако користите Wi-Fi), па изаберете Status па Details:

ИТреци_01
У овом случају, рекли би сте да је ваша IP адреса „192.168.1.116“

Та IP адреса може вам бити аутоматски додељења захваљујући неком серверу који додељује те адресе рачунарима (такозвани DHCP сервер) па самим тим по потреби и мењана а може бити и исконфигурисана ручно директно на вашем рачунару, те не може бити промењења док је ви или неко други не промени кроз системска подешавања.

Прочитајте још и: Који се то оперативни систем углавном користи за сервере?

Дакле укратко, IP адреса јесте јединствена адреса вашег уређаја (рачунар, сервер, таблет, смартфон, мрежни штампач…) док је на мрежи.

Сликовито објашњено: Да би поштар донео писмо на вашу кућну адресу, потребна му је ваша тачна адреса или ће писмо однети на погрешно место или га неће ни однети. Када би му неко рекао „Однеси ово писмо, има једна кућа у Шапцу, жута, 70 квадрата на два спрата“ то би му помогло, и ако је неки локалац можда би и потрефио о којој се кући ради, али опет не би био сигуран где тачно да однесе то писмо. Тек кад би добио уникатну адресу био би 100% сигуран.

Тренутно се користи мало застарели систем „Држава-град-улица-број“ (или ти на ИТ језику IPv4 протокол) али у најави је (а негде се и користи) и испорука пошиљки само на основу напреднијег ПАК броја (односно на ИТ језику IPv6 протокол).