Šta je to IP adresa?

IP adresa jeste adresa vašeg ili tuđeg računara ili servera na mreži, i u drugom računaru shvatljivom formatu. Ona služi za lociranje i identifikaciju računara na mreži, bilo da se radi o globalnoj mreži (internetu) bilo da se radi o lokalnoj mreži (u vašoj firmi ili kod kuće).

Ako vas vaš sistem administrator pita „Koja ti je IP adresa?“ pita da bi mogao direktno da vas nađe na mreži kojom rukovodi i najverovatnije da bi se daljinski nakačio na vaš računar ili proverio da li ste vidljivi na mreži i slično. Ako mu i ne javite, dokopaće se vaše adrese skeniranjem cele mreže.

Da bi ste našli vašu IP adresu, najlakše je da odete na podešavanja vaše mrežne kartice (Windows 7 = Control Panel >>> Network and sharing centar >>> Change adapter settings) pa da kliknete desnim klikom na nju (obično se zove Local Area Connection ako ste na net prikačeni uz pomoć kabla ili Wireless network Connection ako koristite Wi-Fi), pa izaberete Status pa Details:

ITreci_01

U ovom slučaju, rekli bi ste da je vaša IP adresa „192.168.1.116“

Ta IP adresa može vam biti automatski dodeljenja zahvaljujući nekom serveru koji dodeljuje te adrese računarima (takozvani DHCP server) pa samim tim po potrebi i menjana a može biti i iskonfigurisana ručno direktno na vašem računaru, te ne može biti promenjenja dok je vi ili neko drugi ne promeni kroz sistemska podešavanja.

Pročitajte još i: Koji se to operativni sistem uglavnom koristi za servere?

Dakle ukratko, IP adresa jeste jedinstvena adresa vašeg uređaja (računar, server, tablet, smartfon, mrežni štampač…) dok je na mreži.

Slikovito objašnjeno: Da bi poštar doneo pismo na vašu kućnu adresu, potrebna mu je vaša tačna adresa ili će pismo odneti na pogrešno mesto ili ga neće ni odneti. Kada bi mu neko rekao „Odnesi ovo pismo, ima jedna kuća u Šapcu, žuta, 70 kvadrata na dva sprata“ to bi mu pomoglo, i ako je neki lokalac možda bi i potrefio o kojoj se kući radi, ali opet ne bi bio siguran gde tačno da odnese to pismo. Tek kad bi dobio unikatnu adresu bio bi 100% siguran.

Trenutno se koristi malo zastareli sistem „Država-grad-ulica-broj“ (ili ti na IT jeziku IPv4 protokol) ali u najavi je (a negde se i koristi) i isporuka pošiljki samo na osnovu naprednijeg PAK broja (odnosno na IT jeziku IPv6 protokol).