Шта су ботови и зашто их омаловажавате?

У Србији је од 2011-те па на овамо веома актуелан појам бот који у не-гиковском смислу означава некога ко на све лоше текстове о његовом политичком Великом вођи, тајкуну или неком другом утицајном главоњи или компанији поставља позитивне и срцу умилне (да не кажем дупеувлакачке) коментаре о истом, на све негативне коментаре удара минусе а на све позитивне удара плусеве.

Ботови, ти исти ботови – ни једна странка не сме отворено да призна да их има у својим редовима јер би због тога испали неозбиљни али их, вид доказује, има владајућа странка а највероватније и највећа опозициона странка, која опет због мањка финансија губи тај „ботовски“ рат.

У коментарима ботова најчешће се налази подоста правописних и граматичких грешака – али са разлогом (ово сам схватио касније) да би читалац ипак имао утисак да је коментатор неко из народа а не образован човек, обично човека ког величају ословљавају са Господин (ни један не-бот коментатор то не ради сем кад се ради о подругљивом коментару) и обично им је ницк нешто типа „Аранђел39“ и највероватније на рачунару имају три излизана тастера – CTRL, C и V.

Претпоставка је да сем софтвера којим добијају упуте где треба да поставе дупеувлакачки коментар или лупају плусеве/минусе имају и софтвер за промену IP/MAC адреса и ауторестарт рутера, користе Тoр или вeбпрокси баш због те јебаде око IP адреса (неки сајтови не дозвољавају да се два пута лупи плус са исте IP адресе) и највероватније користе 3G USB стикове. Кажем претпоставка јер нисам у тој причи па нисам баш ни најупознатији са каквом технологијом и знањем располажу.

По мени, интернет коментатори (или како их сви зову – ботови) су део регуларне маркетиншке кampање и могу допринети промени мишљења особе која чита коментаре набоље ил’ нагоре, наравно, уколико нису нападни или неаргументовани као што су отприлике сви домаћи бот-коментатори који величају политичке странке и то раде траљаво до-зла-бога те може и ћорав коњ да их провали, а још на то додајте и траљаве политичке коментаторе на Твитеру/Фејсбуку – катастрофа…али ко се упеца – упеца. Такође ценим и да се овакав вид покушаја промене нечијег мишљења ради и на западу и на истоку, тако да није нешто „Срби осмислили“.

Иначе, у јавности је на крају процурео софтвер за политичко дупеувлакашто који су користили у Српској Напредној Странци имена Валтер и SkyNet и више о томе можете прочитати на сајту Телепромтера да не бих и ја понављао ту причу: Све тајне SNS ботова

Шта су ботови и зашто их омаловажавате?
Клик у фотку за пуну вест на оригиналном сајту

А шта су у ствари ботови?

Дефиниција бота је: „Бот је софтвер који има улогу софтверског робота (бот је скраћено од робот), односно интелигентног софтверског агента и обично у себи има имплементирану вештачку интелигенцију због ефективнијег скупљања, манипулисања у управљања подацима“

Дакле, у дефиницији је употребљења реч интелигенција те то аутоматски избацује из било какве комбинације политички активизам а још на то додајте и реч софтверски – што ће рећи да није у питању „људски хардвер“ који покушава да напредује у страначкој хијерархији или ако је паметан, ради за неке новце, већ парче програма направљеног од стране људи који знају свој посао.

Шта је посао правог бота?

Бот је регуларан софтверски алат који користе компаније да би прикупиле њима битне информације које спакују у неку своју базу података па искористе да би себи донеле материјалну добит, било на легалан или нелегалан начин, обично пуштањем реклама (тако ради рецимо Гугл).
Постоје и ботови који су ту да покупе информације потребне за спамовање (имејл адресе првенствено), да постављају коментаре по разним сајтовима или форумима (обично са рекламама или малициозним линковима), да се понашају као човек помоћу вештачке интелигенције те да с вама четују тако да не можете да провалите да ли причате са правим човеком или роботом?

Рецимо, можете уживо видети како један такав бот (стручно се зове чет-бот) функционише, посетом страници http://www.cleverbot.com/ и постављањем неког питања или покретањем приче са ботом, може и на српском језику.

Покушах га зајебати, али не да се мали бот, паметан је
Покушах га зајебати, али није пао на ову старинску фору са римовањем

Бот би се, теоретски, због вештачке интелигенције, могао употребити и за акције политичког маркетинга и претпостављам да то велике партије (по свету) раде, али код нас је, очито, да је у питању ипак људска рука, бар кад су смешни политички коментари у питању.

Постоји више врста ботова и неки од најпознатијих су:

 • Spambot – оставља рекламе, малициозне линкове по сајтовима, шаље мејлове на емаил адресе које навата на вашем сајту, може да се региструје на вашем сајту или форуму па да спамује и тамо. Овај тип бота, као што претпостављате спада у малициозне и ту је да би зајебавао вебмастере.
  Да би се заштитили од ове интелигентне напасти, webмастери постављају, у највећем броју случајева CAPTCHA (кепча) заштиту, где се од вас тражи да одговорите на неко питање, препознате неку фотографију, решите математичку једначину и слично што спамбот не очекује.
 • Chatbot – обично се користи на порно сајтовима (порно сајтове отприлике обилазе сви, немој да ми ту колутате очима) где се посетиоцу порно сајта појави четbox попут онога који вам се појави кад вас неко контактира на Фејсбуку где га нека риба позове да детаљније упознавање уз пар општих питања а он јадан не знајући да уствари прича са неким програмом ко млад мајмун почне своју тужну причу.
  Постоје и регуларни четботови који се обично користе на страницама везаним за техничку подршку, где одговарају да питања која су им вечином већ била постављана а ако не знају одговор прослеђују вас даље правом човеку или другој веб страници.
  Пример четбота имате и у горњој фотки.

  Чисто да бих вам дочарао
  Чисто да бих вам дочарао
 • Web crawling bot – су програми који служе да „претресу“ вебсајт у потрази за битним подацима, па да те податке пошаљу назад у базу података која ће се употребљавати за даље акције. Рецимо, један од најпознатијих Wеb crawler-a је Googlebot, бот направљен од стране компаније Гугл који има задатак да освежава индеx сајтова на Гуглу и података са тих сајтова, као и да се аутоматски повеже на други сајт чији линк навата на сајту (зато се SEO стручњаци ложе на беклинкове – што више линкова на другим сајтовима ка вашем сајту, то сте занимљивији Гуглу).
  Сем Googlebotа и друге велике компаније користе своје ботове, рецимо Yahoo користи Slurp, Мајкрософт Bing користи Bingbot (који додуше користи сад и Yahoo) и остали.
  Wеб craling bot се још зове и Spider (паук) јер ето, иде са сајта на сајт користећи линкове правећи тако мрежу

Постоји још подоста врста ботова (баците поглед на овај линк) и као што видите, увек се ради о програму, обично окићеном вештачком интелигенцијом а никад о јадном убогом човеку, тако да је појам бот који се користи у нашем народу, ни крив ни дужан деградирао оног правог бота, јунака преваре или прикупљања информација за одређену компанију.

Мислим да ипак треба да се осмисли други назив за ове наше домаће интернет „ботове“ јер ботови дефинитино нису.