Userful Desktop виртуализована инфраструктура – једноставна, јефтина и моћна

Userful Desktop је софтверско „all-in-one“ VDI (Virtual Desktop Infrastructure) решење Userful корпорације, базирано на Red Hat Enterprise Linux-u, намењено public computing сегменту, односно рачунарима који се налазе на локацијима као што су аеродроми, јавне библиоте, хотели и друге сличне јавне локације, али и свим другим окружењима којима је потребан једноставан и приступачан систем за централизовано управљање десткоп инфраструктуром.

Рачунаре на оваквим местима (јавни терминали) током дана користи велики број људи, а њихова улога је, између осталог (често и пре свега), да корисницима омогуће приступ и употребу онлајн сервиса.

Специфични услови у којма функционишу овакве радне станице, намећу потребу да софтвер који се на њима користи, поседује одговарајуће функционалности, као и да обезбеди висок ниво сигурности.

Један рачунар за велики број терминала

Userfull Desktop излази у сусрет свим захтевима public computing окружења, а оно што га чини изузетно занимљивим јесте могућност да се помоћу технологија виртуализације креира већи број јавних терминала, коришћењем ресурса једног рачунара. Овде говоримо о десктоп рачунарима који обављају функцију аналогну серверској инфраструктури у оквиру виртуализационог дата центра и у складу са специфичним потребама ВДИ окружења.

уд3

Овакве могућности у сфери „оптимизације ресурса“ чине Userful Desktop идеалним за свако окружење у којем се јавља потреба за рационализацијом трошкова. Userful Desktop смањује софтверске, хардверске, као и издатке везане за електричну енергију и представља прави избор за установе које се баве едукацијом, болнице, хотеле и слично.
Актуална верзију Userful Desktopа као и информације из прве руке о овом софтверу можете наћи на адреси http://www.userful.com/products/userful-desktop

Нагласимо на почетку да је у питању комерцијални софтверски производ и да је, као и код многих других популарних софтверских решења урађених у форми самосталне платформе, могуће наручити специјализовани хардвер са већ преинсталираним софтвером.

Информације о лиценцирању и конкретним износима нису јавно доступне, на сајту нема ових детаља, а за више информација потребно је контактирати Userful корпорацију. Уколико сте заинтересовани и разматрате да га набавите, најлакши начин да их комуницирате јесте путем веб форме на матичном сајту.

Са адресе горенаведене адресе могуће је преузети Userful Desktop софтвер чија је функционалност ограничена, а који после процеса активације и лиценцирање постаје у потпуности оперативан. На истој адреси налази се и комплетно упутсво за инсталацију.

Инсталирај и вози

Userful Desktop решење можемо описати као оперативни систем заснован на Ред Хат Enterprise Линукс-u који се инсталира на хост рачунар, а одмах по инсталацији, на систему је доступан, током инсталације предефинисани сет апликација. На овај начин, оут of the box, корисницима је омогућено коришћење канцеларијских апликација, безбедно сурфовање интернетом, експлоатација и рад са муltимедијалним садржајима, креирање различитих типова докумената, речју омогућено је све што свакодневни рад на рачунару подразумева.

Поред наведеног, омогућен је и висок степен кастомизације софтвера према потребама окружења. Userful Desktop је могуће прилагодити специфичним потребама било ког клијента.

уд2

Userful Desktop решење се може користити самостално, на једном рачунару, али је, наравно, занимљивији setup у којем се једна физичка машина користи за креирање већег броја виртуалних десктоп терминала. Оваква архитектура Userful Desktop система подразумева један рачунар (хост) на којем је инсталиран Userful Desktop софтвер, а за сваки виртуални десктоп терминал потребно је обезбедити монитор, тастатуру, миша и – повезивање са хост машином.

За повезивање виртуал десктоп терминала са Userful Desktop хостом постоје две могућности односно сценарија:

  • Први сценарио подразумева директно повезивање, под условом да хардвер хост рачунара има подршку за више графичких система (multiple video card solution).
  • Други сценарио подразумева коришћење Zero клијената, при чему се све потребне хардверске компонете виртуалног десктоп терминала (монитор, миш, тастатура) повезују са Zero клијентом, а он се затим, путем USB-а или LAN конекције, повезује са Userful Desktop хост рачунаром.

Платформа је потпуно имуна на вирусе. Када се клијентска сесија на јавној десктоп станици заврши, она се аутоматски ресетује, без потребе за рестартовањем система и спремна је за даљу употребу.

Userful Manager – контрола из клауда

Да је у питању озбиљан производ и да се при креирању водило рачуна о свим профилима корисника и њихових потреба – од малих до enterprise организација, говори и компонента под називом Userful Manager. У питању је веб базирани интерфејс, cloud компонента намењена управљању и кастомизацији свих поставки и подешавања Userful Desktop софтвера. Ова компонента омогућује централни мониторинг коришћења десктоп станица у реалном времену, али и приступ предефинисаним десктоп решењима која се могу као готова имплементирати на станицама, што представља озбиљну уштеду у времену и административном труду.

Предефинисана решења се могу мењати и прилагођавати како би се добило одговарајуће кастомизовано решење које се затим једноставно пропагира на десктоп инстанце где год да се оне физички налазе.

Десктоп клијенти на свака 4 сата проверавају серверску – management компоненту и при томе преузимају и инсталирају све промене у поставкама. На овај начин могу се, на пример, форсирати подешавања браузера или листа дозвољених веб локација, подесити време трајања корисничке сесије (систем ће аутоматски покушати да излогује корисника након истека дефинисаног времена и упозорити га да сачува податке на екстерно складиште или клауд), направити избор доступних пречица на десктопу или пак организовати наплата коришћења интернета. И оно што је веома битно, за управљање оваквим једним системом виртуалне десктоп инфраструктуре нису потребне посебне административне вештине, нити стручњак са Unix\Linux\Microsoft сертификатом.

Закључак

Userful Desktop представља једноствано, практично и економично решење за организацију инфраструктуре виртуалних десктоп станица, тамо где су оне потребне у већем броју – и за типизиране корисничке потребе, пре свега приступ интернету и онлајн сервисима. У питању је софтвер и концепт који нуди бројне функционалности, несумњиве уштеде ресурса, а све то у комбинацији са једноставним управљањем. Верујемо да у савременим условима пословања и уз општи тренд смањивања трошкова, Userful Desktop нема разлога да брине за своју позицију на тржишту инфраструктурних решења.

Текст је преузет са угашеног блога ИТ модул и оригинални аутор овог текста је Владимир Благојевић. Компјутераш ИТ блог објављује текстове са тог блога како ризница знања са те локације не би отишла у заборав.