Утисци о сертификацајама за Линукс систем администратора и инжењера (RHSCA/RHCE)

Већ неко време шљакам као Линукс админ и сертификација ми није била нешто потребна за рад, нико ми је није тражио али би ми било супер кад бих имао бар неки доказ којим бих некоме ко ме не зна или никад није радио са мном могао да докажем да имам везе са тим.

Пре неких годину дана сам, захваљујући буџету за самоусавршавање који фирма у којој радим нуди својим запосленима решио да пробам са Линукс фондацијом и сертификацијом код њих те купио могућност полагања кад је био на неком попусту, а у међувремену добили смо могућност да полажемо испите и за РедХет технологије па сам помислио да пробам и ту….на крају положио сам оба испита тако да сам сад и RHSCA (Red Hat Certified System Administrator) и LFCS (Linux Foundation Certified System Administrator – да, ни мени није баш најјаснија скраћеница), а после положих и RHCE (Red Hat Certified Engineer) па рекох да поделим утиске са интернетом.

RHSCA

Oвде ми је у старту било безвезе што се траже неке ствари које нису у директној вези са самим нативним Линуксом, као што су некакав Стратис, ВДО, Подмен а који су заправо софтверчићи који се скидају посебно па подешавају. Стратису не видим неку сврху, делује ми као мало фенсији LVM, а ова остала два су добре ствари – VDO омогућава кориснику да може да има милијарду копија фајлова од 1GB на диску и да буде заузето само 1GB, док је Подмен нешто најсличније Докеру с тим што не користи дејмон, не мора ништа да буде стартовано да би све радило плус може да се окида у рутлес моду користећи у том случају непривилеговане портове.

Елем, прво заказивање је прошло у благој пропасти – заказао фазон за петак у 18h, a некако се испоставило да је систем то напаковао у среду у 16h – како, не знам. Колега који је исто заказао, Амер – имао је исти баг, заказао је по његовом времену исто после посла – а било некако заказано дан раније у фазон 2 ујутру по његовом времену. Проблем и код мене и код њега је био тај што нисмо проверили у детаље имејл који смо добили од Редхета кад је заказано полагање, већ смо се уздали у оно што смо одабрали на порталу. Какав је то баг са Редхет заказивањем не знам, али нешто ту дефинитивно није било ОК.
Елем, ја у сред рада, отишао у клоњу, враћам се – на Вајберу 3 пропуштена позива и управо ме неко зове, јављам се, са друге стране индијски нагласак (наравно) – имате испит, рекох имам прекосутра, она вели јок имате данас, ја јок бре прекосутра побркали сте ме с неким, она ајд провери имејл шта ти пише, ја велим хоћу шта сте пукли – погледам мејл….јеботе, стварно сад имам, велим у мејлу пише да имам сад а пријавио сам се за петак у 18, она вели – хоћете ли сад да полажете или не, ако не полажете биће убележено као да се нисте појавили и ћао, велим може, она вели ОК, улогујте се…ја велим дајте ми 10 минута само да решим стандарде око полагања и собу, она вели ОК и тад почиње хаос…

Да би се полагао тест, соба где се полаже мора да буде чиста, нико у соби не сме да буде, нико не сме да уђе у собу док траје испит, сме да се користи само један монитор, не сме да се користи вајлерлер миш или тастатура и милион некаквих захтева још – а ја, у кревети клинац и клинка који као да су на неким дрогама, жена која јебе мајку и клинци и клинки, ташта, на столу штахоћеш, веб камера питај курац где сам је ставио, јури, намештај, сређуј, чисти, терај све укућане напоље, гаси звоно на вратима, закључавај.

Сама питања и нису нешто компликована, нема ништа ту теоретисања типа „шта ради ова команда“ већ је све засновано на – поправи ово, види зашто ово не ради, намести оно, пронађи ово, инсталирај оно, подеси ово и у принципу мислим да ко већ ради са Линуксом може ово да прође без проблема, само још да долупа ове горе Стратисе, селинукс и сличне технологије са којима се није радило активно. Кад се све заврши машина се оставља Редхету да уради ревизију урађеног, претпостављам да има нека аутоматизација за то и резултати се очекују неколико дана, али мени дођоше после неколико сати, успех 95% (беше све изнад 60% се рачуна као прошао си).

RHCE

Ово је можда некад била нека напреднија сертификација и тежи тест – сад је Ансибл. У принципу ако знаш да радиш у Ансиблу и имаш знање о Линуксу – а требало би да имаш пошто до RHCE можеш само ако си прешао RHSCA ово ћеш проћи лаћа. Било је неколико Ансибл модула са којима нисам имао искуства али у принципу ansible-doc команда је урадила посао јер тамо има лепо објашњења за све и свашта са све примерима. Дакле ansible-doc добро простудирати превентивно и знање Ансибла и ово се пролази. Раније је под овим полагано подешавање мреже, DNS сервера, DHCP, лоуд балансера и свашта нешто а сад је заправо RHSCA плус Ансибл.

ИСПИТ

Испит се полаже на две неке виртуалне машине на Редхет осмици…све почиње са машином у коју не можеш да се улогујеш и мораш да видиш зашто не можеш – а то је заборављена лозинка коју треба ресетовати – ништа компликовано али је мало део око селинукса трики ако се није радило са њим. После иде – пронађи и прекопирај фајлове (доста се find користи) којима је овнер тај-и-тај, којима је величина та-и-та и слично, направи користика овог, корисника оног, подеси да овај корисник може а онај не да уради нешто на фајлу, подеси ACL за нешто, прошири партицију за 100 екстенда (ту су ме мало нашли пошто ценим да нико никад у свом животу није проширивао партицију за екстенде, сви користи или гигабајте или проценте…али man страница помогла), па промени порт за неки сервис (исто селинус закчољица), па подеси VDO, па подеси Стратис и набуџи неке партиције у њему, подмен – скини по постави контејер, накачи неки сториџ на њега и постави да се стартује са системом и да може обичан корисник да манипулише тиме, пронађи процес који заузима процесор јуначки и убиј га, аутпут неке команде (неки бинарни програм) испиши у неки фајл а њен stderr у неку други, види зашто не ради кронтаб и тако то. Има још ту ствари али су све системашке и лаке, ништа компликовано.

На крају се добије на мејл да ли си прошао или не и који ти је скор, и Редхет ти омогући персонализовани линк ка сертификатима којим се може доказати да је положено све и изгледа овако у мом случају: RHCSA/RHCE
Oно што уме мало да иритира је рок трајања ових сертификата од 3 године, које нормалан човек види као регуларно циклично извлачење пара из корисника јер капитализам, али Редхет то види као „Па има доста измена временом, нове технологије и алати, то што знаш ће застарити за 3 године па се ипак обучи и за ово и сертификуј се“-

У принципу, да нисам имао могућност преко фирме да полажем ово највероватније и не бих полагао (око беше 400$ кошта полагање), али хајде као да имам написмено иницијално да умем да радим за случај да ме стартују неке стране фирме јер сертификат њима значи а наравно истрешће ме из гаћа на техничком интевјуу но ово као да буде неко иницијално зелено светло.

Сертификација за Линукс админа на Линукс фондацији (LFCS) по квалитету је по мени бар три класе изнад Редхетовог, доста је теже и тражи се доста више знања а при том је сам интерфејс полагања доста „нормалнији“ од Редхетовог…не знам зашто су Редхетови сертификати траженији, по мени вредност ових на Линукс фондацији је дупло већа, али хајде, то је ваљда бренд и капитализам, шта да се ради. Дакле препорука би била – ако хоћеш баш „тешко знање“ онда иди на Линукс фондацију, Редхетова сертификација тражи знања али не као ови а при том сертификат из неког мени непознатог разлога цењенији.