Priznajem, glup sam, Do sad sam se ručno zezao sa instalacijom LAMP-a, sve radio preko vi editora, jebavao se sa phpmyadmin-om, budžio firewall, FTP pristup, email server i ostalo što je potrebno za hostovanje sajtova – a sve vreme je postojalo odlično besplatno rešenje koje bi sve instaliralo u dve komande a koje sam ja izbegavao jer sam nekako sebi utuvio u glavintaru da nije bezbedno – iako nisam našao nigde na netu da je neko razburgijao VestaCP plus veliki broj ljudi mi je preporučivao taj panel, čak i na blogu postoji uputstvo za instalacijom LAMP-a.

Evo kako se odvija instalacija Apache, Ngnix, phpmyadmina, ftp-a, emaila, AV i antispam zaštite, jedinice za upravljanje domenima, mysql baze, podešavanje Firewalla i bruteforce zaštite, monitoringa, 1-click backup, template-a i svega ostalog bitnog na jednoj CentOS 6 mašini – u izvedbi koja se zove VestaCP:

curl -O http://vestacp.com/pub/vst-install.sh
bash vst-install.sh

Sačekate 15-tak minuta da se završi instalacija pa se ulogujete preko web browsera na interface – a pisaće vam po završetku instalacije koja je web adresa kao i username i password za logovanje.

Ovim dobijate komplet sve…ali ako želite sami da izbacite nešto što vam ne treba (meni recimo ne treba ništa više od Apache+Nginx, firewalla i MySQL-a), idite na https://vestacp.com/install/ izaberite šta vam treba, izgenerišite komandu i okinite je umesto bash vst-install.sh iz gornjeg uputstva.

Sprdnja!

Možete i sami odabrati koje komponente želite da postavite, tako što odete na sajt VestaCP-a, odaberete po padajućim menijima kako i šta, kliknete na „Generate Install Command“ i tu komandu pokrenete na svom serveru.

Interface VestaCP-a

Interface VestaCP-a

 

U 15 minuta dobijete server spreman za produkciju, za hostovanje sajtova i ne razmišljate. Update-i se rade automatski – sve je cool. Koliko bi vam vremena trebalo da sve module postavite sami sa sve grafičkim okruženjem?

Kako izgleda VestaCP i test samog VestaCP-a možete uraditi na ovom linku

Ukratko o VestaCP

VestaCP je besplatan control panel baš namenjen instalaciji na hosting serverima, a razvija ga ruski dev tim uz pomoć zajednice. Postoji i plaćena podrška za VestaCP kao i neki komercijalni moduli poput File Managera unutar panela, SFTP chroot za korisnike kako bi se poboljšao dodatno interface i pojačala sigurnost servera zbog korisnika koji se loguju putem ssh.

Dobro je dokumentovan, ima dobar forum (iako je većinom na ruskom) i dosta je lak za sam sistem.

Zauzeće RAM-a sa ugašenom antivirus zaštitom

140MB je zauzeće RAM-a sa ugašenom antivirus zaštitom

Zauzeće memorije sa svim popaljenim modulima

540MB je zauzeće memorije sa svim popaljenim modulima

Prvi veliki takmac VestaCP-a u OpenSource svetu jeste ISPconfig koji je takođe odličan control panel ali ima jednu manu – instalacija mu nije jednostavna kao što na VestaCP-u, iako ni ona nije komlikovana na Debian-u.

Od iskusnijih korisnika VestaCP-a sam saznao da je dobar u kombinaciji sa meni najdražim distrom CentOS-om, ali ne i sa drugim distoima – što meni kao korisniku CentOS-a odgovara. Navodno, ažuriranja za VestaCP znaju da kasne i sam VestaCP ima neke bugove, ali ja ne naleteh na njih – jedino na šta sam naleteo jeste da antivirus ne radi na CentOS sedmici. Kao mana bi se možda mogao navesti nedostatak odabira php verzije po korisniku, kao i zasebnih podešavanja PHP-a – kao što ima u cPanelu.

Dakle ako imate svoj server, VPS ili dedicated server i želite da na njemu hostujete svoje sajtove ili čak da iznajmljujete prostor drugima (mada nije preporučljivo, svi će vam odmah tražiti cPanel) – VestaCP je najbrže i najlakše besplatno rešenje za setovanje svega. Sve u svemu – odličan 5.