VestaCP – брзинска инсталација пуног хостинг окружења на VPS-у

Признајем, глуп сам, до сад сам се ручно зезао са инсталацијом LAMP-а, све радио преко „vi“ едитора, јебавао се са phpmyadmin-ом, буџио фајервол, FTP приступ, имејл сервер и остало што је потребно за хостовање сајтова – а све време је постојало одлично бесплатно решење које би све инсталирало у две команде а које сам ја избегавао јер сам некако себи утувио у главинтару да није безбедно – иако нисам нашао нигде на нету да је неко разбургијао VestaCP плус велики број људи ми је препоручивао тај панел, чак и на блогу постоји упутство за инсталацијом LAMP-а.

Ево како се одвија инсталација Apache, Ngnix, phpmyadmina, FTP-а, имејла, AV и антиспам заштите, јединице за управљање доменима, mysql базе, подешавање фајервола и брутфорс заштите, мониторинга, 1-click бекапа, темплејта и свега осталог битног на једној ЦентОС 6 машини – у изведби која се зове VestaCP:

curl -O http://vestacp.com/pub/vst-install.sh
bash vst-install.sh

Сачекате 15-так минута да се заврши инсталација па се улогујете преко браузера на интерфејс – а писаће вам по завршетку инсталације која је веб адреса као и корисничко име и лозинка за логовање.

Овим добијате комплет све…али ако желите сами да избаците нешто што вам не треба (мени рецимо не треба ништа више од Apache+Nginx, firewall и MySQL-a), идите на https://vestacp.com/install/ изаберите шта вам треба, изгенеришите команду и окините је уместо bash vst-install.sh из горњег упутства.

Спрдња!

Можете и сами одабрати које компоненте желите да поставите, тако што одете на сајт VestaCP-а, одаберете по падајућим менијима како и шта, кликнете на „Generate Install Command“ и ту команду покренете на свом серверу.

Interface VestaCP-а
Interface VestaCP-а

У 15 минута добијете сервер спреман за продукцију, за хостовање сајтова и не размишљате. Ажурирања се раде аутоматски – све је кул. Колико би вам времена требало да све модуле поставите сами са све графичким окружењем?

Како изгледа VestaCP и тест самог VestaCP-а можете урадити на овом линку.

Укратко о VestaCP

VestaCP је бесплатан контрол-панел баш намењен инсталацији на хостинг серверима, а развија га руски дев тим уз помоћ заједнице. Постоји и плаћена подршка за VestaCP као и неки комерцијални модули попут File Manager-а унутар панела, SFTP chroot за кориснике како би се побољшао додатно интерфејс и појачала сигурност сервера због корисника који се логују путем SSH.

Добро је документован, има добар форум (иако је већином на руском) и доста је лак за сам систем.

Заузеће RAM-а са угашеном антивирус заштитом
140MB је заузеће RAM-а са угашеном антивирус заштитом
Заузеће меморије са свим попаљеним модулима
540MB је заузеће меморије са свим попаљеним модулима

Први велики такмац VestaCP-а у OpenSource свету јесте ISPconfig који је такође одличан панел али има једну ману – инсталација му није једноставна као што на VestaCP-у, иако ни она није комликована на Дебиану.

Од искуснијих корисника VestaCP-а сам сазнао да је добар у комбинацији са мени најдражим дистром ЦентОС-ом, али не и са другим дистоима – што мени као кориснику ЦентОС-а одговара. Наводно, ажурирања за VestaCP знају да касне и сам VestaCP има неке багове, али ја не налетех на њих – једино на шта сам налетео јесте да антивирус не ради на ЦентОС седмици а ради на шестици. Као мана би се можда могао навести недостатак одабира PHP верзије по кориснику, као и засебних подешавања PHP-а – као што има у cPanel-у.

Дакле ако имате свој сервер, VPS или наменски (dedicated) сервер и желите да на њему хостујете своје сајтове или чак да изнајмљујете простор другима (мада није препоручљиво, сви ће вам одмах тражити cPanel) – VestaCP је најбрже и најлакше бесплатно решење за сетовање свега. Све у свему – одличан 5.