Да не буде забуне, нисам препаметан, не разумем се у све и није ми јасније зашто људи колутају очима и бивају разочарани у мене кад кажем да нешто не знам – а за разлику од већине увек признајем шта не знам и не стидим се тога. Људи који ме знају знају да увек причам стопроцентну истину ма каква она била и ма о коме се радило сем ако је у питању некаква енкриптована тајна – зато ме жене не питају како им стоји хаљина или фризура јер је обично нека буџа па добију одговор да им стоји ко Ђељани из Кусатка.

Наочаре за компјутер
То што водим блог који се бави ИТ-јем никако не значи да сам убер-мега-гига Total aдминистратор за све и да све знам, знам доста, али не знам све па чак не знам ни неке ствари за које се подразумева да бих требао да их знам јер су из мог системашког реона.

Било је ствари које рецимо нисам знао пре годину дана а сад знам у ситно цревце, човек временом нешто научи, понекад нешто и заборави – такав је живот. Скоро баш четовах са једним пратиоцем блога и добих „Ти баш пуно знаш, ја немам ни четвртину твог знања“ – ма где пуно знам, гледам оне огласе за посао System Engineer, System aдминистратора па и Јуниор Linux aдминистратора, од 100 огласа за посао уклапам се можда у 1, све се то некако стопило у All-in-One.

Ево рецимо шта не знам у овом тренутку, али се је циљ да их научим и надам се да ћу их научити у скоријој будућности ако ми се укаже прилика кроз рад или соло режију на виртуалци и јавно доступну документацију:

 • Не знам да подесим load балансинг за више сервера спреман за хоризонтално скалирање. Нисам никад то радио и немам искуства са тим а контам да бих могао научити у року од дан-два кад бих имао ресурсе и довољно времена за тако нешто.
 • Не знам на pfSense како да подесим Multi-WAN load balance и failover да раде у паралели – тачније знам али постоји проблем са логовањима на друге сајтове због милион промена WAN IP адреса што логин форме секу. Не знам како су то други раде (тако да сам поставио само Multi-WAN Failover који ради одлично а подешава се лако).
 • Нисам подешавао никад Redis/Varnish кеширање – разлози исти као и горе, никад нисам имао потребу да то поставим нити даље да се играм тиме. Контам да се могу поиграти на виртуалкама поводом овога ускоро.
 • Детекција хардверског квара на компјутерима на нивоу отпорника/чипа/лема – шта је цркло….ако није очигледно онда проверавам тако што убадам неке моје компоненте које су исправне – па ако са њима ради ‘е ово је цркло’ – наравно, ако на основу симптома не могу да претпоставим где је проблем. Прво бутнем из live Линукса да проверим ради ли са њега – ако ради највероватније HDD воздра. Немам алат којим бих могао да детектујем квар нити сам радио са лемилицом некад а не разумем се ни у струју најбоље.
 • Немам искуства са AWS, Google Cloud-ом и сличним cloud провајдерима. Имао сам 1y free VM на Амазону – али је то чиста нула шта све Амазон нуди. Волео бих да уђем у ову причу али не знам како.
 • Немам искуства са Cisco опремом нити знам да исконфигуришем ишта мрежно од Cisco опреме. Ако има GUI (а не знам да ли има) онда ОК можда бих се и снашао на основу теорије. Није ми позната ни cli синтакса за рад са Cisco опремом, видео сам друге како раде – мени је то све непознато.
 • Не знам да радим са тим телефонским централама које се траже по свим фенси огласима – нисам имао где да научим нити сам имао додира са њима а искрено не знам ни какве везе имају са ИТ-јем, ако нису у питању VOIP централе (а немам искуства ни са VOIP централама)
 • Немам напредно знање из мрежног администрирања. Примера ради не успевам да наместим VLAN на комбинацији pfSense – TP-link свичеви, иако сам испратио документацију и препоруке са обе стране и форума разних, теорију и остало – једноставно нешто неће и мож’ га јебат.
 • Не знам ништа о напреднијој администрацији МSSQL-а или његовом кластерингу. Знам да га инсталирам, доделим роле, направим базу, бекапе и сличне ситнице, али ништа мудрије и напредније. Претпостављам да је спрдња, али нисам с тиме радио па немам појма.
 • Нисам програмер и не знам да програмирам ни у једном програмском језику. Знам shell али он је скриптинг језик нема везе са овом причом.
 • Mac и Apple муње – са њима имам округло нула искуства, никад ни један нисам имао под својим рукама и не знам ништа о њима нити како се шта на њима подешава – па чак ни iPhone. Давали су ми неки људи да им наместим Wi-Fi и мејл на iPhone и успео сам захваљући некој логици, контам да би се исто могло применити и на остале Apple уређаје али нисам са тиме радио и не знам бате.
 • Нисам радио са алатима за аутоматизацију типа Puppet, Vagrant и слични – и то ми је на баферу за научити.
 • На баферу за научити је и – cluster mysql, mssql, mongodb, psql, Oracle standby DB у manual режиму примене archivelogова, cluster Линукс машина, напредније знање docker-инга, Monit, Jenkins, Collectd, ELK, GIT (знам само да наместим SVN), Exchange (то сви траже а ја никад попинуо), дубље знање AD-а, Bitbucket, Jira, Xen, Solaris…

Безброј ствари које морам научити некако, доста ствари које ме занимају и доста ствари које морам знати да не бих испао из игре – а који се подразумевају за посао којим се бавим, а бавим се са доста ствари. Као што видите мнооооого сам ја далеко од тог „знаш мнооооогооо“ где знам много сестро слатка, волим рећи да ма колико знао – у било ком трену знаћу само 50% онога што бих требао да знам. И сигурно знам да сад неко колута очима уз „како бре ово може да не зна, па ово је основно“ – али ето, рекао сам сад, причао сам раније и причаћу. Слободно ме питајте и казаћу вам истину.