Zašto ne koristiš navigaciju na tom telefonu, BRE?

Krenuo sam sa mršavljenjem, išlo mi super, za 90 dana sam skinuo 15 kila i imam još 70 da smaknem i za to sam sebi ostavio period od maksimum 3 godine a realno dve…ne želim da budem Amer koji skida 200kg mesečno. To je godinu dana kasnije propalo, duga priča, ali ostavimo to po strani za sad.

Krenuo sam sa svojih, tada 166 kila sa pešačenjima od po 10-15 kilometara – ali dan jedan nije prošao da me nije u nekoj barajevskoj čuki neko zaustavio, naterao me da izvadim sluške iz ušiju i odgovorim na pitanja „El ovo put za Rakovicu“, „El Barajevo centar u ovom smeru“, „Kako odavde najlakše da dođemo do Sopota“, „El se ovuda ide za Vidikovac“ i slična pitanja.

Obično su vozači koji su me startovali starosti od 30-40 godina, dakle premladi za „suviše sam ja mator za te satelite sranja daj ti meni autokartu onu iz Večernjih Novosti 94-te“ i obično je na zadnjem sedištu neko dete koje drnda na telefonu neke igrice i obično se na retrovizoru talasa ogromna drvena krstača, valjda da štiti od saobraćajki – takva je procedura. I roditelji najverovatnije imaju neki petoinčni telefon – na njemu najverovatnije Feizbug buđavi, igrica tona, Blic, Kurur, Vajber da se čuju stetkom iznemačke i to je to.

Aman bre!

Apsolutno pojma nemam koja sila ne dozvoljava tim ljudima da instaliraju GPS navigaciju ako putuju negde a ne znaju kako se do tamo dolazi.

Prvo – GPS navigacija je besplatna, drugo – ne traži da budete svemirski programer Univerzuma koji kad kine iz dupeta mu izleti ProC kod da bi je instalirali – sve je u 3 klika na telefonu, treće – 21. je vek poserem mu se u 21. vek – ako ne znate kako to da instalirate pitajte to petogodišnje dete što sedi pozadi da vam objasni kako se ta komplikacija radi.

Dakle, ne morate da pitate tamo nekog preznojeg debeljana u nekoj vukojebini – gde je jebeni Lisović. Jedina mana GPS navigacije je da malo više srče bateriju na telefonu u to je to – ali to može da se prepečuje auto-punjačem nekim najjeftinijim i bug fixed.

Kako se instalira GPS navigacija na Android telefonu?

navigacijaOtvoriš ono Google Play govno što otvaraš kad instaliraš igrice i Feizbuke, potražiš Here Maps (sad se već zovu Here WeGo) ili Google Maps ili turi oba, instaliraš klikom na neverovatno dugme „Instaliraj“ – i to je to. Otvoriš to što si instalirao – u jedinom očiglednom polju u koje može nešto da se ukuca – ukucaš mesto ili adresu gde bi išao i klikneš GO ili enter na tastaturi. Putuj igumane.

Ne treba ti krekovani iGO koji će ti neko udeli ili ćeš da ga jurcaš po torentima, niti ikakvo tehničko znanje – ako znaš da instaliraš bilo šta sa Google Play – znaš i ovo.

Obe mape mogu da rade bez internet konekcije, tako da neće da ti posrču račun – sve što treba da uradiš jeste da kroz sam program skineš mapu dok si nakačen na Wi-Fi.

Istina jeste da su obe navigacije na engleskom jeziku – mada…Here Maps „može da vam priča“ na srpskom ili hrvatskom. Ja biram uvek hrvatski iako sam Srbin maljavi jer na hrvatskom može da se izabere ženski seksi MILF glasić dok na srpskom postoji samo neki muški glas a kome još treba muški glas koji nije Alvirovićev.

…a i ako vam GPS rekne „Nau trn left to aut on Zupankidžika strit“ a ne znate engleski – bacanjem pogleda na sam GPS ćete doći do neverovatne informacije šta treba d’uradite i gde da skrenete…engleski – ko ga jebe, neka bude samo signal da treba da pogledate u displej.

Google Maps izgled

2016-08-13 06-51-52

Here Maps izgled

2016-08-13 06-59-21

Dakle, ako idete negde a ne znate gde ili ne poznajete grad baš toliko dobro – ništa vas ne košta da instalirate ovo čudo i ne zavisite od „Izvinite, možete li da mi pomognete, kako se ide do….“ neka je i na engleskom lako ćete se snaći. Naravno, postoje i navigacije na našem jeziku Sygic recimo – ali mora da se pazari kad istekne trial ili nema zvučnih notifikacija. Pomenuti iGO jeste dobar – ali ja do dan danas ne nađoh nekrekovanu verziju niti znam kako se legalno može doći do ove navigacije za Android telefon i koliko košta.

Na Google Play-u možete naći dosta navigacija za telefon, otprilike sam ih probao sve – i ove dve su se pokazala najboljima pa ih obe imam na telefonu – za svaki slučaj. Ja primarno koristim Google Maps i nisam naleteo na neke veće probleme u radu…kuburi sa onim sa čim kubure skoro sve navigacije kod nas – ume ponekad da vas uputi da skrenete u ulicu gde nije dozvoljeno skretanje i slično – ali to se dešava baš retko.