30-так домаћих песама о друштвеним мрежама, компјутерима, смартфонима итд…

Фејсбук, Твитер, Инстаграм, Таговања, Хештеговања, Ајфони, Мекови, четови, остало – све се то некако ушуњало у све поре живота – па зашто не би и у саму музику. Сећам се прве песме коју сам чуо у овом фазону Бутикашица (има је на списку) – изневеровао сам шта сам чуо – па се мислим, што не бих направио и један скуп свих домаћих песама за које сам чуо да зборе о овим компјутерко интернетским чудима.

У овом списку груписао сам песме по неким жанровима, могуће и да сам испромашивао јер слабо стојим са жанровима, описао сам које се мени лично песме свиђају, има од добрих до тоталног турбофолкерског треша тако да нека их – нека остану у списку. Наравно – кад се појави нешто ново или ако ми будете сугерисали да сам неку песму омашио – списак ће бити допуњен. Уз сваку песму ставио сам и по мали лирикс одсечак – чисто да се осети о чему се збори као и мини опис.

Песме с обзиром да их има 30-так и сви су ембедовани у страницу, нисам могао да ставим све на ‘један папир’ јер бих оборио сопствени сајт толиким скрипта те сам их разбио на више странице и имате испод сваког жанра да одаберете други, односно другу страницу. Ставио сам сам релативно новије песме, тако да нема песама типа Денис & Денис – Програм твог компјутера.

Поп музика

Воја Бешић Бенд – Донде Еста М? – једна од мени омиљених песама и има тотално заразну мелодију и одличан вајб – пто би се рекло. Као што је неко написао у коментару – гледао сам спот једно 5 пута, прво глобално, па онда ову симпа певачицу, па оног играча како игра екстра, па самог Воју како се уживео па опет у глобалу. Цео спот је иначе снимљен са 2 ајфона. Песма се ради о покушају комуникације неке наше цуре и неког егзотичног Шпанца колико сам сконтао – а која никако нешто не иде иако се симпатишу.

Јуче цео дан четујем на Фејсу, један дечко пише ми у инбокс,
а ја не, не, не, не ништа не разумем, но, но, но, но абло еспањол

 

Ed Sheeran – Shape Of You (Balkan Parody By Ado&Dino) – Песма коју сам скоро чуо, и паралелно умро од смеха и одушевио се како су обрадили ову песму и додали пародију везану за Балкан. Колико сам сконтао ради се о екипи из БИХ а песма је о томе како се мува са неком рибом из Инсбрука – због добијања Аустријског пасоша. Иначе ми се много више свиђа ова пародична обрада него оригинална песма – одрадили су…свака им се дала.

Тебе сам нашао на Фејсбук, пише да живиш у Инсбрук,
како си секси ‘бем ти лук – I’m in love with your passport

 

Дубиоза колектив – Free.mp3 (The Pirate Bay Song) – Песма која је била својевремено велики хит – а и даље је. Дубиоза је бенд из Босне, а песма је направљена као подршка бесплатној музици и раду PirateBay-a којег разне организације за борбу за ауторска права покушавају већ годинама да униште. Спот је врхунски, песма одлична – као у принципу и скоро све песме од Дубиозе – мада им је, додуше – већина песма дебело депресивна иако на прву делује баш супротно. Песма је додуше на енглеском али је група наша – тако да је зато на листи.

If you wanna new album from Rolling Stones, entire season of Game of Thrones,
it’s little bit illegal but that’s OK let’s do it like they do on the Pirate Bay

 

Марко Мандић feat. Скај Виклер – Инстаграм – Песма о томе како цуре каче све живо и могуће по Инстаграму – и о томе како он то све прати и не пропушта али никако не може да дође до њеног хардвера јер је она баш превише везана за селфије и инстаграмисање. Ту је наравно и спрдање са рестораном како сви гледају чудно лика који једе храну уместо да је слика и качи на Инстаграм као сав нормалан свет. Пола спота је иначе снимљен са селфи стиком.

Шта си јела шта си пила, данас све то ја знам, зато што као луди фан, пратим твој Инстаграм.
Где си била шта си радила, то видим и сам, зато што уредно све, окачиш на Инстаграм

 

Ниџа Блеја – Фејсбук – Класично хејтовање Фејсбука и тога што се све данас одвија само преко Фејсбука и ако те нема на Фејсбуку и како је Фејсбук уништио играње кликера и фуце на теренчету – нема те нигде…песма се у принципу може скратити на „Живи живот, јебеш Фејсбук“. Иначе велика већина песама са овог списка је у овом фазону.

Гледам како данас сви се само несто ликују, занима те где сам био погледај на статусу,
баци неки комент ако будеш ту у пролазу, ал види само да буде кул и фул, wtf,vtp,omg,ccc..

 

Милош Атанацковић x Звогањ – Фешн Блогерка – Као што делује на прву тако и јесте – песма о утицајним Фасхион (модним) блогеркама и претпоставком њиховог стила живљења на основу блога, додуше са подоста хејтовања иако је сама песма занимљива и има исто заразну мелодију.

Мама, купи ајфон да отворим Инста, сликала би дупе пуно целулита
да ми гори профил од фоловера и слика, трази лајк и комент, а ја не лајкујем ништа

Реп&ХипХоп Панк/Метал/Хард-Рок Народна, Поп&Турбо Фолк Баладе