Превара на легитимном сајту на коју се можете упецати и изгубити паре | Видео

Мислите да сте сајту Блица, Indexа, Аваза или Компјутераш ИТ блога безбедни од пецароша или превараната? Могућ је покушаја пецања путем пласирања проблематичних огласа са регуларних огласних окружења типа AdSense и пуца се на панику жртве која ће у страху да јој не гекне телефон што пре кликнути „на то што пише“ – а што је најбоље – легитимни сајтови на којима се налазе ове нагазне мине – нити су ухаковани нити могу некако на утичу на овај вид могуће преваре – сем да забране комплетно пласирање огласа те да буду у губитку.

Мете у овим случајевима плашења су људи који нису информатички најписменији, који виде да „На њиховом телефону има 4 опасна вируса“, чули су да су ти вируси много опасни и урадиће све само да спасу свој телефон – јер…што би им џаба писало да имају вирус. Конкретно у видео испод оглас се налазио на сајту Блица који је, ма шта сви мислили о њему – највећи домаћи информативни портал, са озбиљном количином посета и кликова и са опасном инфраструктуром али се исто ово може десити и на било ком сајту па и Компјутераш ИТ блогу који се – гле парадокса….бори против оваквих ствари.

Одбрана од оваквих ствари је могућа у три варијанте:

  1. Изигноришете оглас и правите се луди (најбржи начин али не и друштвено одговоран – јер ће се ипак неко упецати ако не ви)
  2. Ставите неки AdBlocker па и да не видите ове огласе (ефикасан начин, али не и хуман наспрам људима који одржавају те сајтове – сем ако не вајтлистујете те сајтове, а није ни друштвено одговоран)
  3. Сам оглас пријавите Гуглу како би Гугл блокирао оглашивача за сва остала навођења на пецање (друштвено одговоран начин)

Како изгледа комплетна обрада и пецање на овај начин на сајту Блица јер све сам искликтао сем слања SMS поруке – оставио сам у видео снимку. У самом видео ћете уједно видети и где тачно пише да ће вам све бити наплаћено – а пошто је у питању фазон фонт тројка – зумирао сам. Ако вам је мутан приказ изаберите 720p приказ (Зупчаник у доњем десном углу видеа па Quality – 720p).