Како брзински подићи локално хостинг окружење помоћу ЦентОС-а, VirtualBoxa и Veste | Видео

У овом видеу на инсталираном ЦентОС 7 минимал Линуксу који смо инсталирали у претходном видеу (линк овде) ћемо поставити локално хостинг окружење под Vesta Control Panel-ом (приступа јој се кроз браузер, лаћа) а на Nginx+Apache+MariaDB+iptables, на њему дићи један тестни сајт про-форме ради, подесити нашу локалну машину да користи тај новокреирани сајт са реалном доменом и то је то.

Ово окружење можете користити за развој свих наредних сајтова или дораду постојећих, портабилно је, можете га простим копи-пејстом виртуалке пребацити на било коју машину на било ком оперативном систему који подржава VirtualBox а можете саму машину и прилагођавати себи. Све је осмишљено тако да буде што је једноставније могуће а да сам сајт буде у окружењу које ће га чекати и на серверу. Ако вам је цим да копирате целу виртуалку имате у Vesta панелу могућност прављења бекапа само одређеног корисника или клијента (команда: v-backup-user korisni) па можете само његов бекап опоравити или на некој другој Вести у пар команди или било где ручно (бекап ради чување фајлова и дамп базе)

Овако заправо можете дићи и окружење на правом серверу (VPS, dedicated, штагод) само тад поведите мало више рачуна око безбедности, паметније лозинке, корисници, firewall правила и слично. Писао сам о тим неким дифолт радњама после инсталације Весте овде.

Напомена – ако вам је мутан приказ изаберите 720p приказ (Зупчаник у доњем десном углу видеа па Quality – 720p).