Situacija je takva kod nas da ma šta dali nekom drugom da radi ili da vam popravlja – morate da imate neko predznanje o tome – bez obzira na sve.

Kad odete kod doktora – morate prvo da imate neko predznanje – ako vas boli to-i-to, ili vam izašla neka žlezda negde – šta najverovatnije može da bude, koje analize treba da radite i kako – jer će vam doktor sa vrata napisati neki rendom antibiotik i poslati kući.

Primera radi, jednom mom drugaru su za mononukleozu koju nisu ni prepoznali (ali je prepoznao on jebenim guglanjem) – prepisali….da pije što više limunade i vitamina C. Kasnije su mu neki drugi doktori rekli da će umreti jer boluje od retke bolesti krvi i da ima 2 meseca života max. Uradio čovek o svom trošku testiranje na mononukleozu i odneo kod doktora da mu se najebe majke njegove.

Ako odete kod automehaničara – morate prvo da sami provalite šta može biti problem a šta ne, da guglate, da konsultujete 5-6 drugara koji se razumeju koliko toliko u kola, koliko će koštati to što je možda otkazalo – jer majstor će vam zameniti nešto peto što veze sa time nema, povezati dva kabla koja imaju veze sa time – i to sve naplatiti kao tri stvari. To je default nauka kod automehaničara ako vas namirišu kao glupsone za kola (a ja sam taj). Dakle kod majstora već morate da idete sa predznanjem, sem naravno ako nemate proverenog automehaničara u kojeg bezrezervno verujete.

Majstor za klimu (moj slučaj) – promeniće vam kondenzator i uzeti za to 30€ uz „zamenio sam samo kondenzator, ruke neću ni da naplatim jer 10 minuta posla“ – ali će početi da iskače osigurač od struje…i on će vam reći da je to već problem do struje i da proverite sa nekim električarem…ili će vas ubediti da je onaj ko je instalirao klimu vezao tamo gde ne treba i ne dobija dovoljno struje (a klima radila do pre godinu dana odlično, tako vezana). Dođe neki drugi majstor za klimu – a kojeg inače poznajem lično ali mi bio trulex da ga zovem, proveri, stavi stari osigurač – sve radi…ali iskače osigurač i dalje. Dijagnoza na jedan – otkazao ti kompresor druže, kad iskače osigurač to je to…ali sad ću da se konsultujem i sa jednim mojim kolegom dodatno za svaki slučaj. Ovaj mu potvrdi. 3000 dinara bačeno. Sam kondenzator inače košta 7€.

Isto i kad otkaže sistem, kad treba da se napravi sajt, da se nešto isprogramira, podesi – dođe čovek i napravi ršum takav da ne može više ni bog da ga razmrsi.

Zove me čovek da mu vidim komp, postoje li makar teoretke šanse da se iščupaju podaci, jednom je već ostao bez svih podataka jer mu ljosnuo Windows – uključujući i podatke vezane za posao i podatke vezane za privatni posao. Dođem kod njega, počnem da se raspitujem…kako je tačno izgubio podatke taj prvi put. Veli, pukao Windows, neki lokalni kompjuteraš koji svima namešta kompjutere mu došao, rekao da ne može da se dođe do podataka jer je pukao sistem, reformatirao mu ceo disk i to je to. Čist sistem – nema podataka. Ponavljam – pao mu sistem, čovek mu isformatirao ceo disk i instalirao sve od nule.

  • Pa da li je možda pokretao sistem koji ne izgleda kao Windows?
  • Ne – samo je upalio komp – video da se sistem ne diže, pokušavao nešto u onom crnom ekranu (BIOS prepoznao je kad sam ja ulazio u njega) video da nema spasa.
  • Je li ti spominjao možda pojmove poput Linuks, lajv, rikaveri, hard disk recover, oporavak podataka sa oštećenog harda
  • Ne.
  • Da li je možda pokretao nešto sa nekog svog diska ili fleša.
  • Jeste Windows koji je instalirao.
  • Ali hard disk je ispravan
  • Da, to mi je i on rekao, hard disk je ispravan ali sistem mora ponovo da se diže a ja pošto nemam tu neku drugu particiju ne mogu da dođem do fajlova.

Nisam hteo da mu pričam kako mu je ovaj jebao kevu pa mu bulju razvalio, samo sam krenuo sa mojim difolt stvarima – povukao fajlove na svoj eksterni disk iz Linuksa u lajvu, odradio mu jebeni fixmbr, butnuo Windows, našao bilion virusa na oko (popapi, skerveri, system tray ludilo), butnuo nazad na Kaspersky Rescue Disk, iz offline mu očistio hdd, butnuo nazad Windows, instalirao antivirus koji je našao još par nekih virusa, očistio smeće sa diska (celih 90GB), defregmentacija, optimizacija startup-a. Sistem radi kao sat. Napravio mu dodatnu particiju, napravio system image na nju, objasnio čoveku kako da radi bekap podataka u lajvu preko Google Drive bez da išta mora da radi – da kupili smo 100GB prostora za ovu namenu, platili 20-tak dolara. Ostavio mu na C samo sistemske stvari, sve korisničko prebacio na D, malo preko symlinkinga, malo preko standardnih Windows mogućnosti – i objasnio mu kako da uradi system recovery iz image koji sam mu napravio.

  • Čekaj, zar nije moglo ovo da se uradi i prvi put?
  • Ne znam, najverovatnije nije, ko zna šta je otišlo tad, nisam video.

Osnovno pravilo – nikad ne psuj po prethodnom ‘majstoru’ iako znaš da ga je ovaj prevario ili isfušario. To je nešto što me je naučio moj matori, inače zidar koji se nagledao u zidarstvu svakakvog fušeraja – i toga se pridržavam. Ćovek je ipak prvo trebao da pita još par tih nekih lokalnih ili bilo kojih – šta može da bude, da gugla sa telefona. Predznanje mu je trebalo.

Da – sve i da je sam HDD otišao dođavola – i tome ima rešenja, nije kraj – postoje firme koje se bave i ovim oporavkom na nivou mehaničkih kvarova, šrafcigera, lemilice, clean room-a. Dovoljno je samo reći: „Ja sumnjam (ali prvo odradiš neke provere majkumu) da je u pitanju dublje oštećenje diska i ne smem se sa ovim igrati, mogu vam preporučiti firme koje se bave fizičkim oporavkom“ – ali ne, našem čoveku je uvek problem da kaže da nešto ne zna.

Meni su hit firme koje tako laća menjaju radnike koji im rade dugo vremena. Ode ti dobar programer, na njegovo mesto dođe nov koga moraš da uvodiš u posao, ne znajući kakav će biti, da li će biti po PS-u ili ne, pokazao se dobro na testu ali ko zna kakav je ovako. Kakav li će code pisati? A za starog si znao, ma znao si mi i mane i dobre osobine. Ali eto – otišao, a ti ga pustio da tek tako ode. Naći ćeš drugog.
Čujem da je neko otišao iz neke firme zbog plate koja je veća za 50 ili 100€, a znam i za slučajeve gde ljudima nude platu veću i za 300€ a oni ne žele da odu – vele, nije sve u parama i ne bi tu firmu napuštao ni za šta.

Zato uvek, kad nađeš dobrog majstora za kola, dobrog majstora za klimu, dobrog lekara, dobrog trenera, dobrog programera, dobrog radnika – NE PUŠTAJ GA! Dok ne nađeš takvog dobrog – juri predznanje o svemu, ne znam kako ali moramo da tražimo ili će nas ošišati, bar nas ovde u Balkanistanu. Ja sam školu tu naučio tek sad, u mojim četrdesetim.