Предзнање ти за све треба у Балканистану, навикни се на то

Ситуација је таква код нас да ма шта дали неком другом да ради или да вам поправља – морате да имате неко предзнање о томе – без обзира на све.

Кад одете код доктора – морате прво да имате неко предзнање – ако вас боли то-и-то, или вам изашла нека жлезда негде – шта највероватније може да буде, које анализе треба да радите и како – јер ће вам доктор са врата написати неки рендом антибиотик и послати кући.

Примера ради, једном мом другару су за мононуклеозу коју нису ни препознали (али је препознао он јебеним гуглањем) – преписали….да пије што више лимунаде и витамина Ц. Касније су му неки други доктори рекли да ће умрети јер болује од ретке болести крви и да има 2 месеца живота максимум. Урадио човек о свом трошку тестирање на мононуклеозу и однео код доктора да му се најебе мајке његове.

Ако одете код аутомеханичара – морате прво да сами провалите шта може бити проблем а шта не, да гуглате, да консултујете 5-6 другара који се разумеју колико толико у кола, колико ће коштати то што је можда отказало – јер мајстор ће вам заменити нешто пето што везе са тиме нема, повезати два кабла која имају везе са тиме – и то све наплатити као три ствари. То је дифолт наука код аутомеханичара ако вас намиришу као глупсоне за кола (а ја сам тај). Дакле код мајстора већ морате да идете са предзнањем, сем наравно ако немате провереног аутомеханичара у којег безрезервно верујете.

Мајстор за климу (мој случај) – промениће вам кондензатор и узети за то 30€ уз „заменио сам само кондензатор, руке нећу ни да наплатим јер 10 минута посла“ – али ће почети да искаче осигурач од струје…и он ће вам рећи да је то већ проблем до струје и да проверите са неким електричарем…или ће вас убедити да је онај ко је инсталирао климу везао тамо где не треба и не добија довољно струје (а клима радила до пре годину дана одлично, тако везана). Дође неки други мајстор за климу – а којег иначе познајем лично али ми био трулеx да га зовем, провери, стави стари осигурач – све ради…али искаче осигурач и даље. Дијагноза на један – отказао ти компресор друже, кад искаче осигурач то је то…али сад ћу да се консултујем и са једним мојим колегом додатно за сваки случај. Овај му потврди. 3000 динара бачено. Сам кондензатор иначе кошта 7€.

Исто и кад откаже систем, кад треба да се направи сајт, да се нешто испрограмира, подеси – дође човек и направи ршум такав да не може више ни бог да га размрси.

Зове ме човек да му видим комп, постоје ли макар теоретке шансе да се ишчупају подаци, једном је већ остао без свих података јер му љоснуо Виндовс – укључујући и податке везане за посао и податке везане за приватни посао. Дођем код њега, почнем да се распитујем…како је тачно изгубио податке тај први пут. Вели, пукао Виндовс, неки локални компјутераш који свима намешта компјутере му дошао, рекао да не може да се дође до података јер је пукао систем, реформатирао му цео диск и то је то. Чист систем – нема података. Понављам – пао му систем, човек му исформатирао цео диск и инсталирао све од нуле.

  • Па да ли је можда покретао систем који не изгледа као Виндовс?
  • Не – само је упалио комп – видео да се систем не диже, покушавао нешто у оном црном екрану (BIOS препознао је кад сам ја улазио у њега) видео да нема спаса.
  • Је ли ти спомињао можда појмове попут Линукс, лајв, рикавери, хард диск рикавер, опоравак података са оштећеног харда
  • Не.
  • Да ли је можда покретао нешто са неког свог диска или флеша.
  • Јесте Виндовс који је инсталирао.
  • Али хард диск је исправан
  • Да, то ми је и он рекао, хард диск је исправан али систем мора поново да се диже а ја пошто немам ту неку другу партицију не могу да дођем до фајлова.

Нисам хтео да му причам како му је овај јебао кеву па му буљу развалио, само сам кренуо са мојим дифолт стварима – повукао фајлове на свој екстерни диск из Линукса у лајву, одрадио му јебени „fixmbr“, бутнуо Виндовс, нашао билион вируса на око (попапи, скервери, system tray лудило), бутнуо назад на Kaspersky Rescue Disk, из офлајнa му очистио HDD, бутнуо назад Виндовс, инсталирао антивирус који је нашао још пар неких вируса, очистио смеће са диска (целих 90GB), дефрегментација, оптимизација startup-а. Систем ради као сат. Направио му додатну партицију, направио „system image“ на њу, објаснио човеку како да ради бекап података у лајву преко Гугл Драјва без да ишта мора да ради – да купили смо 100GB простора за ову намену, платили 20-так долара. Оставио му на C:\ партицији само системске ствари, све корисничко пребацио на D:\, мало преко симлинкинга, мало преко стандардних Виндовс могућности – и објаснио му како да уради system recovery из image-a који сам му направио.

  • Чекај, зар није могло ово да се уради и први пут?
  • Не знам, највероватније није, ко зна шта је отишло тад, нисам видео.

Основно правило – никад не псуј по претходном ‘мајстору’ иако знаш да га је овај преварио или исфушарио. То је нешто што ме је научио мој матори, иначе зидар који се нагледао у зидарству свакаквог фушераја – и тога се придржавам. Ћо’ек је ипак прво требао да пита још пар тих неких локалних или било којих – шта може да буде, да гугла са телефона. Предзнање му је требало.

Да – све и да је сам HDD отишао дођавола – и томе има решења, није крај – постоје фирме које се баве и овим опоравком на нивоу механичких кварова, шрафцигера, лемилице, clean room-а. Довољно је само рећи: „Ја сумњам (али прво одрадиш неке провере мајкуму) да је у питању дубље оштећење диска и не смем се са овим играти, могу вам препоручити фирме које се баве физичким опоравком“ – али не, нашем човеку је увек проблем да каже да нешто не зна.

Мени су хит фирме које тако лаћа мењају раднике који им раде дуго времена. Оде ти добар програмер, на његово место дође нов кога мораш да уводиш у посао, не знајући какав ће бити, да ли ће бити по ПС-у или не, показао се добро на тесту али ко зна какав је овако. Какав ли ће код писати? А за старог си знао, ма знао си ми и мане и добре особине. Али ето – отишао, а ти га пустио да тек тако оде. Наћи ћеш другог.
Чујем да је неко отишао из неке фирме због плате која је већа за 50 или 100€, а знам и за случајеве где људима нуде плату већу и за 300€ а они не желе да оду – веле, није све у парама и не би ту фирму напуштао ни за шта.

Зато увек, кад нађеш доброг мајстора за кола, доброг мајстора за климу, доброг лекара, доброг тренера, доброг програмера, доброг радника – НЕ ПУШТАЈ ГА! Док не нађеш таквог доброг – јури предзнање о свему, не знам како али морамо да тражимо или ће нас ошишати, бар нас овде у Балканистану.