30-tak domaćih pesama o društvenim mrežama, kompjuterima, smartfonima itd…

Fejsbuk, Tviter, Instagram, Tagovanja, Heštegovanja, Ajfoni, Mekovi, četovi, ostalo – sve se to nekako ušunjalo u sve pore života – pa zašto ne bi i u samu muziku. Sećam se prve pesme koju sam čuo u ovom fazonu Butikašica (ima je na spisku) – izneverovao sam šta sam čuo – pa se mislim, što ne bih napravio i jedan skup svih domaćih pesama za koje sam čuo da zbore o ovim kompjuterko internetskim čudima.

U ovom spisku grupisao sam pesme po nekim žanrovima, moguće i da sam ispromašivao jer slabo stojim sa žanrovima, opisao sam koje se meni lično pesme sviđaju, ima od dobrih do totalnog turbofolkerskog treša tako da neka ih – neka ostanu u spisku. Naravno – kad se pojavi nešto novo ili ako mi budete sugerisali da sam neku pesmu omašio – spisak će biti dopunjen. Uz svaku pesmu stavio sam i po mali liriks odsečak – čisto da se oseti o čemu se zbori kao i mini opis.

Pesme s obzirom da ih ima 30-tak i svi su embedovani u stranicu, nisam mogao da stavim sve na ‘jedan papir’ jer bih oborio sopstveni sajt tolikim skripta te sam ih razbio na više stranice i imate ispod svakog žanra da odaberete drugi, odnosno drugu stranicu. Stavio sam sam relativno novije pesme, tako da nema pesama tipa Denis & Denis – Program tvog kompjutera.

Pop muzika

Voja Bešić Bend – Donde Esta M? – jedna od meni omiljenih pesama i ima totalno zaraznu melodiju i odličan vajb – pto bi se reklo. Kao što je neko napisao u komentaru – gledao sam spot jedno 5 puta, prvo globalno, pa onda ovu simpa pevačicu, pa onog igrača kako igra ekstra, pa samog Voju kako se uživeo pa opet u globalu. Ceo spot je inače snimljen sa 2 ajfona. Pesma se radi o pokušaju komunikacije neke naše cure i nekog egzotičnog Španca koliko sam skontao – a koja nikako nešto ne ide iako se simpatišu.

Juče ceo dan četujem na Fejsu, jedan dečko piše mi u inboks,
a ja ne, ne, ne, ne ništa ne razumem, no, no, no, no ablo espanjol

 

Ed Sheeran – Shape Of You (Balkan Parody By Ado&Dino) – Pesma koju sam skoro čuo, i paralelno umro od smeha i oduševio se kako su obradili ovu pesmu i dodali parodiju vezanu za Balkan. Koliko sam skontao radi se o ekipi iz BIH a pesma je o tome kako se muva sa nekom ribom iz Insbruka – zbog dobijanja Austrijskog pasoša. Inače mi se mnogo više sviđa ova parodična obrada nego originalna pesma – odradili su…svaka im se dala.

Tebe sam našao na Fejsbuk, piše da živiš u Insbruk,
kako si seksi ‘bem ti luk – I’m in love with your passport

 

Dubioza kolektiv – Free.mp3 (The Pirate Bay Song) – Pesma koja je bila svojevremeno veliki hit – a i dalje je. Dubioza je bend iz Bosne, a pesma je napravljena kao podrška besplatnoj muzici i radu PirateBay-a kojeg razne organizacije za borbu za autorska prava pokušavaju već godinama da unište. Spot je vrhunski, pesma odlična – kao u principu i skoro sve pesme od Dubioze – mada im je, doduše – većina pesma debelo depresivna iako na prvu deluje baš suprotno. Pesma je doduše na engleskom ali je grupa naša – tako da je zato na listi.

If you wanna new album from Rolling Stones, entire season of Game of Thrones,
it’s little bit illegal but that’s OK let’s do it like they do on the Pirate Bay

 

Marko Mandić feat. Skaj Vikler – Instagram – Pesma o tome kako cure kače sve živo i moguće po Instagramu – i o tome kako on to sve prati i ne propušta ali nikako ne može da dođe do njenog hardvera jer je ona baš previše vezana za selfije i instagramisanje. Tu je naravno i sprdanje sa restoranom kako svi gledaju čudno lika koji jede hranu umesto da je slika i kači na Instagram kao sav normalan svet. Pola spota je inače snimljen sa selfi stikom.

Šta si jela šta si pila, danas sve to ja znam, zato što kao ludi fan, pratim tvoj Instagram.
Gde si bila šta si radila, to vidim i sam, zato što uredno sve, okačiš na Instagram

 

Nidža Bleja – Fejsbuk – Klasično hejtovanje Fejsbuka i toga što se sve danas odvija samo preko Fejsbuka i ako te nema na Fejsbuku i kako je Fejsbuk uništio igranje klikera i fuce na terenčetu – nema te nigde…pesma se u principu može skratiti na „Živi život, jebeš Fejsbuk“. Inače velika većina pesama sa ovog spiska je u ovom fazonu.

Gledam kako danas svi se samo nesto likuju, zanima te gde sam bio pogledaj na statusu,
baci neki koment ako budeš tu u prolazu, al vidi samo da bude kul i ful, wtf,vtp,omg,ccc..

 

Miloš Atanacković x Zvoganj – Fešn Blogerka – Kao što deluje na prvu tako i jeste – pesma o uticajnim Fashion (modnim) blogerkama i pretpostavkom njihovog stila življenja na osnovu bloga, doduše sa podosta hejtovanja iako je sama pesma zanimljiva i ima isto zaraznu melodiju.

Mama, kupi ajfon da otvorim Insta, slikala bi dupe puno celulita
da mi gori profil od folovera i slika, trazi lajk i koment, a ja ne lajkujem ništa

Rep&HipHop Pank/Metal/Hard-Rok Narodna, Pop&Turbo Folk Balade