Ако имате фиксни телефон – уклоните га са претраге на Белим странама одмах!

Имао сам поприлично непријатну ситуацију – зове ме нека непозната жена кући, пензионерка колико сам је разумео, у 21 час кад се клинци већ спремају за спавање – најопуштеније…да ме пита како да њен син продужу лиценцу за Windows која му је истекла!!? Па брате. Видела је, како вели, да на интернету помажем људима око било чега везаног за ИТ и знам доста свега компјутерског, нашла ме и на Линкедину, па, ето, кога ће да зове ако неће мене беспосличара да објасни њеном сину како да користи крековани Windows. Клинци су ми били у соби, па сам био фин и укратко одговорио мој стандардни одговор – да сам Linux корисник и да се не разумем у Windows и то је то, госпођа се извинила и ту се прича завршила.

Како ме је нашла? Лако – има моје презиме, видела је да сам из Барајева, отишла је на сајт 11811.rs, укуцала Барајево, укуцала Дражовић и нашла не само мој број телефона него и улицу и број. Поприлично језиво?

Иако већ дуго времена знам да је мој број фиксног видљив на том сајту нисам се нешто много узрујавао (писао сам о кршењу приватности и коришћењу тог сервиса овде) јер фиксни телефон ионако и не користим већ бар 10 година нити се на њега јављам кад звони па све и да је поред мене. Фиксни телефон је у животу једино и искључиво због мојих матораца и јер њихови пријатељи – a сви су старији од 60 година, знају само тај број, а и понекад убију досаду причајући са разноразним продавцима елетричних ћебади, прочишћивача воде, бесплатним путовањима у бање и сличних гована којима покушавају да преваре старије људе – а које добијају захваљујући броју који нађу на интернету – што ми је и сам оператер потврдио.

Свако ко има фиксни телефон а није затражио лично да га укину из Белих страна и претраге – по дефаулту су доступни за претрагу броја телефона из целе планете, са све улицом становања и бројем стана. Није ли то најдиректније кршење приватности података? Кад сам ја то дао Телекому дозволу да мој телефон или улица буду јавно доступни? Није ли логично да за претрагу по дифолту буде доступан само онај ко је то тражио – уместо обрнуто?

Ко ће уопште тражити ваш број фиксног телефона преко интернета? Пријатељи и родбина већ имају ваш број, млађи имају ваш мобилни, Вајбер, Месинџер – они који вас не знају контактираће вас маилом, преко Фејсбука, Линкедина и слично – коме треба ваш број фиксног телефона – ако нисте фирма? Потрага вашег фиксног телефона преко интернета може бити занимљива само тим продавцима бесплатних путовања и људима који би хтели свесно или несвесно да вас узнемиравају.

Како се одјавити из Белих страна Телекома Србије?

Заправо, што се уклањања броја фиксног телефона тиче, ово је веома једноставно и лако иако сам био убеђен да ћу морати да подносим неке силне ствари из светог српског ППП тројства (Папир, Потпис, Печат) а све се завршило на једном бесплатном позиву и 5 минута утрошеног времена…

Довољно је да позовете број телефона контакт центра МТС-а – 0800/100-100 (опција 4), оператери су ту од 08-22h, кажете оператеру да желите да будете избрисани из свих јавних телефонских именика и претрага укључујући и сајт 11811.rs и сачекате пар минута да вас утефтере.

Сви корисници који нису поднели захтев за склањање из претраге – по дифолту су доступни свима који их траже, са све улицом

Битно је да власник броја телефона (онај чије име излази у претрази) позове и затражи ово, не његов син или шурњаја – јер другачије не смеју да изврше ово брисање. Власника ће питати за датум рођења и можда још неко питање како би се уверили да је он – и то је то….ваш број ће уклонити и заштитити у року од 24-48 часова. У мом случају све је било завршено за 12 сати од позива.

Проблем је уклањање адресе становања, на њу сам чекао скоро месец дана, послао једно 10 имејлова, пар пута звао и четовао са њима. Веле, то је техничка ствар и потрајаће. Техничка ствар и потрајаће, један клик на „Уклони корисника из базе“…али ок државна фирма, разумљиво. Адресу су ми обрисали дакле после месец дана, телефон који је критичнији за 12h. Просек – сарма.

По речима оператера са којим сам ја причао, готово све маркетиншке агенције кад јуре купце за њихове буђаве ћебиће и бесплатна путовања – користе овај вид претраге за спамовање, али није хтела да ми да детаље а ја претпостављам да тамо где иду да одрже промоцију (тако што зову на бесплатно пиће у некој кафани) оду на Беле стране и тамо претражују сва старија имена (Мирољуб, Милисав, Чедомир, Алимпије, Милојка и слична стара имена) за тај део града – тако да уколико желите да их избегнете и њих и ове што би вас малтретирали – урадите ово.

Да ово ради, потврда је да ме нико од тих усраних продаваца ћебића и филтера за воду није звао месец дана, од како сам уклонио број телефона са 11811.rs, тако да ово заиста ради и они заиста раде на овај начин. Напомена је да постоји и штампано издање тих Белих Страна али никад не иду преко њега јер је, јелте – доста компликованије за коришћење.

Занимљиво је да нигде нисам успео на 11811.rs, сајту Поште, Телекома или и Гугла свемогућег да нађем како се врши одјава са телефонског именика, Белих страна и слично. Чак и кад сам позвао број 11811 – који ми је, јелте – био логичан број за звати за укидање претраге са њиховог сајта…они су ме проследили даље на горе болдовани број телефона. Накнадно сам сазнао да постоји и број 0800/100-800 за ову намену.