Ako imate fiksni telefon – uklonite ga sa pretrage na Belim stranama odmah!

Imao sam poprilično neprijatnu situaciju – zove me neka nepoznata žena kući, penzionerka koliko sam je razumeo, u 21 čas kad se klinci već spremaju za spavanje – najopuštenije…da me pita kako da njen sin produžu licencu za Windows koja mu je istekla!!? Pa brate. Videla je, kako veli, da na internetu pomažem ljudima oko bilo čega vezanog za IT i znam dosta svega kompjuterskog, našla me i na Linkedinu, pa, eto, koga će da zove ako neće mene besposličara da objasni njenom sinu kako da koristi krekovani Windows. Klinci su mi bili u sobi, pa sam bio fin i ukratko odgovorio moj standardni odgovor – da sam Linux korisnik i da se ne razumem u Windows i to je to, gospođa se izvinila i tu se priča završila.

Kako me je našla? Lako – ima moje prezime, videla je da sam iz Barajeva, otišla je na sajt 11811.rs, ukucala Barajevo, ukucala Dražović i našla ne samo moj broj telefona nego i ulicu i broj. Poprilično jezivo?

Iako već dugo vremena znam da je moj broj fiksnog vidljiv na tom sajtu nisam se nešto mnogo uzrujavao (pisao sam o kršenju privatnosti i korišćenju tog servisa ovde) jer fiksni telefon ionako i ne koristim već bar 10 godina niti se na njega javljam kad zvoni pa sve i da je pored mene. Fiksni telefon je u životu jedino i isključivo zbog mojih matoraca i jer njihovi prijatelji – a svi su stariji od 60 godina, znaju samo taj broj, a i ponekad ubiju dosadu pričajući sa raznoraznim prodavcima eletričnih ćebadi, pročišćivača vode, besplatnim putovanjima u banje i sličnih govana kojima pokušavaju da prevare starije ljude – a koje dobijaju zahvaljujući broju koji nađu na internetu – što mi je i sam operater potvrdio.

Svako ko ima fiksni telefon a nije zatražio lično da ga ukinu iz Belih strana i pretrage – po defaultu su dostupni za pretragu broja telefona iz cele planete, sa sve ulicom stanovanja i brojem stana. Nije li to najdirektnije kršenje privatnosti podataka? Kad sam ja to dao Telekomu dozvolu da moj telefon ili ulica budu javno dostupni? Nije li logično da za pretragu po difoltu bude dostupan samo onaj ko je to tražio – umesto obrnuto?

Ko će uopšte tražiti vaš broj fiksnog telefona preko interneta? Prijatelji i rodbina već imaju vaš broj, mlađi imaju vaš mobilni, Vajber, Mesindžer – oni koji vas ne znaju kontaktiraće vas mailom, preko Fejsbuka, Linkedina i slično – kome treba vaš broj fiksnog telefona – ako niste firma? Potraga vašeg fiksnog telefona preko interneta može biti zanimljiva samo tim prodavcima besplatnih putovanja i ljudima koji bi hteli svesno ili nesvesno da vas uznemiravaju.

Kako se odjaviti iz Belih strana Telekoma Srbije?

Zapravo, što se uklanjanja broja fiksnog telefona tiče, ovo je veoma jednostavno i lako iako sam bio ubeđen da ću morati da podnosim neke silne stvari iz svetog srpskog PPP trojstva (Papir, Potpis, Pečat) a sve se završilo na jednom besplatnom pozivu i 5 minuta utrošenog vremena…

Dovoljno je da pozovete broj telefona kontakt centra MTS-a – 0800/100-100 (opcija 4), operateri su tu od 08-22h, kažete operateru da želite da budete izbrisani iz svih javnih telefonskih imenika i pretraga uključujući i sajt 11811.rs i sačekate par minuta da vas uteftere.

Svi korisnici koji nisu podneli zahtev za sklanjanje iz pretrage – po difoltu su dostupni svima koji ih traže, sa sve ulicom

Bitno je da vlasnik broja telefona (onaj čije ime izlazi u pretrazi) pozove i zatraži ovo, ne njegov sin ili šurnjaja – jer drugačije ne smeju da izvrše ovo brisanje. Vlasnika će pitati za datum rođenja i možda još neko pitanje kako bi se uverili da je on – i to je to….vaš broj će ukloniti i zaštititi u roku od 24-48 časova. U mom slučaju sve je bilo završeno za 12 sati od poziva.

Problem je uklanjanje adrese stanovanja, na nju sam čekao skoro mesec dana, poslao jedno 10 imejlova, par puta zvao i četovao sa njima. Vele, to je tehnička stvar i potrajaće. Tehnička stvar i potrajaće, jedan klik na „Ukloni korisnika iz baze“…ali ok državna firma, razumljivo. Adresu su mi obrisali dakle posle mesec dana, telefon koji je kritičniji za 12h. Prosek – sarma.

Po rečima operatera sa kojim sam ja pričao, gotovo sve marketinške agencije kad jure kupce za njihove buđave ćebiće i besplatna putovanja – koriste ovaj vid pretrage za spamovanje, ali nije htela da mi da detalje a ja pretpostavljam da tamo gde idu da održe promociju (tako što zovu na besplatno piće u nekoj kafani) odu na Bele strane i tamo pretražuju sva starija imena (Miroljub, Milisav, Čedomir, Alimpije, Milojka i slična stara imena) za taj deo grada – tako da ukoliko želite da ih izbegnete i njih i ove što bi vas maltretirali – uradite ovo.

Da ovo radi, potvrda je da me niko od tih usranih prodavaca ćebića i filtera za vodu nije zvao mesec dana, od kako sam uklonio broj telefona sa 11811.rs, tako da ovo zaista radi i oni zaista rade na ovaj način. Napomena je da postoji i štampano izdanje tih Belih Strana ali nikad ne idu preko njega jer je, jelte – dosta komplikovanije za korišćenje.

Zanimljivo je da nigde nisam uspeo na 11811.rs, sajtu Pošte, Telekoma ili i Gugla svemogućeg da nađem kako se vrši odjava sa telefonskog imenika, Belih strana i slično. Čak i kad sam pozvao broj 11811 – koji mi je, jelte – bio logičan broj za zvati za ukidanje pretrage sa njihovog sajta…oni su me prosledili dalje na gore boldovani broj telefona. Naknadno sam saznao da postoji i broj 0800/100-800 za ovu namenu.