Бекап система уз помоћ Clonezilla алата

Backup sistema uz pomoć Clonezilla alata

Класична грешка коју виђам код корисника јесте та да не постоји бекап система, те уколико систем падне, поједу га вируси и тројанци или хард диск „гекне“ све се ради од нуле, инсталација, конфигурисање, инсталација драјвера, трилион рестартовања компјутера, Windows ажурирања…да полудиш. класично бацање времена, јер се посао који би трајао 10 минута…ради више од 3 сата.

Овим путем ћу вам објаснити како да направите бекап система и да се решите мука приликом ових катастрофа, уз помоћ једног бесплатног алата који ради и на Windows-у и на Linux-у.

Морам напоменути да сам пре него што сам налетео на овај алат користио Acronis и Active Boot Disk који су комерцијални и морате их купити.
Clonezilla са друге стране је апсолуто слободна, и можете је користити у својој фирми без икакве бојазни, страха од инспекције и слично.

Clonezilla је између осталог добра и због тога што је можете инсталирати на USB флеш тако да не морате куповати или јурити празан CD/DVD…већ можете употребити половну флешку од 1GB коју имате ту негде по фиокама 🙂 Такође напомињем да је Clonezilla текстуални програм, нема фенси изглед и нема баш најпријатељскије радно окружење тако да уколико се неко плаши таквог окружења може да дигне руке…али прво нека прочита овај чланак до краја јер је прављење бекапа помоћу овог алата крајње једноставно да једноставније бити не може.

И Clonezilla и алат којим ћемо га набацити на USB флеш TuxBoot не траже инсталацију на рачунару тако да се систем не трује никаквим додатним registry уносима, фајловима и слично.

Моја препорука је прављење 3 бекапа, али ви радите како ви мислите да треба:

 • Инсталирајте Windows, активирајте га (наравно уколико сте га купили) и одмах направите бекап (ово је такозвани клот бекап)
 • потом инсталирајте драјвере па —> бекап
 • потом инсталирајте све програме који су вам потребни и исконфигуришите, инсталирајте антивирусе и све остало што вам треба их тј спремите комп за рад па направите бекап.

ПРЕДИСПОЗИЦИЈЕ ЗА КРЕИРАЊЕ БЕКАПА СИСТЕМА:

 • Интернет конекција како би се скинула Clonezilla и алат за њено пребацивање на USB флеш (уколико бекап не иде преко CD/DVD)
 • Флеш од минимум 512MB слободног простора или празан CD/DVD како би се Clonezilla нарезала на њега (у овом случају радићемо са USB флешом)
 • Простор за бекап…друга партиција на компу, или други флеш мало већег капацитета или мрежни диск (у овом случају радићемо са другом партицијом)
 • Скидање Clonezilla-е и алата за лаку инсталацију на USB флеш са нета

Прво идите на овај линк и скините Clonezilla ISO слику, тамо где пише „stable releases (.iso/.zip)“. Ако имате UEFI на лаптопу скините AMD64 верзију!

Потом идите на овај линк и скините ТuxBoot којим ћете да „нарежете“ Clonezilla алат на USB флеш.

Инсталација Clonezilla-e на USB флеш уз помоћ ТuxBootа

Покрените ТuxBoot дуплим кликом на инсталациони фајл који сте скинули у другом кораку. Потом кликните на 3 тачкице, нађите iso фајл Clonezilla-e који сте скинули у првом кораку и потврдите са ОК. Након тога у одељку Drive у падајућем менију нађите флеш који сте „заболи“ у рачунар и кликните на ОК.

Пре него што кренете са процесом прављења бекапа:

 • Напишите на папирче како вам се зову партиције и које су величине, наравно ако не знате, затребаће вам можда (ово вам се налази у My Computer)
 • Прављењем бекапа не можете ништа да зезнете на рачунару. У најгорем случају можете да заузмете слободан простор уколико га имате мало, а то решавате тако што обришете бекап и решено – наравно уколико бекап правите на другој партицији, као што ћемо одрадити у овом примеру. Уколико бекап радите на USB флеш, мрежни диск и слично, немате о чему да бринете.
 • Ово можете радити на пословном и кућном рачунару, употреба Clonezilla-e је апсолутно бесплатна у било којој варијанти јер се ради о софтверу отвореног кода из Linux света 🙂
 • Иако ћете видети у скриншотовима доле само нека слова на црној позадини, немојте се бојати, већина акција коју треба да изведете јесте „само притисните ЕНТЕР на тастатури“
 • Clonezilla-ом се може радити бекап и Windowsа и Linuxа

clonezilla01

Сачекајте мало да се ISO фајл
Сачекајте мало да се ISO фајл „превуче“ на USB флеш. Ово траје минут-два.

 

Сада можете кликнути на 'Reboot Now' како би почели са прављењем бекапа система.
Сада можете кликнути на ‘Reboot Now’ како би почели са прављењем бекапа система.

Подизање система са USB флеша

Ово је у принципу најтежи корак за почетнике, али суштину сам већ објаснио у посту Како очистити Windows од вируса у кораку 2 где сам писао о конфигурисању система за дизање са CD/DVD-ја. Треба само приликом подизања система притиснути F2 или F9 функцијски тастер зависно од рачунара и изабрати USB device, или ући у BIOS и подесити да се систем подиже са USB флеша. Сви новији лаптопови и рачунари (купљени од 2005-те па на овамо) имају опцију „Press F2 (или неки други функцијски тастер) to select boot device“ тако да не би требало да ту буде проблема.

Прављење бекапа система

Након што сте рестартовали рачунар и подигли систем са флеша (или CD/DVD-ја ко је ишао тим путем) следи прављење бекапа. У овом случају имам две партиције на систему, системски од око 60GB и ону са подацима од око 40GB. Ту од 40GB ћу искористити за чување бекапа.

Сада ћу вам кроз скриншотове показати како се ради бекап. Приметићете има много корака али 90% акција се своди на „лупи ентер“ филозофију тако да немојте да се плашите 🙂
Када смо код плашења, напоменућу да се све своди на текстуални мод рада, тако да чувајте се ]:-) шалим се наравно, не можете ништа да зезнете.

clonezilla_0001
Дочекаће вас Clonezilla почетни екран – само лупите ЕНТЕР на тастатури 🙂
clonezilla_0002
Само притисните ЕНТЕР на тастатури 🙂
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Само притисните ЕНТЕР на тастатури 🙂
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Само притисните ЕНТЕР на тастатури 🙂
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Само притисните ЕНТЕР на тастатури 🙂
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Пошто ћемо бекап чувати на другој партицији, само притисните ЕНТЕР на тастатури 🙂
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Ово је најкритичнији део радње али опет понаваљам не можете ништа да зајебете (сада сам озбиљан). Треба да изаберете партицију на којој ћете чувати бекап. У овом примеру ја знам да се ради о другој партицији на основу капацитета од око 40GB колико ми та друга партиција и има, и на основу назива партиције „STEK“. Када изаберете партицију за чување бекапа само притисните ЕНТЕР на тастатури 🙂 Не брините, и ако сте изабрали погрешну партицију, нећете ништа зезнути на систему. Оно чување имена партиције и њеног капацитета које сам споменуо у горњем тексту је због овог корака.
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Овде вас Clonezilla пита у који фолдер на партицији коју сте одабрали малопре желите да сачувате бекап. У овом примеру друга партиција ми је скроз празна па се сем „Топ Директоријума“ не види ништа….дакле само притисните ЕНТЕР на тастатури 🙂
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Само притисните ЕНТЕР на тастатури 🙂
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Само притисните ЕНТЕР на тастатури 🙂
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Овде вас Clonezilla пита да ли желите да сачувате цео диск као један бекап или само партицију, Пошто у овом случају бекап чувамо на другој партицији не можемо изабрати прву опцију. Ако којим случајем имате 2 или више хард дискова на рачунару имаћете овде више ставки. Конкретно у овом примеру имам један хард диск са две партиције па ћемо изабрати ‘saveparts’, односно сачуваћемо партицију (системску партицију, тј це ‘C:\’ партицију) као бекап и притиснути ЕНТЕР на тастатури 🙂
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Овде вас пита, како желите да назовете бекап. Ја обично правим бекапе чистог система без драјвера, система са драјверима и фул система са драјверима и програмима. У овом случају ћу правити бекап система са драјверима па ћу га тако и назвати…а ви га назовите како желите. Када сте укуцали име бекапа само притисните ЕНТЕР на тастатури 🙂
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Овде вас пита, коју партицију желите да бекапујете. У овом случају, ја имам као што рекох две партиције, једну системску на којој је Windows и једну на коју пакујем филмове, музику, бла-бла и на којој ћу снимити бекап. Зато овде имам једну ставку. Ако имате више од 2 партиције на систему, овде ћете имати више ставки, тако да треба да изаберете ону коју желите да бекапујете.
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Само притисните ЕНТЕР на тастатури 🙂
clonezilla_0016
Само притисните ЕНТЕР на тастатури 🙂
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Само притисните ЕНТЕР на тастатури 🙂
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Ово је финални корак, где вас пита да ли сте сигурни да желите да направите бекап. Пошто сте сигурни притисните y на тастатури па ЕНТЕР 🙂
Бекап је почео сачекајте мало, приставите кафу или слично. Ово може потрајати око десетак минута :)
Бекап је почео сачекајте мало, приставите кафу или слично. Ово може потрајати око десетак минута 🙂
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Само притисните ЕНТЕР на тастатури 🙂
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Сада вас пита шта желите да урадите даље. Притисните 0 на тастатури па ЕНТЕР како би угасили комп.
Само притисните ЕНТЕР на тастатури :)
Овде вам Clonezilla каже да исчупате USB флеш који сте користили (или CD/DVD ако сте ишли преко њега). Када сте то урадили, притисните ЕНТЕР и рачунар ће вам се угасити. Наравно након тога можете слободно да упалите рачунар.
Као што видите, бекап који сте направили је ту. Сада овај бекап можете да нарежете на DVD, да га сачувате на неком флешу, или једноставно да га оставите на тој партицији где и јесте (што није препоручњиво због потенционалних будућих Windows вируса који вам могу корумпирати фајлове, обрисати бекап и слично. Идеална варијанта је имати једну скривену Линукс партицију (ext3) на коју бисте чували бекапе, али то је већ акција за мало искусније кориснике.
Као што видите, бекап који сте направили је ту. Сада овај бекап можете да нарежете на DVD (у овом случају бекап има ~1GB), да га сачувате на неком флешу, или једноставно да га оставите на тој партицији где и јесте (што није препоручљиво због потенционалних будућих Windows вируса који вам могу корумпирати фајлове, обрисати бекап и слично. Идеална варијанта је имати једну скривену Линукс партицију на коју би сте чували бекапе, али то је већ акција за мало искусније кориснике.

Е сад, имате бекап, сачували сте га на DVD-ју (или сте га оставили на партицији) како га онда употребити у случају потребе 🙂
Да не би сада преоптеретио ову страницу погледајте овде како се ради ОПОРАВАК УЗ ПОМОЋ БЕКАПА НАПРАВЉЕНОГ CLONEZILLA АЛАТОМ.