Биткоини, криптовалуте, виртуализација монете и слично – чиста 404-ка за мене

Објашњавам ја једној чистачици чији се клинац заинтересовао за компјутере шта су то виртуалне машине. Па знате, то вам је компјутер унутар компјутера – на којем клинац може до сутра да се игра свиме и свачиме и да ништа не прејебе. Али како се инсталира тај компјутер у компјутеру, има лаптоп, танак је, не може у њега да се стави још један. Али није то лаптоп у лаптопу, него нешто виртуално, непостојеће – а опет постојеће…жена мене гледа бело, покушава да не испадне глупа…

…е па та чистачица – то сам ја кад неко прича о Биткоинима, заиста покушавам да не испаднем глуп – али не успевам, ја јесам глуп. За мене су Биткоини, Етеруми и остале криптовалуте нешто непојмљиво и неразумљиво. Прегледао сам билионе видеа о томе одакле њима та вредност, прочитао билионе текстова о њима али ето, и даље благе везе немам шта је то што одређује њихову вредност па сад један Биткоин вреди колико и нови Фиат 500L са пуном опремом. Да поновим, један Биткоин = један Фиат 500L са фул опремом.

Како настаје тај Биткоин? Компјутер или компјутери решавају неке математичке функције и алгоритме које ти штребери зову рударење и из тога се створи Биткоин којим се може купити нови ауто. У тај Биткоин је дакле уложено хардверских ресурса (процесора, графичких картица и наменског хардвера за рударење) који су нешто у празно дрљали, струје (јер те опасне хардверске јединице троше добрану струју, плус климе које то мора да о’ладе некако) и свачега нечег – и то утрошено се некако претвори у виртуални шифровани новац. Где је онај ћелави геј Мистер Пропер да ми предложи добар детерџент за прање подова јер ја ово не разумем.

Специјализоване фарме за рударење тог нечега непостојећег виртуалног

Ко год је покушавао да ми лично објасни у чему је вредност Биткоина – на свако моје питање о конкретним стварима није имао одговор….па чак и они који су највише дрљали о Биткоинима завршавали су разговор са мном са „морам да идем, сутра посао ујутру, ајд здра…“, сви они знају да рачунари бунаре нешто и баве се тиме, да се некакве трансакције упарују у некакве блокчејне али нико конкретно не зна да објасни – где је ту конкретна вредност ичега. Углавном, они ту нешто изрударе и онда то нешто продају негде – и то је оно што они знају, колико сам ја схватио од свих.

Шта је тачно и конкретно то што од чега је један виртуални Биткоин саграђен и зашто је тачно толика цена за то – шта год то било, јебемлига…истина, ја сам неко ко би то требало да зна – јер хардвер, јер криптонешто, јер виртуалнонешто…али ето, благе везе немам што овим текстом и потврђујем. Да ли треба уложити у Биткоине….плеасе питајте неког другог, мене заобиђите, несам школувала. Мислим да је ово више питање за неког економисту.

Мене су учили да је папирни новац везан за злато и да у сваком трену можеш да одеш и да га конверујеш у злато…али чек, то можеш и са Биткоинима, додуше можда би прво морао да их конвертујеш у доларе или евре…а и то везивање за злато, рекоше ми касније да ни то није баш тако, јер ето, Гадафи је хтео да веже неку своју валуту за вредност злата – па је постао главни зликовац планете гори и од самог Хитлера, ако је веровати западним и прозападним медијима а деведесете веле да би требало? Наводно, још је неко покушавао да веже валуту за вредност злата – па је завршио исто, неки ти темплари, Сороши, Ротшилди, Рокфелери и сличне приче су из зауставили у крви. Па пошто не знам у чему је вредност папирног новца, шта ме спречава да не знам ни у чему је конкретна вреност и овог виртуалног.

Да ли је овако или не, бемлига

Слаб сам са том економијом и управљањем монетама, али наводно, папирни новац такође дакле нема потпору у злату већ је заснован на перцепцији људи да он нешто вреди које прате банке па му додељују вредност разменом на међубанкарском тржишту – а заправо је неки верификовани папир са неком цифром. Дакле, ништа не спречава мене да се искењам на улици и то прогласим новом валутом, ГовноВалутом – ако сам довољно убедљив, наравно.

Ко стоји иза Биткоина? Не зна се, а не зна се највероватније због судбине тих разних Гадафија а постоје и неке теорије да иза њих стоје некакве безбедоносне службе ових или оних – а званично иза Биткоина стоји неки Јапанац….за кога нико не зна ко је.

Знам да ће ме познаваоци Биткоина сад пљувати али бих био много захвалнији кад би мени али и осталима објаснили у коментару рецимо – где је тачно то што што вреди у BTC-у и шта се конкретно рудари и како конкретно, нешто даље од – решава се помоћу опасног хардвера и његових ресурса имагинарна математичка функција која доноси паре.

Поставља се питање….да ли се уопште и мора знати где је срж вредности једног Биткоина, већ се можемо само препустити таласу веровања и прогласити ништа за вредност.
Има наша цивилизација помало уврнути систем кад је у питању вредност нечега, ево рецимо – злато…зашто је злато толико битно и толико скупо кошта? Метал као и сваки други сем што сјаји. По чему је битније од рецимо каљеног поцинкованог челика који кошта 50 пута мање? Кад ми неко помене злато прво чега се сетим је серија из мог детињства имена „Алф„, где ванземаљцу није јасно зашто је злато толико битно јер га има на његовој планети колико хоћеш и не раде ништа са њиме….али је зато сунђер који ми користимо за прање судова и има га у свакој продавници за пола долара – на његовој планети непроцењив.

Исто важи и за дијаманте…сем што лепо изгледају јер цакле која је њихова реална употребна вредност? Па имате ону уврнуту уметност, где људи плате велике паре да би гледали у празне зидове…јер им неко рекао да је то уметност – неко оставио наочаре на поду, па ти љубитељи уметности пола сата гледају у то јер је то уметност. Она чрвкнута Марина Абрамовић, дозволи људима да је боцкају ексерима, ножевима, иглама….и то је уметност, улазница 500€. Па она уврнута мода где манекени носе моделе од неколико десетина хиљада евра а у којима изгледају као са маскембала, тематско веће „Ја сам геј идиот“. Ту су наравно и старлете – цивилизацији су тренутно вредније она гузата Ким Кардашијан и она пластика Сораја од било којег рендом неуро или кардио хируга који је спасио више од 0 живота својим знањем, вреднији је Роналдо од било којег научника.
Биће да тако треба.