Опрез кад потписујете уговор о коришћењу фиксног телефона са СББ-ом или било ким!

Писао сам својевремено о јавном и на интернету доступном свима телефонском именику Телекома Србије којег користе разни продавци електричних ћебића и усисивача, бесплатних путовања на море, филтера за воду, има ли неког старијег у кући са ким можемо да разговарамо, продаваца дезинсекционих препарата и разних осталих спам-говнарија које можете очекивати на фиксном телефону (ево линка овде како да се одјавите), сада то исто имате и од стране СББ-а који има свој јавни именик и своју фиксну телефонију у оквиру неких пакета.

На СББ-овом сајту имате јавни именик фиксних телефона њихових корисника а фиксни телефон имају они који су се пријавили на ту услугу и потписали уговор. Цитирам: Јавни телефонски именик корисника СББ фиксне телефоније садржи податке корисника који су се приликом потписивања уговора за услугу телефоније или Трио пакета писано сагласили да њихови подаци буду унети у јавни телефонски именик.

Дакле кад сте потписивали уговор, а шанса је 1 према 100 да сте га целог прочитали и протумачили, стајала је и ова клаузула да сте сагласни са објавом ваших података на њиховом сајту у јавном именику, те је тако ваш телефон доступан јавно и спамерима и малициозним корисницима који могу проверити да ли сте кући онда кад сте рецимо објавили на Фејсбуку фотку са мора. Не знам да ли вам ово треба у животу, али контам да сте ономе коме треба ваш фиксни телефон јавили на неки други начин који је број, Вајбером, Фејсбуком, имејлом, преко мобилног, SMS-ом…а и реално – колико уопште често и користите фиксни поред свих ових осталих начина комуникације?

Не знам тачно која је сад процедура у СББ-у кад је у питању одјављивање са те услуге или брисања из именика, али претпостављам да је први корак као и код Телекома цимање њиховог корисничког центра (телефоном на 19900) – а с обзиром да је ту тешко икада добити икога (што је моје лично искуство), пробајте са цимањем на Твитеру (профили @mojsbb и @SBBsupport) или путем имејла на info@sbb.rs.

Иначе, по мени, сваки јавни телефонски именик који је везан за физичко лице – треба бити законом забрањен без обзира да ли је тај неко дао или није дао пристанак на овај или онај начин. Шта има који мој ико да тражи ваш број фиксног телефона по јавно доступним местима поред толико других начина за контактирање – сем наравно ако није продавац неких спам срања? Знате ли неког од познаника или неког од нечијих познаника – а да је нашао ваш фиксни телефон на овај начин?

А иначе, невезано са овом причом него генерално кад су у питању те форице из уговора који има милион клаузула и билион листова за читање па се може потурити свашта у њега…јер ко ће то да чита – као и брзинског потписивања, увек се сетим Саут Парка и епизоде „HumancentiPad“ где лик брзински прихватајући лиценцни уговор који је дошао са ажурирањем Ајтјунса…јер „шта ту може кренути по злу“ даје одобрење Еплу да могу да раде са њиме шта желе – те на крају заврши….па боље да не знате шта му бива зашивено за шта и коме (ко жели да зна нека прогугла)…