Чувајте се и Google AdSense реклама, са њих свуда вребају преваранти!

Скоро сам отишао на сајт на којем сте сад и видео у хедеру рекламу за преузимањем Инстаграма. Контам, зашто би се Инстаграм рекламирао кроз Гугл огласе (Google AdSense), већ сви знају за њега – нема потребе да се додатно рекламира.

Ударим десни клик на рекламу, copy url и прекопирам код себе у Notepad, да бих испратио где уопште води тај url, да ли је заиста у питању instagram.com или ту нешто смрди….и линк ми баци да је у питању нека локација http://ins2.appcorner.club/rs (скриншот)- а прво што ми упадне у око кад видим те егзотичне TLD-ове типа .club, .host и сличне а без https-а је да је нека навлака у питању.

Одем кроз сендбоксован Интернет Експлорер на ту адресу и видим класичан фишинг са урнебесним Google Translate преводима где се кликом на преузимање апликације отвара наизглед стандардни Вајбер инсталлер – који ће затражити на крају, после свих корака – да се пошаље SMS да би се добио код који треба да се унесе. Добра ствар је што је наглашено да ће то да кошта толико-и-толико по SMS-у, тако да ако се упецате на ово – заиста сте папани.

Е сад, питање је да ли је ово уопште и фишинг, с обзиром да постоје два краја штапа – један који је очигледно преварантски где се корисник навлачи на „инсталацију Инстаграма“ и лажни Вајбер инсталер – а опет чији линк води на неку пету локацију на којој је јасно наглашено да нешто мора да се плати. Нисам тестирао мобилни верзију али контам да се ради аутоматско паковање SMS-а као што је објашењено у овој превари са купонима.

Није ово једини пут да AdSense платформа за пласирање огласа пропушта преварантске огласе, рецимо овде сам објаснио исто како је било на сајту Блица а било је и случаја да су људима излазиле рекламе за повећање курца на сајту Б92.

Заправо небитно је који је сајт у питању – рекламе пласира Гугл а на основу вашег понашања – а ако из неког разлога не може да навата ваше понашање (типа не користите његове производе, користите privacy заштите на интернет прегледачу и слично) – пласираће вам случајно одабране рекламе. Истина, ја могу кроз свој AdSense налог да блокирам поједине рекламе али већ имам једно 200 блокираних реклама разних неких тарота, IQ тестова и сличних преварантских пички материна и дигао сам руке од тога – ако се Гугл који је домаћин таквим огласима не бламира са тиме….зашто бих ја? Ви као корисник можете да одјебете ову рекламе-причу кроз АдБлокер те иако мени као власнику сајта који се одржава од тих реклама то не одговара – одрадите тако док се Гугл мало не унормали са безбедношћу.

Искрено, волео бих кад бих одјебао AdSense рекламе са Компјутераш блога, али оне самоодржавају блог у животу (укупна зарада од њих је 150€ годишње) а искрено сем знања којег имам и времена којег немам не бих да улажем у блог и паре којих немам.