Skoro sam otišao na sajt na kojem ste sad i video u hederu reklamu za preuzimanjem Instagrama. Kontam, zašto bi se Instagram reklamirao kroz Google AdSense, već svi znaju za njega – nema potrebe da se dodatno reklamira.

Udarim desni klik na reklamu, copy url i prekopiram kod sebe u Notepad, da bih ispratio gde uopšte vodi taj url, da li je zaista u pitanju instagram.com ili tu nešto smrdi….i link mi baci da je u pitanju neka lokacija http://ins2.appcorner.club/rs (screenshot)- a prvo što mi upadne u oko kad vidim te egzotične TLD-ove tipa .club, .host i slične a bez https-a je da je neka navlaka u pitanju.

Odem kroz sendboksovan Internet Explorer na tu adresu i vidim klasičan fišing sa urnebesnim Google Translate prevodima gde se klikom na preuzimanje aplikacije otvara naizgled standardni Viber installer – koji će zatražiti na kraju, posle svih koraka – da se pošalje SMS da bi se dobio kod koji treba da se unese. Dobra stvar je što je naglašeno da će to da košta toliko-i-toliko po SMS-u, tako da ako se upecate na ovo – zaista ste papani.

E sad, pitanje je da li je ovo uopšte i fišing, s obzirom da postoje dva kraja štapa – jedan koji je očigledno prevarantski gde se korisnik navlači na „instalaciju Instagrama“ i lažni Viber installer – a opet čiji link vodi na neku petu lokaciju na kojoj je jasno naglašeno da nešto mora da se plati. Nisam testirao mobilni verziju ali kontam da se radi automatsko pakovanje SMS-a kao što je objašenjeno u ovoj prevari sa kuponima.

Nije ovo jedini put da Google AdSense platforma za plasiranje oglasa propušta prevarantske oglase, recimo ovde sam objasnio isto kako je bilo na sajtu Blica a bilo je i slučaja da su ljudima izlazile reklame za povećanje kurca na sajtu B92. Zapravo nebitno je koji je sajt u pitanju – reklame plasira Google a na osnovu vašeg ponašanja – a ako iz nekog razloga ne može da navata vaše ponašanje (tipa ne koristite njegove proizvode, koristite privacy zaštite na browseru i slično) – plasiraće vam slučajno odabrane reklame. Istina, ja mogu kroz svoj AdSense nalog da blokiram pojedine reklame ali već imam jedno 200 blokiranih reklama raznih nekih tarota, IQ testova i sličnih prevarantskih pički materina i digao sam ruke od toga – ako se Gugl koji je domaćin takvim oglasima ne blamira sa time….zašto bih ja? Vi kao korisnik možete da odjebete ovu reklame-priču kroz AdBloker te iako meni kao vlasniku sajta koji se održava od tih reklama to ne odgovara – odradite tako dok se Gugl malo ne unormali sa bezbednošću.

Iskreno, voleo bih kad bih odjebao Google AdSense reklame sa Kompjuteraš bloga, ali one samoodržavaju blog u životu (ukupna zarada od njih je 150€ godišnje) a iskreno sem znanja kojeg imam i vremena kojeg nemam ne bih da ulažem u blog i pare kojih nemam.