Calculate Linux – десет година постојања

Calculate Linux, руски Gentoo. Лак за инсталацију, коришћење, састављен већином од бинарних пакета а за кориснике који би волели да све то искомпалирају, остављена је и та могућност. Систем који не тражи од корисника да у одржавање уложи све време овог света. Rolling release, увек свеж софтвер. Прилично стабилан за дистрибуцију која се константно надограђује. Лично сам користио ову дистрибуцију дуги низ година и из прве руке могу посведочити да сам веома задовољан корисничким искуством.


Корисницима се као избор нуди неколико графичких окружења тако да ће свачији укус бити задовољен. ISO слике постоје у две варијанте. Једна је званично издање, које се објављује сваких шест месеци. Друга варијанта је nightly build која увек доноси најсвежији софтвер и који се корисницима презентује на недељном нивоу. Коришћењем nightly build-а, кориници ће избећи надоградњу система након исталације. У званичном репоу налази се око 10000 пакета, више него довољно да се задовоље потребе корисника. Прединсталирани сет програма доноси све оно што је неопходно кориснику за почетни рад на систему.

За додатне програме и специфичне потребе, мора се посегнути за терминалом, јер инсталација програма кроз терминал је једини начин. Пакет менаџер у овој дистрибуцији постоји наравно, али нема GUI – већ све иде преко терминала. Да не откривам превише, на матичној страници је све лепо објашњено, поткрепљено практичним примерима а као додатна помоћ увек може послужити база знања којом располаже Gentoo дистрибуција и која се презентује кориницима преко Gentoo форума и Gentoo викија.

Написаћу у тексту неколико основних команди и подешавања, оставити пар корисних линкова, све у нади да ће се неко од Линукс корисника заинтересовати за ову изванредну, мада не и популарну дистрибуцију и одлучити се да напусти клише и испроба нешто друго осим Дебиана, Линукс Минта, Сусе-а или Убунтуа.

 • Синхронизација репозиторија # eix sinc
 • Апдејт система # cl-update
 • Апдејт конфигурационих фајлова # dispatch-conf
 • Поправка оштећених пакета # revdep-rebuild
 • Чишћење система # emerge -avt –depclean
 • Чишћење кеша # eclean-dist –destructive
 • Апдејт система – прогрес $ tail -f /var/log/emerge-fetch.log
 • Време компајлирања пакета $ genlop -c
 • Апдејт grub-a # grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
 • Подешавање сата $ emerge –config timezone-data
 • Virtualbox – додати корисника у vboxusers групу # usermod -a -G vboxusers USERNAME
 • UFW – firewall:
  – Покренути са системом # rc-update add ufw boot
  – Стартовати програм # /etc/init.d/ufw start
 • Teamviewer
  – Покренути са системом # rc-update add teamviewerd11 default
  – Стартовати програм # service teamviewerd11 start

Calculate console – саставни део дистрибуције а у исто време и одличан алат, који ће кориснику омогућити да изврши најразноврснија подешавања у систему са свега пар кликова мишем и без потребе да залази у подешавања конфигурационих фајлова. Умногоме олакшава почетничке кораке у дружењу са овом дистрибуцијом.

Link www.calculate-linux.org води до матичне странице пројекта. На њему је веома прегледно постављена читава инфраструктура са делом који ће упознати корисника са Calculate Linux-ом, линком за download, irc каналом, социјалним мрежама и форумом за подршку. Читав пројекат је добро осмишљен и презентован од стране твораца и љубитеља ове верзије Линукса. Ове године Calculate Linux слави мали јубилеј, десет година постојања. У то име, и у нади да ће овај кратки преглед заинтересовати неког Линукс корисника, да испроба дистрибуцију, настао је овај текст.

Уколико желите и ви да поделите са заједницом своја искуства, запажања, размишљања, упутства или било шта везано за ИТ - добродошли сте на Компјутераш блогу. Више на овом линку