Calculate Linux – deset godina postojanja

Calculate Linux, ruski Gentoo. Lak za instalaciju, korišćenje, sastavljen većinom od binarnih paketa a za korisnike koji bi voleli da sve to iskompaliraju, ostavljena je i ta mogućnost. Sistem koji ne traži od korisnika da u održavanje uloži sve vreme ovog sveta. Rolling release, uvek svež softver. Prilično stabilan za distribuciju koja se konstantno nadograđuje. Lično sam koristio ovu distribuciju dugi niz godina i iz prve ruke mogu posvedočiti da sam veoma zadovoljan korisničkim iskustvom.


Korisnicima se kao izbor nudi nekoliko grafičkih okruženja tako da će svačiji ukus biti zadovoljen. ISO slike postoje u dve varijante. Jedna je zvanično izdanje, koje se objavljuje svakih šest meseci. Druga varijanta je nightly build koja uvek donosi najsvežiji softver i koji se korisnicima prezentuje na nedeljnom nivou. Korišćenjem nightly build-a, korinici će izbeći nadogradnju sistema nakon istalacije. U zvaničnom repou nalazi se oko 10000 paketa, više nego dovoljno da se zadovolje potrebe korisnika. Predinstalirani set programa donosi sve ono što je neophodno korisniku za početni rad na sistemu.

Za dodatne programe i specifične potrebe, mora se posegnuti za terminalom, jer instalacija programa kroz terminal je jedini način. Paket menadžer u ovoj distribuciji postoji naravno, ali nema GUI – već sve ide preko terminala. Da ne otkrivam previše, na matičnoj stranici je sve lepo objašnjeno, potkrepljeno praktičnim primerima a kao dodatna pomoć uvek može poslužiti baza znanja kojom raspolaže Gentoo distribucija i koja se prezentuje korinicima preko Gentoo foruma i Gentoo vikija.

Napisaću u tekstu nekoliko osnovnih komandi i podešavanja, ostaviti par korisnih linkova, sve u nadi da će se neko od Linuks korisnika zainteresovati za ovu izvanrednu, mada ne i popularnu distribuciju i odlučiti se da napusti kliše i isproba nešto drugo osim Debiana, Linuks Minta, Suse-a ili Ubuntua.

 • Sinhronizacija repozitorija # eix sinc
 • Apdejt sistema # cl-update
 • Apdejt konfiguracionih fajlova # dispatch-conf
 • Popravka oštećenih paketa # revdep-rebuild
 • Čišćenje sistema # emerge -avt –depclean
 • Čišćenje keša # eclean-dist –destructive
 • Apdejt sistema – progres $ tail -f /var/log/emerge-fetch.log
 • Vreme kompajliranja paketa $ genlop -c
 • Apdejt grub-a # grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
 • Podešavanje sata $ emerge –config timezone-data
 • Virtualbox – dodati korisnika u vboxusers grupu #usermod -a -G vboxusers USERNAME
 • UFW – firewall:
  – Pokrenuti sa sistemom # rc-update add ufw boot
  – Startovati program # /etc/init.d/ufw start
 • Teamviewer
  – Pokrenuti sa sistemom # rc-update add teamviewerd11 default
  – Startovati program # service teamviewerd11 start

Calculate console – sastavni deo distribucije a u isto vreme i odličan alat, koji će korisniku omogućiti da izvrši najraznovrsnija podešavanja u sistemu sa svega par klikova mišem i bez potrebe da zalazi u podešavanja konfiguracionih fajlova. Umnogome olakšava početničke korake u druženju sa ovom distribucijom.

Link www.calculate-linux.org vodi do matične stranice projekta. Na njemu je veoma pregledno postavljena čitava infrastruktura sa delom koji će upoznati korisnika sa Calculate Linux-om, linkom za download, irc kanalom, socijalnim mrežama i forumom za podršku. Čitav projekat je dobro osmišljen i prezentovan od strane tvoraca i ljubitelja ove verzije Linuksa. Ove godine Calculate Linux slavi mali jubilej, deset godina postojanja. U to ime, i u nadi da će ovaj kratki pregled zainteresovati nekog Linuks korisnika, da isproba distribuciju, nastao je ovaj tekst.

Ukoliko želite i vi da podelite sa zajednicom svoja iskustva, zapažanja, razmišljanja, uputstva ili bilo šta vezano za IT - dobrodošli ste na Kompjuteraš blogu. Više na ovom linku