Човек дебил

Пре нека 2-3 месеца покушавам ја да схватим зашто је толико опала посета блогу у последњих 10-так месеци…нема мртвих линкова, сајт није мртав и нови се текстови објављују – не често али се објављују, Google Search Console не пријављује неке проблеме, све је као и раније…али посете некако пукле за трећину како вели Гугл Аналитика.

Од те трећине пада контам да је велики део и део посетилаца са маторим интернет прегледачима и оперативним системима јер сам у међувремену прешао са http-а на https, то је нормално…али ово ресто…паметан нисам…мислим се – па шта да се ради – ко га јебе, да се нешто сад додатно ложим на неке СЕО муње и слично нећу, да нешто плаћам оним капиталистичким свињама Фејзбуку и Гуглу за рекламу нећу – нека га, шта да се ради, тако је како је…

Једном приликом поставим ја један банер који да се појављује у 3 верзије – један банер да се показује на мобилном, један на таблету а један на компјутеру (овако), ради то како треба кад гледам са лаптопа, одем да видим како то изгледа са телефона – а тамо актуелан АМП који сам поставио и који не јебе нешто много овај мој CSS. За неупућене и укратко, АМП је Гуглова технологија која осиромаши код на сајту како би се такорећи тренутно приказивао на мобилним телефонима не трошећи много ни процесоре на веб серверу ни на клијенту и уједно штедећи податке скинуте са мобилне мреже. Добро осмишљена ствар.

Поставим ја те банере али виде се сва 3 банера од једном кроз АМП – не ваљда то, убише рекламе очи као да сам на Блицовом сајту без маске за варење и камилице за испирање очију. Нисам имао времена да се јебавам са буџењем АМП-а…и проблем решим „зољом“ – тако што убијем АМП функционалност на целом сајту и поставим 301 редирекцију за све урлове који се завршавају на /amp и /amp/ како не бих имао гомилу 404 страница.

# Ово сам додао у .htaccess
RewriteEngine on
RewriteRule ^(.*)\/amp$ $1 [R=301,L]
RewriteRule ^(.*)\/amp/$ $1 [R=301,L]

Погледам посете после пар дана – посете као раније, пре овог пада у посетама. Како бре? Да ли је буђави Гуглов АМП био узрок томе онда? НЕ, није АМП био узрок пада посета него дебил који је то поставио а да није убацио код Гугл Аналитике у њега…а тај дебил сам ја. Дакле сва посета која је долазила са Гугла и преко мобилних телефона….није била индексирана на Гугл аналитици па се водила као „пад посета због да једеш говна“ а заправо је и даље била ту…тако да, ето, грешком од једног копипејста у functions.php – остаде Гугл аналитика ћорава за доста посета занавек. Углавном, још једна школа научена.