Ако вам бизнис зависи и од имејлова – па не будите стипсе мајка му стара!

Не могу разумети људе који имају своју фирму и бизнис а немају презентацију истог на нету са бар основним информацијама (а могу сајт имати за 50€) ни имејл адресу и уздају се и даље у Жуте стране и то да ће неко позвати Телеком и питати који је телефон те-и-те фирме или да ће посао завршити од-уста-до-уста маркетинг.

Срби за Србе
Оно што ми је још гора варијанта јесте кад видим да нека фирма има свој сајт – али нема најосновније информације о свом бизнису, као што су јебено радно време и јебена локација где се налазе па понекад фали и контакт података – или им је то забачено и закукуљено негде на сајту да ни сами вебмастери не могу да нађу…па за исте информације мораш да се сналазиш гуглајући. Ја бих те сајтове угасио а власницима истих забранио доживотно употребу компјутера и мобилних телефона, ајте ви лагано назад у доба фиксне телефоније и Шојић бирократије па тамо радите.

Али хајде, све некако и да схватим, али да имаш фирму чије пословање зависи и од имејлова – а да те при том заболе ђока за исте…па чек, да ли треба да долазим до тебе и гурам ти паре у џеп, као да си некаква државна институција? Како можеш себи да дозволиш да не добијеш имејл послат од потенцијалног купца и тако изгубиш чист профит јер немаш најосновније знање о коришћењу маила.

Чист пример, због екстремне гојазности узроковане инсулинском резистенцијом а и да се не лажемо – усране исхране из прошлости, као и неких здравствених проблема које сам имао – решио сам да одрадим пун преглед целог тела, комплетан систематски, ултразвукови срца, абдомена, овога-онога, крв, урин, столица, кардиолог, интерниста, преглед плућа и све остало што иде уз то…да видим, оли умират или не. Питао сам за тако нешто у државном Дому здравља и добио инфо да то не бих могао да завршим ни за две године то што сам планирао тако да ако неки садашњи или бивши министар здравља чита овај текст: „ЈЕБЕМ ВАМ СВИМА МАТЕР У ПИЧКУ И ВАМА И ЗДРАВСТВЕНОМ ОСИГУРАЊУ КОЈЕ НЕ РАДИ А ТЕРАТЕ НАС ДА ГА ПЛАЋАМО!“.

…пошаљем имејл том-и-том приватном Дому здравља да сам заинтересован за систематски преглед, као и за неке додатне прегледе кардиолога, ендокринолога и остале екипе, што би отприлике све требало да кошта укупно око 200€ што је поприлично велики износ новца и врати ми се маил…

Прво, свака фирма која пуца на то да је озбиљна а маил јој није на сопственом домену – за мене увек делује као апсолутно неозбиљна. Друго, моја је претпоставка да, с обзиром да користе мејлбокс добијен од провајдера (у овом случају Еунета) имају величину сандучета од највероватније 250МБ а максимум 2ГБ. Те вредности су данас ништа, поготово ако се рецимо шаљу резултати пацијентима на имејл а један PDF са резултатима може бити и неколико мегабајта јер обично није оптимизован ич. Дакле – пошаљеш 500 резултата пацијентима на имејл и мejлбокс ти пун….па ако не чистиш исти деси ти се ово горе „Recipient address rejected: Mailbox is full“ – и крајњи резултат је….клијенту ће одговорити неко коме није „Mailbox is full“ и узети паре, у овом случају 200€ – теби испред очију.

Изговор „Па од старта смо на тој адреси, не можемо да мењамо“ је буља, јер се може подесити да се сви нови маилови послати на стару адресу само прослеђују на нову, а пошто ћете са нове адресе одговарати она ће бити лагано прихватана од стране клијената који имају стару адресу а ниједан имејл неће бити изгубљен.

Дакле од једног клијента си изгубио 200€ јер си стипса и стисао си се за неко професионалније решење за маилове од оног које добијаш од интернет провајдера. Све испод 20ГБ за мejлбокс је ништа, поготово ако не бришете непотребне имејлове с времена на време а било би идеално да имате и човека, не мора да буде неки техникалац – који ће бар једном месечно бацити поглед на све мeјлбоксове који се користе у фирми.

Као профи решења увек препоручујем Гуглов G Suite (раније познат као Google Apps) који по мени има идеалан веб интерфејс и са њиме нема потребе ни за каквим имејл клијентима на рачунару а који кошта 5$ месечно и за тај износ нуди мејлбокс од 30ГБ док за 10$ месечно нуди неограничен мејлбокс. Имплементација G Suita је смешна и није потребан никакав техникалац да би „увео G Suitе у фирму“ – имају документацију буквално за све…од подешавања домена па надаље, једино што је мало компликованије за не-техникалца је миграција старих имејлова на G Suite али Гугл има одличан алат и за то тако да нема бриге. Преглед искоришћености мејлбоксова се ради преко браузера и у пар кликова, док је преглед искоришћености сопственог мејлбокса увек видљив јер пише у доњем левом углу.

Друго профи решење које људи препоручују (а ја не јер још нисам имао искуства са њим) јесте Мајкрософтов 365. Не могу писати даље о њему јер нисам имао прилике да га користим, али људи који га користе се куну у њега ко да им је кум са венчања.

Као бесплатно решење за маилове – а да се користи сопствени домен…увек препоручујем Yandex.Domains (више овде), који има неограничен мејлбокс (дакле неће се десити да вас дочека горепоменута грешка) али веб интерфејс је ружан ко ненашминкана јутарња Карлеуша тако да ипак морате да користите и неки Outlook/Thunderbird уз њега.

Следеће бесплатно решење са могућношћу коришћења сопственог домена је Зохо мејл (више овде), који нуди 5ГБ простора али доста лепши веб интерфејс па није потребан имејл клијент, али за 2€ месечно отприлике нуде скоро исто што и G Suite.

Остала бесплатна решења али без могућности коришћења сопственог домена су стандардни Gmail, Outlook.com, Yandex и слична звучнија имена а који су по мени опет боља решења од решења провајдера јер имају професионалне антивирус и спам заштите, могућности двостепене аутентификације и остале напредније безбедноносне поставке. Мана у односу на горенаведена бесплатна/плаћена решења је што не може да се управља имејл налозима са централне локакације – типа да се прати искоришћеност, ресетује лозинка и слично. Кад се користи бесплатан налог без те неке централне локације за администрацију – корисник који је љут на фирму јер га казнила са 20% по плати јер је каснио на посао – може да промени лозинку и ресетује безбедоносне поставке а ви се као фирма онда можете само јебат’ и мрштити се на њега.

Предност плаћених решења у односну на ова бесплатна је подршка…јер ма који проблем или недоумицу да имате исцимате подршку и подршка то мора да реши, наравно уколико је до њих. Пар пута сам рецимо цимао Гугл подршку за неке не-блокирајуће проблеме и добијао решење или објашњење у року од максимум пола сата.

Дакле, ако вам комуникација преко имејла може донети неки профит немојте бити стипсе и неозбиљне фирме већ се отворите маило, а контам да је 100$ месечно за профи имејл решење за једну фирму ништа (написао сам 100$ јер рецимо да треба 20 маил налога). Примера ради, од ових 200€ које је приватни Дом здравља где сам хтео да одем изгубио од мене једнога, могао је да користи Google G Suite више од 4 године. Од мене једнога.
И мора да се схвати да долазе све модерније и модерније генерације, све се тражи преко Гугла, комуникација иде преко Вајбера/имејла/ФБ чета, мора се то мало модернизовати мајка му стара или побеже профит из руку.