Znam za Zoho ali ima li alternativnog mail provajdera koji nudi email sa mojim sopstvenim domenom, za više od 20 naloga koliko daje Zoho besplatno? Ima, i to u verziji za 1000 naloga i to sa neograničenim mailboxom…. Braća Rusi – provajder imena Yandex. Nije mi Yandex nepoznat, već duže vremena koristim jedan Yandexov proizvod aktivno – Yandex.Disk koji je odličan pandan Dropboxu a po mnogo boljoj ceni i do skoro sam koristio i drugi Yandexov proizvod na telefonu – Yandex.Browser (dok nisam otkrio Firefox na Androidu i njegove dodatke) koji radi kao munja brzo pa je i došlo vreme da se upoznam sa još jednim proizvodom koji može biti zanimljiv poslovnim korisnicima.

Prvo da se upoznamo sa samom kompanijom Yandex. Yandex je uz Mail.ru i VK.com najpoznatiji internet servis u Rusiji (a Rusija i rusko govorno područje je više od 250 miliona korisnika) i ono što je Gugl u ostatku sveta to je Yandex u Rusiji i okolnim zemljama…elem, Rusine jebu ni 5% Gugl i Facebook…za njih su Yandex i VKontakte bog i batina i tu se priča završava. Servis koji ima toliku bazu podataka mora da bude ozbiljan i ne može biti nekakva sprdnja i tu je za sad u prednosti nad Zohom koji sam koristio do sad – Zoho nema toliku bazu aktivnih korisnika.

Yandex opet nije strogo ruska kompanija – oni su zvanično multinacionalna kompanija (dakle ipak ruski Gugl) imaju svoje ljude u USA, Švajcarskoj i Kini. Sem gorenavedenih Yandex.Diska, Yandex.Maila i Yandex.Browsera imaju još bogaoca raznoraznih servisa i aplikacija od kojih je većina free – a opet su i biznis orjentisani pa recimo imaju udeo veći od 50% kad je internet oglašavanje u ruskom govornom pitanju u pitanju.

Dakle definitivno ozbiljna kompanija koja gleda na duže staze.

A sad – prozborimo o mail hostingu na Yandexu

Zanimljivo je da guglanjem „free email with my own domain“ i sličnim pojmovima – Yandexa u raznim tekstovima koji izlaze u pretrazi – ni od korova. Pretpostavljam da se konta, pogotovo na sajtovima koji dolaze iz USA i Evrope a većina je odakle – da čim je rusko mora da je to nešto KGB fazon ili nešto kvaliteta nula. Ne mora da znači.

Evo karakteristika Yandex mail hostinga, koji se sasvim nespretno zove „Mail for Domain“ i nalazi se na adresi domain.yandex.com

 • Neograničena veličina poštanskog sandučeta (inicijalno 10GB i kad se dođe do kraja povećava se za po 200MB)
 • 1000 email naloga besplatno (a može i više ali mora da se iscima Yandex direktno)
 • Antispam i Anivirus zaštita by ruski antivirus Dr.Web
 • POP3/IMAP/SMTP protokol aktivan kao i pristup kroz web
 • Catch-all email adresa odnosno default email adresa za domen
 • Email aliasi i domenski aliasi
 • Email liste
 • Dvostepena autentifikacija
 • Aplikacija za telefon (mada može da se koristi bilo koji email klijent)
 • Ostalo (10GB na Yandex disku, pristup ostalim servisima tamo i tako to)

Idealno rekao bih. Kao kad sam pre više od godinu dana pisao o „skoro pa savršenom antivirusu koji je besplatan“ i pitao se KAKO IM SE BRE OVO ISPLATI – isto pitanje se pitam i kad je Yandex u pitanju…kako im se isplati da daju besplatan neograničeni prostor za 1000 naloga pod jednim domenom??? Iskreno – nemam odgovor, pretpostavljam da je u pitanju plasiranje reklama – ali ja te reklame ne vidim…te ako neko ima neka napiše u komentarima na ovom tekstu.

Šta je mana emaila na Yandexu?

Kao neko ko već duže vremena koristi ili administrira Google Apps i ko je navikao na ludilo centralnizovani control panel – mana bi Yandexu bila sirotinjski interfejs za administraciju naloga – ali opet, 1000 naloga na Gmailu bi koštalo 50.000$ godišnje, ovde je 0$ doživotno, ima logike. Pogledajte kako izgleda interface za administraciju emailova na domenu koji sam dodao i koji je na testu i biće obrisan kasnije.

Glavni panel

Glavni panel

Dakle ništa kao na Google Appsu od dodatnih fensi fora poput whitelistinga IP adresa i drugih email naloga, email log searcha i sličnih munja ali opet budimo realni, dobija se dovoljno što je potrebno a opet za 0$ i opet mnogo više nego što je potrebno ukoliko se emailovi koriste sa cPanela – a viđao sam i neke ozbiljnije domaće firme da koriste email hosting provajdera preko cPanela (ograničeni mailbox, nema dvostepene autentifikacije, obično problem sa stavljanjem domena na spam listu, obično nema SSLa i slično).

A evo kako izgleda sam web interface mail naloga – ponavaljam, niko vas ne bije po ušima da koristite web, mail možete koristiti i na Outlooku i na Thunderbirdu i na čemugod pa vas onda briga…

Izgled inboxa preko web pristupa

Izgled inboxa preko web pristupa

Kako napraviti Yandex nalog sa sopstvenim domenom?

Ovo se radi, za administratora domena vrlo jednostavno. Ode se inicijalno na https://domain.yandex.com i isprate se uputstva koja Yandex traži a tražiće da uneste traženi domen, da na sajtu za koji vam je domen vezan kreirate jedan html fajl sa sadržajem koji će vam se reći, da kroz administraciju DNS-a kreirate jedan CNAME rekord, promenite ili dodate MX zapise, kreirate par TXT zapisa i da to verifikujete. Posle vam ostaje da dodate email naloge i to je to.

dodavanje-novog-domena

Dakle, sve u svemu neću da ga upoređujem sa Guglom koji je interface ćale – ali hoću sa besplatnim pandanom a to je Zoho tako da su negativne stvari sledeće:

 • Administrativi interface je dosta siromašniji od Zohoa
 • Korisnički interface, kad se mailovima pristupa iz browsera je ružniji od Zohoa
 • Nema dodatnih opcija kao što ima na Zohou kao što je whitelisting ili blacklisting IP adresa i email naloga na centralnom nivou već se to mora raditi na nivou pojedinačnog email naloga.
 • Nema mogućnosti gašenja antispam zaštite (ovo je jednostavno ponekad neophodno nekim nalozima – tako bar moje iskustvo veli)

Pozitivne stvari

 • Firma mnogo veća i jača od Zohoa sa većom bazom korisnika
 • 1000 besplatnih naloga za sopstveni domen koji su neograničeni – respect. Uopšte i ne vidim paid/upgrade opciju za mail hosting.
 • Ima sve što je dovoljno običnom korisniku za korišćenje emaila ali i dovoljno adminu da administrira mailove (reset lozinke, dodavanje i brisanje email naloga, dodavanje aliasa)

Ovo gore je sve bio test na nekom mom personalnom domenu koji i inače arčim za te raznorazne testove. Mailovi za Kompjuteras.com blog su prebačeni sa Zoho servisa na Yandex i za sad ne vidim nikakav problem, ali nikakav. Mailove kao i do sad koristim preko Gmaila kao mail klijenta jer mi je tako lakše….Gmail koristim od kad znam za sebe i neću ga menjati najverovatnije nikad bez obzira koliko je kvalitetan neki drugi mail provajder koji će se pojaviti.

Mailove sam testirao na mail-tester.com i ocena je 9/10….jedino što mi nije prošlo je „Your message is not signed with DKIM“ što mi nije baš najjasnije zašto – jer DKIM rekord postoji i DKIM check ga uredno vidi…a taj unos se ne vidi čak ni od strane Gmaila (kad mail sa Yandexa pošaljem na Gmail) dok dig na Linuxu a i neki online alati na netu uredno vide taj unos. Još radim na demistifikaciji ovoga i ovaj mini-nesporazum najverovatnije nije ni Yandex related nego je DNS related.

Svakako, ukoliko vam je potreban mail za vašu firmu u nekoj obiljnijoj noti od @gmail.com ili @yahoo.com – dajte šansu besplatnim servisima. Zoho se za ove dve godine koliko ga koristim pokazao odlično – videćemo kakav će Yandex biti – za sad…nema zamerki, bar ovih većih.