Бесплатних 1000 имејл налога за вашу фирму са вашим доменом???

Знам за Zoho али има ли алтернативног имејл провајдера који нуди имејл са мојим сопственим доменом, за више од 20 налога колико даје Zoho бесплатно? Има, и то у верзији за 1000 налога и то са неограниченим мејлбоксом…. Браћа Руси – провајдер имена Yandex (у даљем тексту Јандекс, a изворно се пише Яндекс). Није ми Јандекс непознат, већ дуже времена користим један Јандексов производ активно – Yandex.Disk који је одличан пандан Dropbox-у а по много бољој цени и до скоро сам користио и други Јандексов производ на телефону – Yandex.Browser који ради као муња брзо па је и дошло време да се упознам са још једним производом који може бити занимљив пословним корисницима.

Прво да се упознамо са самом компанијом Јандекс. Јандекс је уз Mail.ru и VK.com најпознатији интернет сервис у Русији – а Русија и руско говорно подручје је више од 250 милиона корисника и оно што је Гугл у остатку света то је Јандекс у Русији и околним земљама…елем, Руси не јебу ни 5% Гугл и Фејсбук…за њих су Јандекс и ВКонтакте бог и батина и ту се прича завршава. Сервис који има толику базу података мора да буде озбиљан и не може бити некаква спрдња и ту је за сад у предности над Zoho-м који сам користио до сад – Zoho нема толику базу активних корисника.

Јандекс опет није строго руска компанија – они су званично мултинационална компанија (дакле ипак руски Гугл) имају своје људе у САД, Швајцарској и Кини. Сем горенаведених Yandex.Disk-а, Yandex.Mail-a и Yandex.Browser-а имају још богаоца разноразних сервиса и апликација од којих је већина бесплатна – а опет су и бизнис орјентисани па рецимо имају удео већи од 50% кад је интернет оглашавање у руском говорном питању у питању.

Дакле дефинитивно озбиљна компанија која гледа на дуже стазе.

А сад – прозборимо о мејл хостингу на Јандексу

Занимљиво је да гуглањем „free email with my own domain“ и сличним појмовима – Јандекса у разним текстовима који излазе у претрази – ни од корова. Претпостављам да се конта, поготово на сајтовима који долазе из САД и Европе а већина је одакле – да чим је руско мора да је то нешто KGB фазон или нешто квалитета нула. Не мора да значи.

Ево карактеристика Јандекс мејл хостинга, који се сасвим неспретно зове „Mail for Domain“ и налази се на адреси domain.yandex.com

 • Неограничена величина поштанског сандучета (иницијално 10GB и кад се дође до краја повећава се за по 200MB)
 • 1000 имејл налога бесплатно (а може и више али мора да се исцима Јандекс директно)
 • Антиспам и Анивирус заштита бy руски антивирус Dr.Web
 • POP3/IMAP/SMTP протокол активан као и приступ кроз web
 • Catch-all мејл адреса односно дифолт мејл адреса за домен
 • Имејл алијаси и доменски алијаси
 • Имејл листе
 • Двостепена аутентификација
 • Апликација за телефон (мада може да се користи било који мејл клијент)
 • Остало (10GB на Јандекс диску, приступ осталим сервисима тамо и тако то)

Идеално рекао бих. Као кад сам пре више од годину дана писао о „скоро па савршеном антивирусу који је бесплатан“ и питао се КАКО ИМ СЕ БРЕ ОВО ИСПЛАТИ – исто питање се питам и кад је Јандекс у питању…како им се исплати да дају бесплатан неограничени простор за 1000 налога под једним доменом??? Искрено – немам одговор, претпостављам да је у питању пласирање реклама – али ја те рекламе не видим…те ако неко има нека напише у коментарима на овом тексту.

Шта је мана имејла на Јандексу?

Као неко ко већ дуже времена користи или администрира Google Apps и ко је навикао на лудило централнизовани контролни панел – мана би Јандексу била сиротињски интерфејс за администрацију налога – али опет, 1000 налога на Џимејлу би коштало 50.000$ годишње, овде је 0$ доживотно, има логике. Погледајте како изгледа интерфејс за администрацију имејлова на домену који сам додао и који је на тесту и биће обрисан касније.

Главни панел

Главни панел

Дакле ништа као на Google Apps-у од додатних фенси фора попут whitelist-инга IP адреса и других мејл налога, мејл лог претраге и сличних муња али опет будимо реални, добија се довољно што је потребно а опет за 0$ и опет много више него што је потребно уколико се еимејлови користе са cPanel-а…а виђао сам и неке озбиљније домаће фирме да користе мејл хостинг провајдера преко cPanel-а (ограничени mailbox, нема двостепене аутентификације, обично проблем са стављањем домена на спам листу, обично нема SSL-а и слично).

А ево како изгледа сам веб интерфејс мејл налога – понаваљам, нико вас не бије по ушима да користите приступ кроз браузер, мејл можете користити и на Outlook-у и на Thunderbird-у и на чему-год па вас онда брига…

Изглед инбокса преко веб приступа

Изглед инбокса преко веб приступа

Како направити Јандекс налог са сопственим доменом?

Ово се ради, за администратора домена врло једноставно. Оде се иницијално на https://domain.yandex.com и испрате се упутства која Јандекс тражи а тражиће да унесте тражени домен, да на сајту за који вам је домен везан креирате један html фајл са садржајем који ће вам се рећи, да кроз администрацију DNS-а креирате један CNAME рекорд, промените или додате МX записе, креирате пар ТXТ записа и да то верификујете. После вам остаје да додате мејл налоге и то је то.

Дакле, све у свему нећу да га упоређујем са Гуглом који је интерфејс ћале – али хоћу са бесплатним панданом а то је Zoho тако да су негативне ствари следеће:

 • Административи интерфејс је доста сиромашнији од Zohoа
 • Кориснички интерфејс, кад се имејловима приступа из браузера је ружнији од Zohoа
 • Нема додатних опција као што има на Zoho-у као што је whitelist-инг или blacklist-инг IP адреса и мејл налога на централном нивоу већ се то мора радити на нивоу појединачног мејл налога.
 • Нема могућности гашења антиспам заштите (ово је једноставно понекад неопходно неким налозима – тако бар моје искуство вели)

Позитивне ствари

 • Фирма много већа и јача од Zoho-а са већом базом корисника
 • 1000 бесплатних налога за сопствени домен који су неограничени – респецт. Уопште и не видим paid/upgrade опцију за мејл хостинг.
 • Има све што је довољно обичном кориснику за коришћење имејла али и довољно админу да администрира имејлове (ресет лозинке, додавање и брисање мејл налога, додавање алиаса)

Ово горе је све био тест на неком мом персоналном домену који и иначе арчим за те разноразне тестове. Имејлови за Kompjuteras.com блог су пребачени са Zoho сервиса на Јандекс и за сад не видим никакав проблем, али никакав. Мејлове као и до сад користим преко Џимејла као мејл клијента јер ми је тако лакше….Џимејл користим од кад знам за себе и нећу га мењати највероватније никад без обзира колико је квалитетан неки други мејл провајдер који ће се појавити.

Мејлове сам тестирао на mail-tester.com и оцена је 9/10….једино што ми није прошло је „Your message is not signed with DKIM“ што ми није баш најјасније зашто – јер DKIM рекорд постоји и DKIM check га уредно види…а тај унос се не види чак ни од стране Џимејла (кад мејл са Јандекса пошаљем на Џимејл) док „dig“ на Линуксу а и неки онлајн алати на нету уредно виде тај унос. Још радим на демистификацији овога и овај мини-неспоразум највероватније није ни Јандекс related него је DNS related.

Свакако, уколико вам је потребан мејл за вашу фирму у некој обиљнијој ноти од @gmail.com или @yahoo.com – дајте шансу бесплатним сервисима. Zoho се за ове две године колико га користим показао одлично – видећемо какав ће Јандекс бити – за сад…нема замерки, бар ових већих.