360 Total Security – скоро па савршени бесплатни антивирус

…с тим што није само антивирус

Скоро сви су ме до сад питали о заштитном програму 360 Total Security одмах после рецензије о 360 Internet Security програму. Људи који су инсталирали тад 360 Internet Security као и рачунари који су ми пали шака а којима сам ја лично инсталирао овај програм немају више фрке са вирусима које су имали док је примарни антивирус био неки крековани или бесплатни програм попут Аваста, Авире или оног несрећног AVG-а.

Дакле, по мени, даље од 360 Internet Security вам не треба ништа.

Нисам хтео раније да пишем о овом програму јер га нисам користио, користио сам Internet Security, тако да сам га инсталирао пре нека 3 месеца и активно користио уз све његове алате како бих био сигуран у квалитет, баш као што сам био сигуран и у Internet Security тек након коришћења на мом рачунару и рачунарима којима сам га инсталирао а и није овај програм само – антивирус/антималвер програм – детаљи следе.

360 Total Security

У односу на Internet Security поседује сем сопственог механизма за скенирање и пресретање малвера, Битдефендер engine који има и Internet Security али и додатни Авира Engine систем заштите тако да има скоро па непробојну заштиту. Али….то је било мало људима који стоје иза овог решења, па су додали неке занимљиве алате који нису стриктно везани за саму антималвер заштиту…

Заштитни механизми

360 Total Security долази за 5 слојева заштите, од којих се 4 односе на антивирус заштиту а један на тестирање и крпљење системских проблема на рачунару проузрокованих деловањем малвера или корисника.

Од 4 нивоа антивирус заштите, два су активирана одмах после инсталације а то су два 360 клауд базирана скенера, један стандардни клауд скенер и један који прати сумњиво понашање на рачунару…док Битдефендер и Авира нису активирани по дифолту већ их морате сами активирати ручно. Мало сам читао по разним форумима и колико видим, довољна су и ова два подразумевана 360 механизма којима скоро ништа не пролази, али зашто се додатно не обезбедити и заштитом базираном на дефиницијама вируса ова два одлична антивирус решења поготово ако се зна да значајније не оптерећују систем.

Активацијом ова два алата 360 Total Security ће користити дефиниције вируса преузете од Авире и Битдефендера али не и саме те антивирусе и на основу њих јурити заразе по рачунару. Активирате их тако што кликнете на VirusScan па активирате прекидач над иконицама Авире и Битдифендера.

360 Total Security - још бољи бесплатни антивирус

PatchUP алат – идеалан за Србе, Хрвате, Босанце и остале народе са Балкана.

PatchUP је алат који налази критична и безбедоносна ажурирања са Windows Update-а која недостају вашем рачунару – а обавезни су. Дакле уколико постоји нека критична безбедоносна закрпа за Виндовс а ви је немате инсталирану, 360 Total Security ће вам избацити обавештење о томе и понудиће вам да ту закрпу скине са Windows Update портала и инсталира за вас…ништа неће радити аутоматски и за сваку инсталацију ажурирања ви морате да дате потврду.

У принципу ако имате легалан оперативни систем (ако сте купили лиценцу за Виндовс или сте купили рачунар са преинсталираним Виндовсом) и Windows Update вам је активиран – ово је вишак (мада је мени нашао једну закрпу која недостаје)…

…али ако имате крековани оперативни систем скинут са којекаквих торената ово је, што би фешн блогери рекли – MUST HAVE! Људи који инсталирају крековане Виндовсе, обично угасе Windows Update да им Мајкрософт неком закрпом не би стално убијао Виндовс којекаквим порукама о нелегалном софтверу, захтеву активације и куповине легалног система и слично.

Кућних корисника (пословни корисници већ морају да имају лиценцирани OS због страха од инспекције) са нелегалним оперативним системом има, по ономе што ја видех у Србији бар 95% а највероватније је такво стање и у осталом делу овог нашег мученог Балкана (осталих 4% корисника су Линукс корисници и 1% Mac корисници)

PatchUP-ом добијате обезбеђен систем а опет без оних „Одједном ми Виндовс тражи да га активирам и избацује ми да је геније (genuine) грешку, шта да радим“ мукица на које ми се људи жале.

360 Total Security

SpeedUP checker

одлични алат који проверава шта вам све успорава систем и проверава шта од тога може да се угаси безбедно како би се добило на убрзавању система као и самог стартовања оперативог система. Занимљиво је и да је подоста ствари које је 360 Total Security SpeedUP навео као оне за безбедно гашење налазе у тексту у коме сам писао о убрзању система (овај текст) тако да смо ја и овај програм компактибилни 🙂
Ово користим поодавно на свом рачунару као и на рачунарима које сам ја инсталирао и нисам имао икаквих проблема типа да је рецимо угасио нешто што није требало и слично…што опет не гарантује да ће тако бити и код вас. Овим ћете значајно растеретити систем и убрзати стартовање истог.

Примера ради, Windows 7 који сам имао на некој маторој канти код једног корисника (AMD Athlon на чини ми се 1.5 GHz, 1GB RAM) се стартовао за укупно 3.5 минуте. После ових убијања кроз SpeedUP се брзина стартовања преполовила на 115 секунди а корисник ми је после пријавио и да му је интернет некако убрзао.
360 Total Security

SandBox

SandBox (сендбокс) је алат којим можете покренути програм али да буде изолован од оперативног система. Овако, рецимо, можете поставити да се на пример интернет прегледач Опера увек стартује кроз сендбокс тако да са њом можете ићи на разне порњаве, warez.ru и сличне сајтове на које „не идете никад, него комша што дош’о да види нешто на компу највероватније иш’о док сте му ви кували кафу, срам га било, нема девојку па му фрка“.

360 Total Security
Уколико видите ово – сурфовање вам је безбедно и комша или ‘дете у пубертету’ више нису криви за вирусе скинуте са нета

Ништа покренуто кроз сендбокс неће моћи да нашкоди вашем рачунару нити шта са нета можете да скинете нити покренете скинуто на свој рачунар на овај начин, али вам то свакако не даје за право да се баханалишете и мислите да сте 101% сигурни на нету.

System CleanUP

својеврсни пандан опште популарном CCleaner-у који је већ моја препорука (текст са препорукама бесплатних програма можете прочитати овде). Уз очишћен Recycle Bin – CleanUP му је нашао више од 1.5GB свакавих срања.
360 Total Security
Чисто форе ради, после овога сам покренуо и CCleaner и он је похватао још око пола гигабајта смећа…а као смеће је нашао системске лог фајлове…које ја никад и не бришем иако се воде „као вишак“ јер се ту понекад може наћи свачега кориснога ако систем падне.

Дакле у принципу, мени је овај алат довољан, не треба ми CCleaner.

Остале функционалности

Остале функционалносту овог програма су:

 • Стандардна клауд заштита (Qihoo) и заштита базирана на дефиницијама вируса (Авира и Битдефендер систем)
 • Auto-upload и провера непознатих извршних фајлова које скидате са нета (ово можете да искључите ако вам нешто смета)
 • Antifishing заштита за Фајерфокс и Хром
 • Online-shopping заштита
 • Chat заштита (од инфицираних фајлова и линкова)
 • Заштита од неовлашћеног приступа веб камери

Као и његов мало слабији брат, покупио је све малициозно што је било на мојој тестној виртуалној машини која је заражена са свим вирусима на које сам налетао по нету или скинуо са разних AV-DB сајтова а препознао је пар заражених флешева који сам убо у рачунар. Занимљиво је да је све препознао и очистио без Битдефендер и Авира дефиниција, што онда наводи да уз ова два механизма морате бити апсолутни махер-кликтач да би покупили неку заразу.

360 Total Security

Оптерећење система

На мом лаптопу (i5 процесор на 2.6GHz, 4GB RAM, хибридна графика), у стању мировања односно мониторинга програм је заузео 80MB меморије и 0% процесора. Приликом копирања великог број фајлова, оптерећење је остајало исто што се тиче RAM-а док је оптерећење процесора ишло до максимум 1%.

360 Total Security

Приликом пуног скенирања и после 10-так минута, процесор (i5 на 2.6GHz) је био оптерећен са максимум 15% док је оптерећење меморије ишло на максимум 500MB.

360 Total Security

ПИТАЊА И ОДГОВОРИ

Ево неких питања које сте ми постављали путем имејла, чета или моје приватне странице:

Шта да инсталирам, 360 Internet Security или 360 Total Security?
Ако имате рачунар из доба Јуре…Internet Security, а ако је рачунар млађи од 5 година онда Total. Total Security тражи малчице више ресурса и то је једини разлог. На новијим рачунарима се не осећа његово присутство тако да и не знате да је инсталиран све док не избаци неко обавештење о детекцији или брзини бутовања па вас подсети.

У принципу, на тим рачунарима из доба Јуре, можете инсталирати било који од ова два решења, али им оставите активирану само клауд заштиту. Тиме ће ваш рачунар бити неоптерећен али морате знати и да је клауд заштита стриктно везана за интернет везу, те ако нисте накачени на нет можете бити у проблему јер ћете бити ограничени само на механизам који прати сумњиво понашање на рачунару – што није баш довољно (мада је тест на мојој зараженој виртуалној машини ово демантовао) и кеширане дефиниције са интернета скинуте до тренутка кад сте деактивирали конекцију.

Је ли и овај слободан за употребу у пословном окружењу?
Лиценцни уговор је отприлике исти као и на 360 Internet Security, односно – јесте дозвољен за употребу на вашем пословном рачунару што се тиче компаније која стоји иза овог програма (Qihoo) али нисам сигуран да ли ће и инспекцијске службе то тако схватити. Издвајам из лиценцног уговора (цео уговор је овде http://www.360totalsecurity.com/en/license.html)

Део из уговора о лиценцирању: The Software is a free product. 360 hereby grants you andonly you a limited license to download, install, use andcopy the Software on a single device for non-commercial use andwithout limitation on number ofuses. Each copy ofthe Software that is copied, distributed and/or transferred by you must be complete, accurate andauthentic, including all ofsoftware, electronic documents, copyright andtrademark related to the Software andthis Agreement.

Треба ли ми уз ове антивирусе и неки други?
Не треба, ово је комплетно антималвер решење за Виндовс али вам ништа неће шкодити да претресете ваш рачунар с времена на време неким решењем које не ради у реалном вреmenu (рецимо са Malwarebytes Antimalware који ми је трећи пик на драфту бесплатних антималвер програма.
Дакле, не треба, али можете користити треће решење које не ради у реалном вреmenu, јер никада не треба веровати само једном решењу, односно у овом случају 3 решења (+Битдефендер+Авира engine).
Узгред, ово је антималвер не и firewall решење, тако да ако желите додатни ниво заштите инсталирајте неки firewall (мада их а избегавам, firewall на Windows 7/8 је мени довољан).

Добре стране:

 • Одличан, нечујан програм који не једе много од система а детектује такорећи све
 • Одличан интерфејс
 • Заштита уз помоћ 5 механизама
 • Бесплатан за кућну и употребу у фирмама (мада је лиценцни уговор мало нејасан)
 • Одлични алати који иду уз програм за убрзавање система, ажурирање, чишћење софтверског смећа, изоловање процеса и програма

Лоше стране:

 • Поседује самозаштиту програма али нема заштиту лозинком што би било корисно за нас неверне Томе
 • Исто као и код претходника:
  ПАРАНОЈА (додуше за сад само моја).
  Ако ти Qihoo компанија (нагласак на компанија) нуди премијум решење бесплатно које ради одлично, нема никакве рекламе и слично…како стиче профит или новац за даље истраживање? Мора да има ту нека скривена фора. Можда и нема. Али ајд сад, ко ће га знати.
  Обично компаније које овако крену, касније кад постану популарне накарикају ту рекламе (попут Авире), цикличну регистацију (попут Аваста) и одсеку пола функционалности које поседују њихова плаћена заштитна решења. За сад мало људи зна за овај програм и требаће времена да се људи натерају да скину диносаурусе кад су у питању бесплатни антивируси (Аваст, Авира, AVG) са својих рачунара и поставе 360 Internet Security. Дакле, док не видимо где је цака или неко од директних конкурената овог антивируса не нађе неки сигурносни или privacy проблем, ово ће бити препорука за бесплатан антивирус

Закључак: После око 3 месеца коришћења на свом рачунару као и на рачунарима на којима сам га инсталирао могу да закључим да се ради о тренутно најбољем решењу тако да га поносно постављам у препоручене програме уместо 360 Internet Security-ја….бар док се не провали зашто је овај антивирус бесплатан и без икаквих реклама и тиме демистификује моја параноја.

НАПОМЕНА:
– Ако будете желели да инсталирате овај антивирус (или било који други који ради у реалном времену) деинсталирајте са компјутера све остале антивирусе који раде у реалном вреmenu. У исто време на компјутеру сме да ради само један антивирус, све више од тога оптерећује систем. Ако баш желите, можете имати један антивирус који ради у реалном вреmenu и неки који не ради у реалном вреmenu, већ покрећете скенирање ручно (рецимо Malwarebytes Antimalware)

Download: http://www.360totalsecurity.com/

Оцена: 9.5/10